Am inceput sa impart oamenii pe categorii, in functie de muzica pe care o asculta, inca de la o varsta relativ frageda. Initial credeam ca oricine asculta altceva decat rock classic nici nu se poate spune ca asculta muzica. Cu varsta standardele s-au schimbat, s-au adaptat si am inceput sa am in vedere si alte perspective decat cea proprie. Am inceput sa ascult si alte genuri si sa privesc muzica mai mult ca pe o terapie decat un moft, mai mult ca pe un refugiu decat ca pe un statut.
Insa hai sa recunoastem, muzica e mult mai mult decat ceea ce vedem noi cu ochiul liber. Imagineaza-ti o zi din viata in care nu auzi muzica. De nici un fel, de nicio culoare.
Doar zgomotele strazii, doar sunetul masinilor trecand pe strada, al tocurilor ce lovesc asfaltul si conversatiile ce le intreauzi. Poate dupa doar o zi nu bagi de seama, insa dupa o saptamana se simte lipsa, acea lipsa de frumos, acea lipsa de refugiu. Unde fugim, daca nu in muzica?
Insa ca in spatele oricarui refugiu, exista si o explicatie logica si rationala ce asteapta sa fie descoperita. La fel si in cazul muzicii. Nu alegem muzica degeaba, exista motive dovedite pentru care muzica ne gadila psihicul.
Care ar fi acestea?
Iti poate ajuta gandirea cognitiva.
Daca esti ca mine, nu treci peste o zi de lucru fara sa sune ceva in fundal. Acel ceva care se aude acolo in timp ce tu te axezi pe trebusoare complet diferite. Aparent daca asculti muzica mai rapida, si ritmul tau de lucru va fi accelerat. Totusi, uneori versurile pot sa ne distraga, astfel alegerea muzicii de surdina poate fi o provocare.
Muzica reduce stresul.
Nu avem nevoie de un premiu pentru a realiza acest lucru. Oamenii care asculta la muzica, de preferat relaxanta, pot face mai usor fata stresului de fiecare zi. Sa tinem totusi minte ca relaxant poate insemna pentru fiecare altceva. Poate te relaxeaza un playlist zen, compus din melodii inspirate din natura sau, din contra niste melodii heavy metal.
Muzica te ajuta sa slabesti.
La mine inca nu a functionat chestia asta, insa nu ma dau batuta. Studiile arata ca oamenii care asculta muzica in timp ce mananca la restaurant, mananca cu pana la 18% mai putin decat daca s-ar afla intr-un restaurant fara muzica de surdina. Astfel, inainte sa te asezi la masa, da drumul la niste muzica in cazul in care kilogramele in plus iti dau batai de cap.
Muzica te ajuta sa faci fata mai usor durerii.
Acest studiu s-a efectuat pe pacienti cu dureri mari care, fiind supusi la un “tratament” prin muzica timp de patru sapamani, cate o ora pe zi, au simtit semnificativ schimbari in intensitatea durerii.
Muzica in combaterea insomniei.
Nu exista vreo reteta speciala de melodii pe care ar trebui sa le adaugi pe ipod-ul tau inainte de culcare, chiar si o carte audio ar putea da roade. Ideea e sa asculti ceva relaxant aproximativ 45 de minute inainte de culcare.
Muzica te ajuta sa ramai motivat.
De fiecare data cand merg la sala trebuie sa am din start un playlist pregatit care sa ma ajute sa rezist minim 50 de minute. Fara muzica nu as putea face fata. Mai ales daca muzica e potrivita miscarilor sau exercitiilor pe care le practici, e mai usor sa tii ritmul, exista un rtim care te indeamna sa continui.
Ca si ultim argument, muzica te poate face mai fericit.
Nu sugerez aici sa tratam depresia clinica prin muzica, insa este o logica in spatele afirmatiei. Un studiu arata ca participantii care au ascultat muzica pozitiva timp de doua saptamani au sesizat schimbari drastice in atitudinea si starea lor generala.
Per total, ca si concluzie generala, muzica nu este unul dintre refugiile noastre preferate degeaba. Am ajuns la ideea ca nu conteaza ce asculti, cat timp te stimuleaza in vreun fel sau altul (sa ramanem totusi intre anumite sfere intelectuale si de bun simt). Insa muzica iti gadila, intr-adevar, creierul in varii feluri, trebuie doar sa stii ce gen de muzica sa ii oferi in functie de ce rezultate vrei sa obtii.