Ce este un studiu de piață

Studiile de piață reprezintă un instrument indispensabil de fiecare dată când se dorește lansarea unui produs ori proiect nou de către un anumit business. În acest sens, cunoașterea nevoilor clienților, precum și a caracteristicilor pieței sunt două dintre principalele obiective pe care ar trebui să le îndeplinească orice astfel de studiu.

Studiul de piață (sau studiul de marketing) este calea prin care cunoștințele, nevoile, dorințele, preocupările, îndoielile și planurile comunității – și chiar comportamentul său – pot fi estimate. Un astfel de studiu se poate realiza intern, în cadrul departementului de marketing al companiei, sau se poate externaliza unei agenții specializate.

Prin intermediul unui studiu de piață sunt evaluate caracteristicile piețelor, dimensiunile, forma și natura lor. De asemenea, un astfel de studiu trebuie să fie conceput ținând cont de următoarele elemente:

1. Obiectivul studiului – definirea segmentelor de piață aferente produsului în cauză; precizarea imaginii produsului în rândul consumatorilor; stabilirea nivelului de preț acceptat de consumatori etc.

2. Informațiile care urmează a fi culese – Culegerea informațiilor va ține cont de încadrarea acestora în cele doua mari categorii: cantitative (numărul consumatorilor) și calitative (atitudinea consumatorilor față de produs). Aceste informații pot fi culese din următoarele surse:

Institutul Național de Statistică – pune la dispoziție baze de date și metadate din România;
Oficiul Național al Registrului Comerțului – oferă statistici și informații privind legislația din România;
Agenția Națională de Administrare Fiscală – publică informații fiscale privind companiile românești;
Asociațiile Profesionale – oferă informații dintr-un anumit sector al pieței; de multe ori, asociațiile realizeză studii în regim propriu;
Asociațiile Comerciale – publică statistici din anumite ramuri producătoare sau comerciale;
Camerele de Comerț – sunt o sursă de informare excelentă când te interesează defalcarea teritorială, dar nu numai;
Guvernul României – pune la dispoziție seturi de date din 77 de instituții românești, inclusiv din ministere;
Organizații pentru Protecția Consumatorilor – publică sau furnizează, la cerere, prețuri cu amănuntul și studii despre consumatori;
Site-uri de analiză financiară;
Publicații de presă – conțin știri comerciale, financiare și politice;
Eurostat – publică constant statistici la nivelul UE;
Eurobarometru – oferă analize ale opiniei publice, la nivel european;
Alte Instituții de Cercetare de Piață – publică rapoarte de piață și studii pentru anumite ramuri industriale și efectuează studii pentru clienții individuali.

3. Instrumentele utilizate în culegerea informațiilor – Alegerea acestora trebuie să fie caracterizataă prin suplețe, astfel încât să poată fi adaptate sau modificate pe parcursul elaborării studiului. Rezultatele finale depind în mod hotărâtor de adecvarea instrumentelor la obiectivele urmărite de întreprindere.

4. Detaliile și costurile studiului – Calitatea studiului de piață este determinată și de bugetul disponibil. Astfel, se impune o evaluare premergătoare a tuturor aspectelor, activităților și instrumentelor care vor fi abordate în studierea pieței.

Cercetarea de piață necesită de multe ori folosirea de informații primare. Pentru că nu se pot obține pe o altă cale, ele se culeg din surse directe, cum ar fi interviurile, focus-grupurile sau sondajele de opinie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.