Indiferent ca esti iubitor infocat al traseelor montane si iti petreci fiecare week-end intr-o noua expeditie sau ajungi pe munte doar uneori, in situatii exceptionale, merita sa stii despre cele mai inalte varfuri din Romania.
Multi ajung pe Everest si incearca sa il cucereasca, fiind o oportunitate nu doar pentru a vedea cele mai extraordinare privelisti ci si pentru a-si depasi conditia, atat fizica cat si psihica.
Insa inainte de a trece la Everest si fratii sai din Est, poti incepe prin cucerirea varfurilor din Romania, unele dintre ele fiind de-a dreptul provocatoare si atragand anual sute de turisti straini pentru privelistile salbatice, traseele dificile si natura neatinsa de mana omului.
1. Moldoveanu
Cel mai inalt varf din cadrul Fagarasilor si in acelasi timp, cel mai inalt varf din tara, Varful Moldoveanu atinge 2544 metri. Fiind cel mai cel varf e clar ca exista si o legenda in spatele sau. Se spune ca denumirea si-a primit-o dupa numele ciobanului care l-a luat in arenda cu o suta de ani in urma, Moldoveanu.
Nu e singurul varf sau formatiune montana ce isi ia numele de la ciobani. Majoritatea muntilor isi au denumirea in porecle de ciobani din vremea respectiva, fiind singurele persoane ce se incumetau sa urce atat de sus in altitudine.
Acum insa situatia e alta si daca ai o conditie fizica bunicica (spre extraordinara) te poti avanta si tu pe un traseu spre Moldoveanu. Insa nu te astepta la nimic usor si trebuie sa iubesti adrenalina si varfurile stancoase.

2. Negoiu
Tot in Fagarasi gasesti si al doilea varf ca si inaltime din Romania, Negoiu, de 2535 metri. Cel mai des parcurs traseu este cel de la cabana Negoiu pana la varful Negoiu, sau daca doresti o aventura mai lunga poti porni si de la Lacul Balea.
Te poti astepta insa la zone unde sunt lanturi ajutatoare, dar este un traseu destul de dificil. Insa in timp ce iti dai duhul pe traseul provocator poti admira caprele negre si cateva lacuri pe acre le poti gasi pe traseu, cum ar fi Lacul Caltun.

3. Vistea Mare
Urmatorul, castigatorul locului 3 la concursul cele mai inalte varfuri din Romania e ocupat de Vf Vistea Mare, principalul deschizator de drumuri spre Vf Moldoveanu. Are o altitudine de 2527 metri si este despartit de Moldoveanu de un traseu de doar 420 metri.
Din nou, poti porni pe traseu de la Balea Lac si sa continui de la Vistea Mare spre Moldoveanu daca te mai tin puterile si lumina zilei.
Pana la Vistea Mare asteapta-te la un traseu de 6 ore si cand ajungi in varf nu vie gasi nici o placuta (ca deh, Romania), ci doar niste steaguri.

4. Parangul Mare
In sfarsit am lasat Fagarasii in spate (deocamdata) si am trecut la Parang, Vf. Parangul mare fiind cel mai inalt din acest masiv. Marcajul turistic incepe de langa Cabana Groapa Seaca, unde iti si poti lasa masina cu aceasta ocazie.
Distanta pe care o ai de parcurs este de 13 km si prima parte a traseului e o portiune mai lejera, drum forestier insa la final pregateste-te sufleteste de urcus dificil si provocator.

5. Lespezi
Din nou ajungem in Fagaras pentru un traseu solicitant spre al 5-lea varf ca inaltime din Romania, Lespezi, de 2517 metri.
Chiar daca traseul nu este extrem de lung, necesita o urcare continua si nu tocmai usoara. Insa privelistea de sus merita efortul fizic.
Lespezi e considerat un fel de varf dublu, deoarece chiar in vecinatatea sa poti da peste Varful Caltun.

6. Peleaga
Am sarit peste Varful Caltun, care ocupa in mod normal locul 6 ca inaltime si am trecut direct la 7, de data aceasta poposind in Retezat. Spre varf poti porni din mai multe directii, fie dinspre Saua Pelegii, Curmatura Bucurei sau Lacul Bucura.
Poate ai auzit ca cele mai dificile trasee peste care poti sa dai sunt in Retezat. Nu trebuie sa te lasi descurajat totusi, poate insa nu incepe cu cel mai inalt varf din Retezat, Peleaga, de 2509 metri.
Nu recomandam traseul celor ce nu au mai trecut peste alte trasee, mai lejere, pregatitoare.

7. Papusa
Pentru numarul 8, la 2508 metri poposim tot in Retezat. Daca tot te pornesti pe acest traseu solicitant (recomandam, din nou, experienta), poti vizita si lacul Gales si Bucura. Iar de pe traseu vei vedea Transalpina.

8. Vanatarea lui Butanu
Ne intoarcem iar in Fagaras pentru al 9-lea varf ca inaltime. Chiar si numele sugereaza o inaltime stancoasa, departe de lume, departe de toate. Pe traseu poti porni, din nou, de la Balea Lac si vei avea nevoie, pe langa echipament, si de rezistenta.

9. Vf Hartopul Dariei
Locul 10 in top il ocupa Varful Hartopul Dariei, la 2506 metri inaltime, in Fagaras. Spre deosebire de celelalte trasee mentionate pana acum, acesta este un traseu dificil, insa din cauza distantei lungi, nu neaparat a portiunilor provocatoare.
Traseul porneste de la Sambata de Sus, spre Cabana Valea Sambetei. Chiar daca acest varf nu este atat de popular si mediatizat ca si Moldoveanu, de exemplu, iti ofera posibilitatea de a te lasa dus de val privind cele mai frumoase peisaje din Fagaras.

10. Omu
Ca sa terminam lista si cu un varf din Bucegi, ultimul este Varful Omu, la 2505 metri inaltime. Acest varf e considerat cel mai inalt varf populat din Romania.
Din nou, un traseu frumos, trecand pe langa faimoasele Babe, insa destul de lung, chiar daca nu e foarte solicitant ca si dificultate.

Spune-ne care a fost varful tau preferat din Romania, ce traseu ti s-a parut cel mai dificil si care este urmatoarea aventura de pe lista ta de calatorii!