Fitnessul cardiovascular se refera la capacitatea inimii de a furniza oxigen muschilor, precum si capacitatea muschilor de a utiliza oxigenul pentru perioade sustinute de activitate fizica. Cand sanatatea cardiovasculara este buna, iti poti indeplini sarcinile zilnice mai eficient si ai mai multa energie pentru a te angaja in alte activitati fizice.
Indiferent daca esti treaz sau dormi, inima ta lucreaza din greu. Sangele preia oxigenul din plamani si circula prin intregul corp pentru a hrani ficatul, rinichii, creierul si multiple sisteme. Totul incepe cu vasele de sange – daca circulatia se petrece cu usurinta, organismul este sanatos insa, in caz contrar, esti expus problemelor de sanatate.
De ce este ingreunata circulatia sangelui?
Ei bine, de obicei, cauza sunt alimentele bogate in grasimi si colesterol, cum ar fi burgerii, cartofii prajiti, pizza si gogosile. Drept rezultat al unei diete nesanatoase, o substanta lipicioasa formata din grasimi si colesterol se acumuleaza in artere si determina ingustarea si rigidizarea vaselor de sange.
Pe langa hipertensiunea arteriala, aceasta problema are si alte consecinte serioase – inima va obosi si vei produce mai putin sange bogat in oxigen, punandu-ti organele in pericol. In plus, esti mai expus dezvoltarii de cheaguri de sange, ce se pot bloca intr-un vas de sange, oprind alimentarea cu sange si punandu-ti viata in pericol, cauzand un atac de cord sau un atac vascular cerebral.
Nu exista nicio indoiala ca aceste posibilitati sunt infricosatoare, dar le poti preveni. Iata cum faci acest lucru:
- Fa miscare in mod regulat, mergand pe jos, mergand pe bicicleta (o bicicleta pliabila este solutia pentru tine daca nu ai mult spatiu la dispozitie) sau luand cursuri de dans.
- Fa efortul de a renunta la fumat, substantele toxice din tigari iti afecteaza intregul organism. Nu te descuraja daca nu reusesti din prima, a doua, sau chiar a treia incercare – dimpotriva, exista studii care arata faptul ca, cu cat te lasi de fumat de mai multe ori, cu atat ai sanse mai mari sa renunti permanent la tigari.
- Mananca cat mai variat legume si fructe de diferite culori, seminte, nuci si evita alimentele procesate cu continut ridicat de calorii, zahar, si sare.
- Monitorizeaza-ti glicemia, colesterolul din sange si tensiunea arteriala.
Iata si ce tipuri de exercitii poti face pentru a-ti imbunatati sanatatea cardiovasculara.
Exercitiile cardiovasculare pot fi clasificate in trei categorii:
- Cardio de mare impact
- Cardio cu impact redus
- Cardio fara impact
Cardio de mare impact
Cardio cu impact mare este orice activitate care implica ridicarea picioarelor de pe sol in timpul unei parti a exercitiului. Drept urmare, acest exercitiu este si un tip de exercitiu cu greutatea corporala deoarece membrele te ajuta sa iti sustii corpul impotriva gravitatiei. Cateva exemple sunt: dans aerobic, saritul corzii, alergatul.
Cardio cu impact redus
Desi multe activitati cu impact redus sunt de intensitate mare, cardio cu impact redus nu trebuie confundat cu cardio de intensitate scazuta. Exercitiile cu impact redus sunt inca exercitii de sustinere a greutatii si sunt benefice pentru mentinerea oaselor puternice si conditionarea inimii si plamanilor.
Iata cateva exemple de exercitii cardio cu impact redus: mers pe jos, drumetii.
Cardio fara impact
Deoarece apa scade forta gravitatiei asupra corpului, activitatile cardiovasculare efectuate in apa nu impacteaza puternic organismul. Aceste activitati includ inotul si aerobicul acvatic, pedalatul pe bicicleta.
Photo by Daniel Reche: https://www.pexels.com/photo/person-jogging-3601094/