In general cand alegem o destinatie pentru un concediu, sunt mai multe variabile pe care le luam in considerare, in functie de ceea ce ne dorim.
Daca vrem relaxare, mergem undeva departe de lume, fie o plaja cu soare si sunetul marii, fie o cabana undeva la munte, aproape de o padure racoroasa. Daca vrem experiente culturale inedite, luam un bilet de avion spre un oras exotic si plin de istorie.
Totul depinde de felul in care dorim sa ne relaxam dupa zilele lungi de lucru. Insa de ce nu am face din urmatorul concediu o oaza de relaxare cu mici condimente culturale?
Pentru acest scop, poti pune judetul Alba in topul listei. Si iata de ce:
1. Ghetarul de la Scarisoara
Nu trebuie sa fii mare fan al pesterilor ca sa iti placa acest ghetar super faimos in toata Romania. Insa trebuie sa fii pregatit sa cobori si sa urci un numar destul de mare de trepte pentru a vedea cel mai mare ghetar din Romania si al doilea ca marime din Europa. Odata ajuns in localitatea Garda de Sus nu ai mult de mers cu masina si exista si o parcare amenajata in vecinatatea pesterii. Nu uita sa iti duci o geaca si sa gusti placinta locala la iesirea din pestera!
2. Rapa Rosie
Pentru a vedea una dintre minunile cele mai spectaculoase din tara, trebuie sa faci un popas la Rapa Rosie, aflata doar la 3 km de Sebes. Astfel poti vizita singura rezervatie ce seamana cu un canion, din Romania, ce se intinde pe o suprafata de peste 10 ha. In timpul liber poti citi numeroasele nume ce au fost scrijelite in faimoasa rapa a Hotilor (ce aduce cu ea si o gramada de legende locale).
3. Dealul cu Melci
Nu te speria, nu este vorba de un deal efectiv plin cu sute de melci. Sau este? De fapt, am putea spune ca este, un deal plin cu melci vechi cat dinozaurii, avand o vechime de peste 65-70 milioane de ani. Iar daca tot ai ajuns aici, poti sa te abati pana la Cascada Pisoaia. Traseul nu dureaza mai mult de 5-10 minute de la drum si este un drum drept, fara urcusuri.
4. Satul Rametea
Sau cum imi place mie sa ma gandesc la el, locul unde poti porni in urcare spre Piatra Secuiului. Pentru iubitorii de munte, acesta este un traseu pe care trebuie sa il faci macar o data (pe an) in viata. Urcand pana la piatra poti admira atat intreg satul Rametea cat si Coltestiul (satul vecin). In plus, in 2013 Rametea a fost pe lista de cele mai frumoase sate din Romania, deci la coborare din traseu poti admira casele distincte ale zonei.
5. Rosia Montana
Indiferent ca ai iesit in strada pentru proteste sau nu, trebuie sa vizitezi galeriile Romane de la Rosia Montana macar o data in viata. Chiar daca galeriile au o lungime totala de peste 7km, nu vei vizita intreaga lungime. Pe langa faptul ca e cel mai vechi centru minier din Romania, merita timpul si detour-ul tau si pentru ghidul pasionat ce iti va explica intreaga istorie a aurului din zona si multe altele. Un astfel de ghid ar fi necesar pentru toate obiectivele din tara.
6. Pestera Vanatarile Ponorului
Pe langa faptul ca o data ajuns la cascada vei putea admira o cadere de apa de peste 100 m, in zilele toride ale verii, mai ales dupa o ploaie, poti surprinde minunatele curcubeie din jurul cascadei. Traseul spre pestera il vei putea incepe din satul Salciua de Sus sau din satul De sub Piatra, trecand astfel si pe langa pestera Huda lui Papara. Urcusul este destul de solicitant, insa nu foarte abrupt, de dificultate medie. Iar coborarea de langa Bedeleu spre cascada si pestera este una lejera.
7. Iezerul Ighiel
Daca esti fan lacuri, acesta e locul potrivit de popas din vacanta urmatoare, fiind cel mai intins lac carstic din Romania. De asemenea, nu vei observa nici o scurgere de suprafata a lacului, deoarece acesta se dreneaza subteran.
8. Cetatea Alba Carolina
Daca doresti o experienta mai culturala, chiar in inima orasului, poti vizita cea mai mare cetate din Romania. In interiorul cetatii poti da peste o multime de taine ascunse, cum ar fi Biblioteca Batthyaneum, Muzeul şi Sala Unirii, poti sa asisti la schimbul de garda (daca ajungi devreme).
9. Catedrala Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Blaj
Nu va fi greu sa depistezi catedrala, deoarece se afla chiar in inima orasului. Este faimoasa pentru ca are cel mai mare iconostas din Romania.
10. Cetatea Câlnic
Cetatea a intrat in patrimoniul mondial UNESCO si poate reprezenta o destinatie romantica in cadrul urmatorului concediu.
Spune-ne parerea ta despre topul obiectivelor si care este preferatul tau. De asemenea, daca sunt anumite puncte splendide pe care le-am omis din lista, spune-ne, pentru a le putea vizita in viitor!