Daca ati urmarit articolul meu anterior, unde vorbeam despre Groapa Ruginoasa, cred ca v-ati facut o parere in linii mari in legatura cu locul unde ne-am petrecut concediul anul asta.

Ce sa faci si cu muntomanii, preferam muntele, nu nisipul si soarele sau marea. Tot umbland prin Apuseni, ne-am format un itinerar, sa putem parcurge toate obiectivele propuse si sa urcam toate varfurile ce erau in plan.

Astfel, o sa va spun care a fost itinerarul nostru pentru day number one. Pornind din Garda de Sus, ne-am decis sa facem un mini circuit (aproximativ 20 de kilometri am numarat, in total) si sa includem in drumetia noastra mai multe obiective. Am trecut prin Cheile Ordancusei si prima oprire am facut-o la Pestera lui Ionele (intrarea la momentul respectiv a fost de 13 lei adulti, 10 copii).

La Pestera lui Ionele ne-am trezit fata in fata cu o mare gaura unde am presupus instant ca se va face intrarea in pestera. Wrong. A trebuit sa urcam cateva trepte pana am ajuns la intrarea propriu zisa, mult deasupra avenului ce era vizibil de pe drum. Domnul ghid ne-a dat niste informatii minuscule legate de pestera (cum ar fi ca a fost folosita de ancestorii nostri pentru a se ascunde de cotropitori – daca vedeti interiorul pesterii va avea sens).

Pe urma insa am fost lasati de capul nostru sa colindam prin pestera. Mult nu e de umblat, e amenajata si luminata, sunt trepte pe care se poate urca lejer si distanta totala nu depaseste 200 de metri pana in capat, unde dam peste o groapa (ce era goala atunci) care peste iarna si in anotimpul ploios se umple cu apa.

pestera lui ioneleAm coborat tot pe unde am intrat si ne-am continuat tiptil excursia. Urmatorul obiectiv de pe lista era ghetarul faimos de la Scarisoara. Este loc de parcare amenajat unde iti poti lasa lejer masina si de acolo sunt aproximativ 15 minute de mers pe jos pana la pestera. Nu voi da detalii tehnice despre pestera, deoarece le poti regasi pe toate pe site-ul oficial al baietilor de la Arieseni[i].

Ce voi spune insa e ca am ajuns la pestera, am avut de asteptat la o coada de aproximativ 50 de persoane. Ne-am luat frumos biletele si am asteptat. Pretul biletului e comparabil cu cel de la Poarta lui Ionele. Daca treci pe aici nu uita sa iti iei macar o geaca groasa sau un polar, tine minte ca e totusi cea mai mare pestera de gheata din Romania.

Norocul a fost ca asteptarea nu a durat mult, am intrat tot grupul deodata si a inceput aventura de pe scari. Ah am zis de bocanci aderenti? Pune-I si pe aceia in rucsac. Avand in vedere numarul mare de oameni, coborarea a fost inceata. Doamna ghid ne-a spus ca ar fi aproximativ 180 de trepte de coborat, deci faci si miscare la picioare intre timp.

Vesti bune insa, coborarea nu e un total plictis. Poti admira fauna locului (multor paianjeni li s-a parut tentanta ideea de a se muta in copacii de pe traseu) si flora. E de parca ai cobori intr-o mare de verdeata. Poti observa, de asemenea, cum cu fiecare treapta aerul devine din ce in ce mai rece.

Ajunsi jos, strabatem pestera, tot intr-un fel de mini circuit si admiram toate stalagmitele si blocul imens de gheata ce ne inconjoara. Grosimea medie a ghetii este de aproximativ 22.5 metri si o vechime de peste 3800 de ani. Peisajul ti se va parea si mai fascinant in momentul in care iesi din pestera si observi deschizatura mare a avenului de unde se prelinge lumina in pestera. Miracolele naturii, ce mai.

Ne-am continuat pe urma circuitul inspre alte obiective, pe care le vom surprinde insa intr-un articol urmator. Circuitul se poate termina dupa vizitarea ghetarului de la Scarisoara cu intoarcerea in Garda de Sus sau cu o alta mini vizita pe un drum putin putin mai laturalnic. Te voi lasa sa ghicesti ce varianta am urmat.

Pana la urmatoarea revedere insa, calatorie placuta, ocrotiti natura si aveti grija la picioare!

[i] https://www.arieseni.pro/9-arieseni-obiective-turistice/82-ghetarul-scarisoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.