Deloc surprinzător, Cristiano Ronaldo a câștigat, și în 2014, premiul de cel mai bun jucător al anului. Pentru unii, nu este nimic neobișnuit. Pentru alții însă, această festivitate nu mai are nici un fel de substanță, deoarece se pare că alegerea unui jucător care să primească titlul de cel mai bun pe anul respectiv, nu este altceva decât un show ieftin, politizat, în care totul se acordă numai în funcție de preferințe personale.
În fiecare an, sunt mulți jucători de fotbal care prezintă un potențial bun de a câștiga și ei premiul Balonul de Aur, având diverse naționalități dar, de cele mai multe ori, cei care ajung să îl primească efectiv sunt numai europeni. Astfel, jucători din America de Sud sau Mexic sunt ușor trecuți cu vederea, deși poate că nu ar trebui să se facă asta.
Cel mai bun jucător pentru Balonul de Aur este ales pe bază de favoritism, nu de merit, ceea ce ne arată că învingătorii câștigă, de cele mai multe ori, pe nedrept. Nu cred că va trece prea multă vreme și vom vedea cum Balonul de Aur își va pierde strălucirea pe care o avea altă dată, devenind o glumă.
Trofeul a fost creat de o revistă numită France Football în 1956, pentru a fi acordat jucătorilor care făceau, cu adevărat, performanță. Din păcate, de atunci și până acum, lucrurile s-au schimbat.
Între 1 ianuarie și 31 decembrie 2014, în La Liga, Lionel Messi a înscris 35 de goluri în 36 de meciuri jucate (11 cu piciorul drept, 23 cu stângul și încă unul cu capul), în timp ce Cristiano Ronaldo a marcat 38, din care doar 4 au fost cu piciorul stâng și cu capul. Mai mult, Messi a creat și 97 de șanse de gol, cu 24 mai multe decât orice alt jucător din La Liga, plus 164 de driblinguri, cu 63 mai multe decât rivalul său apropiat, Iker Muniain de la Atletic Bilbao.
În Europa, Messi a devenit cel mai bun marcator din Champions League la Nicosia, pe 25 noiembrie. La acel moment, se afla în cel de-al 23 lea oraș european, dar și în a 16 a țară europeană și în al 24 stadion în care marcase în cariera sa petrecută pe Vechiul Continent.
La Cupa Mondială din 2014, el a primit titlul de om al meciului în 4 partide și a câștigat și Gheata de Aur, fiind cel mai bun jucător al competiției. Toate golurile pe care le-a marcat au fost decisive, ajutând Argentina să ajungă în finală. El a reușit să facă și cele mai multe driblinguri și centrări în careul advers dintre toți ceilalți jucători participanți la Cupa Mondială.
De cealaltă parte, Ronaldo nu prea a fost un om important în naționala Portugaliei, ieșind prea puțin în evidență, marcând un gol târziu în meciul cu Ghana și dând un assist cu SUA.
Performanțele pe care le-a avut Messi în 2014 sunt, de fapt, esența care stă la baza Balonului de Aur, un premiu care se acordă pentru realizări demne de a fi menționate în istoria fotbalului. Pe 16 martie, el a devenit cel mai bun marcator al Barcelonei, cu 371 de goluri la activ. Peste doar o săptămână, la El Clasico, a înscris 3 goluri în meciul cu Real Madrid, ajungând la un total de 21 în această înfruntare, de-a lungul timpului.
Al 400 lea gol al carierei sale a fost marcat pe 27 septembrie, în meciul disputat cu Granada, doborând și un record vechi de 59 de ani (253 de goluri în La Liga) pe 22 noiembrie. La numai trei zile după această reușită, l-a depășit și pe Raul la numărul de goluri marcate în Champions League (74).
Deci, pe baza performanțelor de mai sus, s-ar crede că omul cel mai potrivit pentru a câștiga Balonul de Aur este Messi. Dar nu a fost așa, el pierzând în fața lui Cristiano Ronaldo și a lui Manuel Neuer. De asemenea, să ne amintim că în 2013 Ronaldo nu a avut niște realizări mărețe, comparativ cu Franck Ribery dar, chiar și așa, tot a reușit să câștige în fața francezului.
Cum se explică toate astea? Criteriile de alegere/nominalizare pentru Balonul de Aur ale FIFA cer ca managerii de naționale, căpitanii și oficialii din mass-media să voteze pe cel mai bun jucător din ultimele 12 luni. Deloc surprinzător, mare parte din ceilalți jucători care votează, vor da voturile lor colegilor de echipă și/sau compatrioților lor.
De exemplu, în 2014, Bastian Schweinsteiger (Germania), i-a nominalizat la Balonul de Aur pe Manuel Neuer, Phillip Lahm și Thomas Muller. Diego Godin, de la Atletico Madrid, a votat pentru colegii săi de echipă Diego Costa și Thibaut Courtois. Vincent Kompany (Belgia) a mers pe mâna lui Courtois și Eden Hazard, dar l-a nominalizat și pe Arjen Robben pe locul 3.
În cazul lui Lewandowski de la Bayern Munchen, acesta a declarat, fără a da un motiv concret, că a regretat faptul că i-a dat votul său lui Ronaldo, și nu colegului de echipă, Neuer. Singurul fel în care se poate explica de ce s-a sucit Lewandowski, este acela că el a dorit să nu dea rău în fața coechipierilor săi, nu neapărat că i-a părut chiar atât de rău pentru alegerea făcută.
Iată de ce spun că nominalizările sunt bazate mai mult pe preferințe personale și sunt politizate! Dacă nu se aduc niște schimbări în ceea ce privește felul în care se acordă Balonul de Aur, atunci acest trofeu nu va avea un viitor prea strălucit.