Toate aspirăm la statutul de „doamnă„. Mai devreme sau mai târziu, orice fetiță, domnișoară, adolescentă, tinerică, fetișcană sau duduiță visează să ajungă, la un moment dat, o mare doamnă.

Ceea ce știu foarte puține dintre aspirante este faptul că statutul de „doamnă” nu este un fel de trofeu pe care îl câștigi la vreun bâlci dacă tragi cu pușca și nimerești vreo cutie goală de bere, pentru că statutul de doamnă nu se „împușcă”, ci se dobândește prin multă muncă, educație, ore în șir de citit și nu doar de holbat ochii într-un catalog de produse cosmetice… Statutul de doamnă nu presupune vreo tiară câștigată la vreun concurs de „miss”, pusă peste un căpșor gol… Statutul de doamnă nu se moștenește, ca pe vremea feudalismului și nici nu se „împrumută” cu forța, ca pe vremea haiducilor. Este foarte posibil ca mama să fie o doamnă veritabilă, iar progenitura o loază autentică. Invers este aproape, dar nu neapărat ….imposibil.

Statutul de doamnă presupune să te naști nu neapărat doamnă, cât să te naști cu dorința de a fi doamnă. Și de rămâne așa, într-o lume plină de falsități, atât la propriu cât și la figurat.

Dar, cum în ziua de azi orice fufă cu fițe se vede mare doamnă, ia să vedem ce anume faci greșit, de nu te consideră nimeni a fi ….. „doamnă”! Și te mai și deranjează atitudinea lumii….

Sunt o grămadă de reguli scrise sau nescrise cu ce și cum să faci, dar puțini sunt cei care îți dau peste mână sau îți trag câte o scatoalcă după ceafă atunci când greșești.

Așadar, să încercăm un fel de „așa NU, că nu se cade din partea unei ….doamne”:

Nu-ți imagina că ești o doamnă dacă porți tocuri foarte înalte, dar ai un mers scleampăt. Stai liniștită, nu ești doamnă nici dacă mergi extrem de languros…..caută ceva între, numai să fie decent și cât mai natural! Dacă vezi că nu merge, treci la bascheți. Nu sunt eleganți, dar, măcar nu rămâi penibilă de la glezne în sus….

Nu ești o doamnă dacă ai poșete pe care ni le prezinți ca fiind de nu știu ce branduri, dar care nu sunt decât imitații…. Stai liniștită, nu ești prea doamnă nici dacă ai poșete veritabile, dar le fluturi ostentativ sau ții musai să menționezi tuturor brandul și prețul! Mai bine, caută o poșetă decentă, accesibilă ca preț, destul de încăpătoare pentru tot ce cară în mod obișnuit o femeie (adică oglinzi, oglinjoare, cosmetice, clame, agrafe, sprayul cu piper, pixuri, solnița, șurubelnița, telefonul, încărcătorul telefonului, pastilele „în caz de…orice”, tampoane, șervețele umede, uscate, ceva de ronțăit, un flex, o rotopercutantă, cheile, agenda, teancul de carduri….femeile înțeleg unde bat…).14650222_1229413120465382_3615139775694849231_n

Nu ești o doamnă dacă îți cumperi doar rochii „marțafoi albaștri” sau „sticleței verzi” ori alte mărci, câtă vreme gențile și țoalele tale de fițe sunt singurele tale puncte „forte”, în schimb, după prima purtare a lor începi să le porți pătate sau cu tivul desfăcut…. Stai liniștită, nu ești o doamnă nici dacă îți alegi haine care îți plac dar nu îți vin bine sau nu ți se potrivesc…

Nu ești o doamnă dacă folosești cele mai scumpe cosmetice sau creme antirid, în schimb ai obrazul gros…încearcă mai întâi ceva abraziv pentru caracter, apoi multe vor veni de la sine….

Nu ești o doamnă dacă confunzi noțiunea de „meserie” cu cea de „profesie”. Să nu uităm că există profesia de medic, avocat, profesor…și meseria de zidar, frizer, sudor, șofer. Și am întâlnit destule doamne doctor care își iubeau „meseria”….lucru jalnic, de altfel.

Nu ești o doamnă dacă bagajul tău de cunoștințe se rezumă la fraze sau expresii prinse din zbor ca pe muște și nici pe alea nu le-ai reținut corect, așa că, nu faci diferența între personaje de genul lui „Sissi” și „Sisif”….

Nu vei fi niciodată o doamnă dacă nu vei ști să scrii și să vorbești corect românește, iar dacă încerci să schingiuiești toate limbile pământului, vei fi cu atât mai puțin o doamnă…… Dacă nu stăpânești limba în care vrei să te exprimi, încearcă „semnaleza”. Este mai simplă. Vei semăna cu o maimuță, dar, măcar nu ți se va auzi și glăsciorul cu prostiile sau elucubrațiile scăpate ca găinile dimineața după boabe…

Nu ești doamnă nici dacă nu știi să te comporți în public, la masă, la vreo întâlnire, în societate sau la locul de muncă. Sau dacă îți place să „descoși” omul de toate secretele vieții lui, pe care este nevoit să ți le spună din cauza insistențelor tale de prost gust….14656438_1799958763580399_4383060963496469639_n

Nu ești o doamnă dacă nu ai simțul umorului, dar ai pretenții ca alții să râdă în hohote și aplauze la auzul glumelor tale cu aer răsuflat….stai liniștită, nu ești o doamnă nici dacă nu te prinzi de poantele altora….dar nici dacă râzi ca proasta înainte să se termine bancul. Vezi tu, umorul este o noțiune mult mai complexă decât operațiile estetice, pastilele de slăbit sau tratamentele de „abracadabra” au dispărut șuncile….

Nu ești o doamnă dacă nu ești punctuală, sau nu îți respecți promisiunile sau cuvântul dat, ori dacă nu mai recunoști ce ai spus….stai liniștită, nu ești o doamnă nici dacă duci vorba de colo până dincolo, ori dacă ocupația ta favorită este bârfa…

Nu ești o doamnă dacă îți conduci beemveul în stilul „Cruela la volan, păzea că vineeee prăpădul….”…Să mai pomenesc și de apucăturile alea cu aprinsul-stinsul farurilor fix în portbagajul amărâtului din fața ta care circulă cu viteză legală prin oraș? Sau de claxoane …claxonate? Te-ai prins: nu ești o doamnă!

Nu ești o doamnă dacă îi tratezi pe toți din jur cu aere de superioritate, fie pentru că ți se par fie niște proști, fie niște sărăntoci…prin comparație cu tine, evident….stai liniștită, nu ești o doamnă nici dacă strâmbi din nas din cinci în cinci minute, ci doar o „pixi” răsuflată….

Nu ești o doamnă dacă ești purtătoare de silicoane, ai până și creierul injectat cu botox și ți s-au netezit până și cele mai fine circumvoluțiuni pe care le aveai, de la tratamentul „antirid” aplicat cu non-cultură….

Nu ești o doamnă dacă te plictisește o piesă de teatru dar iubești bârfa cu „după-amiaza” în direct sau la telefon….sau dacă te obosește o carte dar te relaxează orele în șir petrecute la shopping compulsiv, cosmetică, coafor, saună, masaj, spa, mani sau pedichiură….

Nu ești o doamnă dacă ești veșnic preocupată de cei trei colaci din jurul taliei dar „guști” câte puțin din fiecare farfurie așa, de poftică…. Stai liniștită, nu ești o doamnă nici dacă mănânci doar trei sferturi din ce ai în farfuria ta…ai supracompensat deja cu celelalte degustări din farfuriile celorlalți….14445955_1202853769787984_4965081454686356469_n

Nu ești o doamnă dacă urăști mișcarea, dar iubești admirarea peisajului doar din mașină, de dragul mașinii….în schimb iubești degustările de cașcavăluț….plus dulciuri. Și nici dacă habar n-ai cât se fierbe un ou în așa fel încât să poată fi mâncat fără să aduci smurdul, pompierii și descarcerarea la ușă dar găsești hibe oricui gătește….și nici dacă bei ca „tata”, chiar dacă invoci finețea „tăriilor”….

Nu ești o doamnă dacă strâmbi din nas, indiferent ce anume primești cadou de ziua ta. În definitiv, chiar dacă mai aveai încă vreo trei sau patru bucăți, poți avea bunul simț să apreciezi efortul cuiva de a-ți dărui ceva…..stai liniștită, nu ești vreo doamnă nici dacă lași intenționat prețul pe lucrurile pe care le faci tu cadou…în definitiv nu contează valoarea, ci gestul de a dărui din inimă….

Nu ești o doamnă dacă iubești bârfa, minciunile, vorbitul pe la toate colțurile „bisericuțelor” din care faci parte, dusul vorbei și răspândirea așa ziselor „noutăți”, trădarea încrederii și inducerea în eroare, minimalizarea calităților unui om sau deformarea realității.

Nu ești o doamnă nici dacă ești genul „albinuță” și zbori din floare în floare în căutarea broscoiului cu profil de prinț călare pe teancul de carduri, merțane și vile cu vedere la lacul de cleștar…. Și nu merge pe principiul „lumea uită, orice aș face”, că nu este valabil!

Nu ești o doamnă dacă vii nervoasă sau supărată din concediu, excursie sau croazieră și mult mai stresată decât ai plecat. Dacă nu îți priesc ieșirile, atunci stai acasă, pentru că nu sunt de vină cei din jurul tău pentru ofuscările și ieșirile tale nervoase….eventual, încearcă să nu mai uiți niciodată să îți iei pastilele…

Nu ești o doamnă dacă, pe pagina ta de facebook sau altă rețea de socializare, postezi cu ostentație doar rezultatele unor teste de așa zisă „inteligență” sau de cât de sexy poți fi în toate viețile pe care le-ai mai putea trăi, ori ce profil ai tu potrivit pentru nu știu ce profesie nobilă….toată lumea știe că astfel de teste sunt concepute în așa fel încât toată lumea să aibă un rezultat spectaculos, astfel încât toți suntem „pantere” și „leoparzi” și nimeni „șoarece” sau „purice”…de asemenea, cu toții avem profil de judecător sau medic și nimeni de portar sau motostivuitor….

Nu ești o doamnă dacă asculți problemele sau necazurile altora doar ca să ai subiect de bârfă cu următoarea persoană cu care te întâlnești…

Nu ești o doamnă dacă te zgârcești la lucruri folositoare sau atunci când trebuie și poți ajuta pe cineva, în schimb ai casa plină de lucruri pe care nu le-ai mai folosit în ultimii doi ani, iar dulapul de haine stă închis doar dacă proptești bine în ușile lui vreo trei scaune, furca și comoda….14611126_1230367263703301_1097713109621333263_n

Nu ești o doamnă dacă îți cumperi ceva doar pentru că este scump, chiar dacă nu este de calitate sau dacă locul de unde cumperi și prețul sunt singurele criterii de selecție pentru tine….

Nu ești o doamnă dacă pretinzi că ți se cuvine totul (ai prioritate sau trebuie să ți se dea sau facă ceva anume) doar pentru simplul fapt că te-ai născut femeie…. Stai liniștită, nu ești o doamnă nici dacă aștepți laude, ridicări în slăvi și recunoștință veșnică de fiecare dată când faci un lucru mărunt…mulțumiri așteptăm cu toții, dar se cheamă „rutină”.

Nu ești o doamnă dacă dai din coate și calci peste capul tuturor ca să avansezi în carieră sau viață sau dacă seduci un bărbat doar din plăcearea de a-l lua celei care îl avea și nu din dorința de a-l păstra….

Nu ești o doamnă dacă vorbești, te îmbraci sau te comporți într-un mod vulgar, iar adevărul nu trebuie să te supere, atunci când cineva remarcă acest lucru. Nu este vina celorlalți, ci este doar modul în care tu ai ales să fii, să trăiești și să te reprezinte.

Știu. Este greu să fii o doamnă.

Seamănă cu noțiunea de „respect”:  se câștigă prin multă muncă și se păstrează prin eforturi susținute.

Conceptul de doamnă presupune un ansamblu de reguli și ținută, de la a ști cum să te îmbraci, să te porți și să vorbești. Dar, dacă nu te ajută puțin și caracterul, nu vei rămâne decât o imitație nereușită dar evidentă, așa ca o biată poșetă care imită un brand, dar care are niște cusături țipătoare, se deformează relativ repede și o dă de gol materialul prost din care este făcută. Și în plus, se vinde ieftin pe orice piață….

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.