Spre deosebire de multe alte comportamente care creeaza dependenta, cand vine vorba de exercitii fizice suntem incurajati sa ne miscam cat mai mult, sa ridicam greutati mai mari, sa ne modelam corpul cat mai atent, si asa mai departe. Cu toate acestea, fenomenul dependentei de exercitii fizice este real, si poate avea consecinte daunatoare.
Cu toate ca exercitiile fizice sunt chiar promovate ca parte a unor programe de recuperare de la alte tipuri de dependenta si tratamente pentru depresie sau tulburarea borderline, nu trebuie sa consideram ca sunt benefice in orice circumstante. Chiar daca exista confuzie si controversa in jurul acestui fenomen, dependenta de exercitii fizice este documentata si poate ameninta sanatatea celor care exagereaza, provocand accidentari, insomnie, malnutritie, si alte probleme. Este asociata, uneori, si cu tulburarile de alimentatie.
Obiceiul de a face sport, in mod normal unul sanatos, recomandat pentru prevenirea si tratamentul multor afectiuni fizice si mintale, devine astfel sursa unor probleme complexe.
Cum recunoastem dependenta de exercitii fizice?
Dependenta de exercitii fizice are loc atunci cand o persoana face exercitii fizice frecvent, pe o durata lunga de timp, fara a oferi corpului sansa de a se recupera, indiferent daca petrece ore pe o bicicleta eliptica, alergand, sau ridicand greutati. Multe persoane exagereaza cu exercitiile fizice ocazional, insa se odihnesc dupa aceea. Persoanele care sufera de dependenta de exercitii fac sport ore intregi, in fiecare zi, indiferent de cat de obosite sunt sau daca sufera de vreo boala.
Pana la 10% dintre persoanele care merg la o sala de fitness au un comportament care ar putea indica dependenta de exercitii fizice. In tiparul clasic de dependenta, persoanele dependente intensifica exercitiile fizice sau maresc durata acestora pentru a reexperimenta euforia naturala traita anterior dupa perioade mai scurte de exercitii fizice.
Persoanele dependente de exercitii fizice raporteaza, de asemenea, simptome de sevraj atunci cand nu pot face efort fizic intens si frecvent, si tind sa revina rapid la niveluri ridicate de efort fizic dupa o perioada de control sau de abstinenta.
In viata celor dependenti, exercitiile fizice au un rol extrem de important, devenind o prioritate. Acestia raporteaza ca exercitiile ii ajuta sa isi exprime emotiile puternice si sa gestioneze stresul. Totodata, insa, acest obicei nociv le poate afecta viata personala si relatiile cu ceilalti.
Ce poti face daca crezi ca ai o dependenta de exercitii fizice
In primul rand, trebuie sa admiti ca aceasta este o problema pentru tine, si nu trebuie sa te judeci. Este adevarat ca exercitiile fizice sunt o modalitate excelenta de a gestiona emotii negative, problemele personale, si stresul. Pot fi si o modalitate de a te distra, de a socializa, si de a gestiona alte obiceiuri (de exemplu, sa faci sport pentru a arde calorii consumate in exces).
Cu toate acestea, daca impulsul de a face exercitii fizice este aproape incontrolabil si acestea sunt prioritare peste relatiile personale, cariera, hobby-uri, dieta sanatoasa, atunci este posibil sa suferi de dependenta de exercitii fizice. Cea mai buna modalitate de a gestiona aceasta problema este ajutorul specializat – medicul dar si un psihoterapeut cu competente in probleme comportamentale.