Cand iei decizia de a incepe o dieta sau o rutina de exercitii fizice, da, ai nevoie de putina motivatie la inceput pentru a incepe. Dar motivatia va sfarsi intotdeauna prin a te esua daca este singurul lucru pe care te bazezi pentru a te mentine. Cu alte cuvinte, chiar daca ni se spune constant ca avem nevoie doar de multa motivatie pentru a mentine un program de fitness, o dieta sanatoasa si asa mai departe, putem observa ca, in practica, motivatia nu este, adesea, suficienta.
De cate ori ai inceput un antrenament nou pentru ca, dupa cateva zile sau chiar saptamani, sa te antrenezi mai rar sau chiar sa renunti? De ce se intampla acest lucru, chiar daca la inceput simteai multa motivatie si entuziasm pentru schimbarile pe care doreai sa le faci?
Pentru ca mentinerea motivatiei necesita multa energie si dedicare, si este dificil de mentinut atunci cand nu vedem progres rapid sau nu ne atingem obiectivele dupa o anumita perioada de timp.
Asadar, ce functioneaza daca motivatia nu functioneaza pe termen lung?
Obiceiurile sunt ceea ce te ajuta sa mentii o rutina de fitness. Odata ce creezi o rutina, creierul tau va dori sa o urmeze chiar daca simti mai putina motivatie intr-o zi sau alta. Daca faci un obicei din activitatile tale, iar aceste activitati sunt satisfacatoare intr-un fel sau altul, vei cauta in mod natural aceste activitati.
Aici gresesc majoritatea oamenilor cand isi stabilesc un program de exercitii fizice pe care mai tarziu il abandoneaza: fie nu isi aleg exercitii care sa le faca placere (nu sunt satisfacatoare si, prin urmare, nu au un motiv puternic pentru care sa continue activitatea pe termen lung), fie nu au suficienta rabdare sa repete o anumita activitate pana aceasta sa devina un obicei (in jur de doua-trei saptamani).
Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti crea mai usor obiceiuri sanatoase:
Combina obiceiurile sanatoase cu un obicei pe care il ai deja. De exemplu, daca obisnuiesti sa iei micul-dejun, ia-ti vitaminele sau suplimentele inainte sau dupa micul-dejun.
Cum spuneam si mai sus, alege sa faci exercitii fizice care iti fac placere. Acest lucru este valabil si pentru mersul la sala – daca este prea dificil sa ajungi cat de des ti-ai dori, incearca sa te antrenezi si acasa. Un aparat multifunctional poate fi util mai ales in zilele cand nu ai chef sa faci miscare sau nu ai timp pentru un antrenament.
Un alt mod de a face exercitiile mai placute este sa le faci in compania unui prieten, unui membru al familiei, unui coleg de munca etc.
Elimina, pas cu pas, obiceiurile mai putin sanatoase. Inlocuieste, macar partial, dulciurile cu fructele, sucurile cu apa minerala, si privitul la televizor de pe canapea cu privitul in timp ce faci cateva genuflexiuni, fandari, ridicari de greutati si asa mai departe. In loc sa iei gustari seara, ocupa-ti mintea cu alte activitati – puzzle-uri, jocuri pe telefon, crosetat etc.