Cand vine vorba de miscare pentru copiii tai, alegerile par nelimitate. Asadar, cum poti decide ce fel de activitati sunt mai potrivite pentru copilul tau, mai ales daca este la o varsta mica si nu poate decide singur?
Varsta este un bun indicator pentru a alege activitati potrivite. Desi poti fi flexibil cu activitatile in functie de abilitatile si interesele copilului, in general ceea ce este adecvat pentru un copil de 10 ani nu va fi adecvat pentru un copil mic.
Intre 2 si 5 ani
Copiii mici si prescolari (cu varsta intre 2 si 5 ani) pot incepe sa inteleaga multe miscari de baza, dar sunt prea tineri pentru majoritatea sporturilor organizate.
La aceasta varsta, jocul liber nestructurat este de obicei cel mai bun, cum ar fi alergarea, dansul, rasturnarea, aruncarea, prinderea si inotul. Activitati precum mersul pe o trotineta sau o pereche de role copii il va ajuta sa isi dezvolte coordonarea si echilibrul. In orice caz, aceasta este o varsta a explorarii, iar copilul nu rateaza nimic daca nu este inscris de la aceasta varsta frageda intr-un club sportiv sau alte activitati organizate.
Intre 6 si 9 ani
Pe măsura ce cresc, copiii isi dezvolta diferite abilitati. Vederea, durata concentrarii si abilitățile de tranzitie, cum ar fi aruncarea la distanta, se imbunatatesc. De asemenea, copiii devin mai capabili la aceasta varsta sa memoreze si sa urmeze instructiuni.
Copiii cu varste intre 6 si 9 ani vor beneficia in multiple moduri de activitati organizate: alergare, fotbal, gimnastica, inot, tenis, arte martiale, dans si asa mai departe. Beneficiile sunt fizice, mentale dar si sociale pentru ca il vor invata sa functioneze intr-un colectiv.
Peste 10 ani
La varsta de 10 ani copiii deja au coordonare si echilibru bune, capacitatea de a intelege strategii sportive mai complexe si de a actiona pe cont propriu in anumite situatii. Prin urmare, sunt pregatiti sa participe in sporturi de echipa sau sporturi care implica activitati mai complexe atat la nivel fizic cat si la nivel mental. Fotbalul, baschetul, hocheiul, voleiul, inotul si gimnastica sunt benefice copiilor de aceasta varsta.
Un al doilea aspect de care este bine sa tii cont atunci cand alegi un sport pentru copilul tau este cat de mult se bucura de activitatea pe care o alegi. Copilul poate demonstra o preferinta naturala pentru o activitate sau alta, iar aceasta preferinta trebuie luata in considerare pentru ca, altfel, copilul se poate plictisi usor sau frustra. Cel mai important lucru este ca el sa isi foloseasca si dezvolte abilitatile naturale.
De asemenea, este recomandat sa incurajezi copilul sa exploreze si sa descopere alte activitati de care s-ar putea bucura. Daca copilul vrea sa renunte fiindca simte ca esueaza la o anumita activitate, nu il critica, ci poarta cu el o discutie despre rabdare si perseverenta.
In orice caz, nu iti arata dezamagirea atunci cand copilul renunta usor la anumite activitati – copiii se schimba pe masura ce cresc si vor manifesta interes puternic pentru o activitate, insa pentru scurt timp.