Stim cu totii ca este important ca cei mici sa fie activi din punct de vedere fizic, insa poate nu cunosti, exact, detaliile importante despre acest subiect.
Iata cateva informatii importante care te vor ajuta atat de pe tine cat si pe copilul tau:
1. In general, cercetarile in domeniu ne spun ca, dupa varsta de 6 ani, copiii si adolescenti au nevoie de activitate fizica moderata sau viguroasa cu durata de cel putin o ora, de minim trei ori pe saptamana. Activitatea fizica zilnica poate include joc liber, jocuri, sport, mers pe jos, ciclism, sau mersul pe role copii.
2. Copiii cu varsta de pana in 4 ani ar trebuie sa petreaca cel putin o ora jumatate facand activitati fizice la orice intensitate, pe tot parcursul zilei. Cu cat sunt mai variate aceste activitati, cu atat mai bine, deoarece vor ajuta la intarirea oaselor si dezvoltarea musculaturii copilului.
3. Multi copii petrec, in prezent, mai mult de patru ore in fata unui ecran, si mai mult de sase-sapte ore fiind sedentari.
4. In 2018, in Europa, doar unul din patru copii de 11 ani si unul din sapte copii de 15 ani faceau exercitii fizice moderate catre viguroase timp de o ora, zilnic, aceste numere fiind in scadere din 2006.
5. Pe de alta parte, tinerii de la noi pot fi inspirati de cei din SUA deoarece, in 2017, in jur de 50% dintre elevii de liceu au participat la exercitii de intarire musculara. Activitatile care intaresc muschii si oasele pot include saritul cu coarda si alergarea, sau sporturi precum baschetul si tenisul.
6. In ce priveste diferentele dintre fete si baieti, 20% dintre baieti si 14% dintre fete sunt active în fiecare zi – diferența dintre nivelul de activitate al fetelor si al baietilor creste incepand cu finalul scolii primare.
7. Copiii activi din punct de vedere fizic sunt mai usor de motivat, se concentreaza mai bine, si au mai mult succes la scoala, miscarea ajutand la imbunatatirea functiilor cognitive, a memoriei si atentiei. In plus, miscarea ii ajuta sa isi dezvolte abilitati fizice care le ofera mai multa incredere in propria persoana si ii ajuta sa aiba o imagine de sine pozitiva.
8. Pe langa imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, a fortei musculare, si a andurantei fizice, miscarea regulata ajuta la reducerea riscului dezvoltarii de anxietate si depresie la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani.
9. Miscarea insuficienta poate conduce la:
– crestere nesanatoasa in greutate
– risc crescut de boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, rezistenta la insulina, colesterol ridicat si diabet de tip 2
– risc crescut de cancer de colon, de san, pulmonar
– densitate osoasa scazuta si osteoporoza.
10. Se estimeaza ca, la nivel mondial, peste 6 milioane de copii cu varsta de pana in 17 ani sufera de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie. Expunerea copiilor la medii naturale si la oportunitati de a face miscare ar reduce, insa, simptomele acestei tulburari.
Photo by Ketut Subiyanto: https://www.pexels.com/photo/woman-stretching-with-a-little-girl-4473636/