In primul rand, meriti felicitari pentru ca ai hotarat sa mergi la sala. In al doilea rand, trebuie sa stii ca nimeni nu s-a nascut invatat si nu ai de ce sa te simti jenat daca nu stii sa folosesti un aparat sau daca ceri indicatii mai des de la instructorul de fitness. Si in al treilea rand, daca vrei sa te bucuri de cele mai bune rezultate, trebuie sa respecti cateva reguli simple, reguli pe care le vei gasi detaliate mai jos.
1. Mai incet este mai sigur si mai bine
Probabil debordezi de ambitie, energie si determinare, dar nu te avanta de la inceput la 5 antrenamente pe saptamana. Vei obosi foarte mult, vei face febra musculara si vei fi tentat sa renunti din saptamana doi. Cel mai indicat este sa iti faci un program de 2-3 antrenamente pe saptamana, cu o durata per antrenament care sa nu depaseasca 30-45 de minute.
De asemenea, este important sa nu incepi din prima cu un atrenament foarte intens. Pentru un start lin, opteaza pentru executarea unui antrenament cardio de 2,3 ori pe saptamana si a unuia de forta, cu greutate fitness, o data pe saptamana.
Ulterior, dupa ce antrenamentele vor deveni parte integranta din rutina ta zilnica (cam dupa 3 luni), poti interveni cu modificari in ceea ce priveste tipul antrenamentelor, durata si intensitatea lor. Evident, orice modificare trebuie sa fie facuta progresiv.
2. Incalzirea este sfanta!
Cea mai proasta alegere este sa sari peste exercitiile de incalzire si de stretching si sa treci direct la antrenament.
Risti sa te accidentezi serios, mai ales in cazul exercitiillor cu greutati mari, si sa stai pe tusa luni intregi. Asadar, ai grija sa nu sari niciodata peste aceasta etapa.
3. Schimba periodic programul de antrenament
Executand mai mult timp acelasi antrenament organismul tau se va obisnui cu miscarile si intensitatea exericitiilor, iar rezultatele nu vor mai fi la fel de bune. Pentru a evita acest lucru, schimba periodic antrenamentele (cam la 4-6 saptamani) si nu executa zilnic acelasi tip de exercitii.
Pentru mai multa varietate, incorporeaza in antrenamentele tale si exercitii aerobice, anaerobice si de flexibilitate.
4. Foloseste greutati tinand cont de conditia ta fizica
Chiar daca vei fi tentat sa ridici greutati cat mai mari pentru a-i impresiona pe cei din jur, incearca sa eviti un astfel de comportament.
Ai rabdare, caci vei ajunge si in punctul in care vei putea lucra cu greutati impresionante, insa totul are loc gradual, in timp. Daca te grabesti risti sa te accidentezi, sa faci pauza mare de recuperare si chiar sa renunti apoi la sala.
Extra
In afara de sfaturile de mai sus, mai trebuie sa tii cont de unul la fel de important, daca nu chiar mai important: nu uita sa te odihnesti suficient dupa fiecare antrenament!