Te-ai gândit cum anume să îți organizezi planul de marketing pentru anul acesta în așa fel încât afacerea ta să se bucure de succesul dorit?
Fără un plan și o strategie de marketing bine puse la punct nu vei reuși să îți atingi obiectivele, indiferent de cât de motivat ești să îți crești brandul. Așadar, indiferent că ești un start-up, un antreprenor ori o companie mare, cu tradiție, iată ce ar trebui să știi despre punerea la punct a unui plan de marketing care să și funcționeze, prespunând că până acum nu te-ai concentrat prea mult asupra acestui aspect.
Acestea fiind spuse, trebuie să știi că un plan bun de marketing începe neapărat cu o strategie inteligentă.
Așadar, primul pas este să pui la punct strategia de marketing. Și când pui la punct o astfel de strategie trebuie să fii concentrat, să transmiți un mesaj clar și să creezi un întreg proces pe care să îl parcurgi pe toată durata anului (sau atât timp cât este setat planul de marketing; poate fi vorba de 3, 6 luni, mai puțin sau mai mult în funcție de preferințe și specificul fiecărei afaceri).
O strategie de marketing este privirea de ansamblu asupra tuturor aspectelor afacerii, de la procesul de vânzare, grupul țintă și până la actuala strategie de marketing. Aceasta reprezintă harta după care trebuie să te ghidezi pe toată durata planului de marketing. În plus, aceasta trebuie să identifice punctele bune și cele mai puțin bune ale afacerii și să furnizeze soluții pentru rezolvarea acestora.
De asemenea, o altă parte importantă a strategiei de marketing este identificarea piețelor de nișă, mesajele de bază pe care le transmiți, precum și valoarea și viziunea de ansamblu asupra brandului. Printre altele, cei mai importanți pași în timpul realizării strategiei de marketing se referă la analizarea produselor sau serviciilor, poziționarea brandului, piețele și clienții vizați, realizarea unui audit (social media, e-mail, promoții, publicitate, etc), revizuirei ale paginilor web, SEO.
Mai pe scurt, trebuie să identifici obiectivele afacerii și metodele pentru a le obține.
Al doilea pas pe care trebuie să îl faci atunci când concepi un plan de marketing este partea detaliată a acestuia, intrarea în detalii.
Scopul acestuia este să te faci văzut, auzit și găsit de către consumatori.
Pentru a obține asta trebuie să pui la punct toate detaliile planului de marketing, de la crearea de oferte promoționale, modul de promovare pe social media și alegere rețelelor potrivite, email marketing și până la punerea la punct a unui buget pentru promovare (de la reclamele clasice și până la Facebook Ads).
Așadar, pune-te pe trabă și nu te gândi că afacerea ta poate să crească și fără un plan de marketing. Nu există așa ceva! Un plan de marketing detaliat și bine pus la punct este cheia pentru o afacere de succes.