Teorii despre motivatie care te ajuta sa faci mai multa miscare

Se vorbeste adesea despre motivatie in contextul exercitiilor fizice. Intrebari precum „Cum sa devii mai motivat sa faci miscare?”, „De ce dispare asa rapid motivatia de a face sport?” sau „Cum sa nu renunti la antrenamente?”  sunt intrebari la care multi au incercat sa gaseasca un raspuns.

Motivatia pare a fi un factor crucial pentru exercitii fizice. Dar de ce variaza atat de mult de la o persoana la alta? Pentru ca ideea de motivatie a fost explorata in profunzime, au fost dezvoltate diferite teorii in ceea ce priveste acest concept.

Citeste in continuare pentru a afla cum poti valorifica aceste teorii pentru a te mentine in miscare.

Teoria comportamentului planificat

Conform Teoriei Comportamentului Planificat (TPB), putem prezice daca vom mentine un program de fitness, daca ne uitam cu atentie la intentiile noastre, care sunt influentate de trei factori (Ajzen, 1991):

  • Atitudinea noastra: cand o persoana gandeste „in comparatie cu x, nu voi fi niciodata in forma”, aceasta atitudine negativa ii va reduce intentia si motivatia de a face fitness, deoarece pare ca efortul depus nu merita. In schimb, daca gandim „Vreau sa devin mai sanatos si accept ca e un proces de lunga durata”, recunoastem situatia actuala si ne inarmam cu rabdare, crescand intentia si motivatia de a ne angaja intr-un program fitness, fie si acasa, cu o simpla bicicleta fitness.
  • Normele subiective: cand ne aflam intr-un grup social care prioritizeaza fitness-ul, avem mai multe sanse sa facem si noi acelasi lucru. De aceea, cei ce au o problema cu motivatia sunt sfatuiti sa se alature unui grup de fitness.
  • Controlul comportamental perceput: in viata noastra exista factori care ne ajuta sa mentinem un program de miscare (accesul la sali de sport, credinta in capacitatea noastra etc.) si altii care ne stau in cale (lipsa de timp, durerile, probleme emotionale etc.). Cand credem ca avem instrumentele de care avem nevoie pentru a continua sa facem miscare, avem mai multe sanse sa fim motivati sa o facem!

Teoria autodeterminarii

Aceasta teorie combina teorii mai mici pentru a explica numeroasele complexitati ale motivatiei. Motivatia legata de fitness este explicata de:

  • Nevoi psihologice de baza: autonomie (a avea putere asupra vietii proprii), competenta (a putea controla rezultatele) si relatie (a ne conecta cu ceilalti). Cel mai important factor in determinarea motivatiei noastre pentru fitness este autonomia sau ideea ca avem o alegere in ceea ce priveste cum, cand si de ce facem sport.
  • Motivatia intrinseca: pentru a face miscare regulat, pe termen lung, oamenii au nevoie, in general, sa isi gaseasca motivatia interna, si nu sa o obtina prin „recompense” (recompensand o sedinta de pedalat pe bicicleta fitness, spre exemplu, cu o sesiune de shopping sau un sandwich), deoarece acestea ar functiona doar pe termen scurt.
  • Stabilirea obiectivelor: Cand vine vorba de exercitii fizice, obiectivele care vor duce la o schimbare de durata a comportamentului sunt cele care se concentreaza pe factori intrinseci precum satisfactia personala, sanatatea sau puterea personala sau pentru a construi relatii cu ceilalti.

Ce ti-a venit in minte in timp ce citeai despre aceste teorii? Ce teorii aplici deja fara sa stii si ce schimbari ai putea face astfel incat sa ai mai multa motivatie?

Photo by Alexas Fotos: https://www.pexels.com/photo/illuminated-qoute-board-2255441/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.