Din categoria, pe unde mai umblam weekend-ul acesta, am decis sa mergem in vizita la renumita Groapa Ruginoasa, din Apuseni. Pe unde este? Asta ne-a pus si noua niste dificultati, avand in vedere ca (la fel ca si cu toate celelalte marcaje montane de pe la noi), marcajele sunt sau inexistente sau bine ascunse. Deci gasirea intrarii pe traseul spre Groapa Ruginoasa va fi deja o prima provocare.

Venind dinspre Oradea, nu avem nici un indicator, dam doar peste un marcaj cu un hotel, pe partea dreapta a drumului, insa curba in care se afla intrarea pe traseu va fi destul de vizibila, inca inainte de intrarea in saua vartop. Daca ai ajuns in vartop, e too late, intoarce-te. Traseul va fi marcat cu banda galbena, drum ce o data ajunsi la groapa va continua un traseu lung inspre Stei.

Venind dinspre Arieseni, trecem de Vartop si chiar in coborare spre saua vartop vom da peste o curba (cu beton pe margine) si aici pe partea cealalta a marcajului pe care l-am pomenit mai sus vom vedea scris mare (relativ) Groapa Ruginoasa.

Putem lasa masina pe marginea drumului (ca deh) si sa incepem urcusul nostru.

Mai e o varianta de traseu, poate putin mai lejer din punct de vedere al dificultatii, insa in acelasi timp mai lung si exista riscul sa dai peste ATV-uri si alte lucruri miscatoare pentru cei care nu sunt fani mersul pe jos. Traseul acesta porneste din centrul Vartopului pe marcajul de cruce rosie.

Acum intreabrea e: de ce am vrea sa urcam pana la Groapa Ruginoasa cand e doar un mare abis?

Groapa ruginoasa sau abisul aramiu

Trust me, urcusul merita toti banii, si nu o zic doar pentru selfie-urile pe care le poti face pe marginea gropii. Groapa are peste 600 de m in diametru, dupa datele oficiale de pe site-ul bine pus la punct al celor de la Arieseni[i]. Poti sa cobori si in Groapa daca ai echipamentul necesar si simti nevoia de un extra push de adrenalina, adancimea e de peste 100 de metri.

Peisajul oferit de acest aven este de-a dreptul spectaculos si ne face sa ne gandim la istoria locului. Conform geologilor, groapa e dovada vie a existentei unui desert acum peste 20 de milioane de ani, teorie ce sta in picioare si datorita culorii rosiatice a pietrelor nisipoase.

Daca te gandesti unde ajung toate sedimentele ce incet incet se formeaza, se duc pe o vale, cunoscuta sub denumirea de Valea Seaca, ce mai apoi se continua inspre valea Galbena.

Unde putem merge mai departe daca tot am ajuns pana aici? Daca nu aveti echipamentul necesar sa coborati in groapa, mai bine nu o faceti, doar daca senzatiile tale si posibilitatile negative sunt pe lista voastra. Puteti merge insa mai departe spre Pietrele Negre, traseu marcat, o data ce ati ajuns la groapa. Dupa cum ziceam, banda galbena se continua inspre Stei si la un moment dat se intalneste cu crucea albastra, traseul inspre Varful Tataroaia si Chiscau.Groapa ruginoasa sau abisul aramiu

Alte obiective din zona: Ghetarul super renumit de la Scarisoara, cascada Varciorog, cascada de la Patrahaitesti si sa nu uitam de varful Bihorul, pentru cei dornici de un traseu mai lungut spre cel mai inalt varf din muntii Apuseni.

[i] https://www.arieseni.pro/9-arieseni-obiective-turistice/20-groapa-ruginoasa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.