Atunci cand esti la inceput intr-un anumit domeniu poate fi usor sa cazi in capcana sfaturilor bine intentionate, dar gresite, pentru ca nu poti face inca diferenta intre ce e bine si ce nu. Si la fel se intampla si in lumea fitness-ului.
Pentru ca munca ta sa nu fie in zadar, este bine sa poti indentifica sfaturile care nu au o baza reala. Pentru un bun start, iata care sunt cele mai cunoscute sfaturi din acest domeniu si de ce sunt ele gresite.
1. Lucreaza pana la epuizare
Cu siguranta ai auzit acest indemn nu o data, insa nu trebuie sa ii dai crezare. Inspirat mai mult din filmele americane – pentru ca da bine pe ecran – acesta nu are o baza reala. De ce? In primul rand pentru ca daca te epuizezi din prima data viitoare nu vei mai fi in stare nici sa te ridici din pat, daramite sa mai mergi la antrenament.
In al doilea rand, daca te fortezi prea mult fara sa fii bine antrenat si incalzit, risti sa te accidentezi serios. Si iarasi posibilitatea de a te antrena iti va fi afectata.
Asadar, daca viitoare cand mai auzi acest sfat, adu-ti aminte de cele de mai sus si lucreaza in ritmul tau. Incearca sa cresti progresiv, iar rezultatele nu se vor lasa asteptate.
2. Treci peste durere
„Si atunci cand nu mai poti, mai poti defapt un pic” este incurajarea pe care o auzi de la multi din cei care frecventeaza sala de fitness, insa ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a le da crezare.
Indemnul are un sambure de adevar, in sensul ca uneori trebuie sa te fortezi un pic daca vrei sa evoluezi. Insa asta nu inseamna ca trebuie sa ignori semnalele pe care ti le transmite organismul. Cand ai dureri intense si simti ca ceva nu este in regula mai bine te opresti decat sa risti o accidentare.
3. Evita aparatele multifunctionale
Nu putine sunt vocile care sustin faptul ca aceste aparate multifunctionale nu fac altceva decat sa iti saboteze rezultatele.
Insa aceasta este doar o preconceptie. Aparatele te pot ajuta foarte mult sa atingi forma dorita, cu conditia sa le utilizezi in mod corect. Adica nu trebuie sa te lasi total in baza lor, sa lucrezi din inertie, ci trebuie sa iti pui muschii la treaba. In plus, executia miscarilor trebuie sa fie mereu cea corecta. Daca faci asta rezultatele nu vor intarzia sa apara.
4. Fii cat mai competitiv, daca vrei sa ai rezultate
Intotdeauna competitia este buna atunci cand vine vorba de sport (si nu numai), insa nu trebuie dusa la extrem. Incercand sa tii pasul cu cineva mult mai bine pregatit decat tine risti nu numai sa te accidentezi, ci si sa iti scada increderea in propriile forte.
Acestea fiind spuse, iata ca nu toate sfaturile pe care le primesti au o baza reala, oricat de bine intentionate ar fi.