relatie toxica

O întrebare care poate părea lipsită de sens în prima instanță dar hai să ne gândim câte persoane cunoști care sunt abuzate, nu doar fizic, sau nu strict fizic ci verbal, sau mintal. Abuzul poate fi de mai multe feluri și nu e mereu ușor de observat din exterior. De multe ori din păcate stăm in relații care nu ne fac bine din nici un punct de vedere. Întrebarea este, de ce?

1. Credem că e de ajuns, sau ceea ce merităm

Nu e un adevăr general valabil, însă, persoanele care au o stimă de sine mai redusă, cum sunt și eu, de exemplu, putem să stăm în relații care nu ne satisfac din punct de vedere emoțional. Care e explicația logică? Având în vedere că nu avem o încredere în sine foarte ridicată, nu avem așteptări prea mari de la o relație.

În schimb, ne așteptăm să întâmpinăm diferite dificultăți. Acesta ar fi unul din motivele pentru care relațiile de acest gen sunt mai scurte ca și durată și, evident, scad și mai mult încrederea în sine.

2. Ajungem să apreciem părțile pozitive

La ce mă refer? De exemplu, dacă partenerul nostru e un foarte bun ascultător însă uită mereu când e aniversarea noastră, ajungem să apreciem mai mult că totuși, ne ascultă la nevoie. Schimbăm prioritățile pentru a vedea într-o lumină mai mare puținul bun pe care îl primim și pentru a diminua efectele negative.

3. Ne e frică de necunoscut

În foarte multe cazuri alegem să stăm deoarece e varianta pe care o cunoaștem deja. Pe când dacă alegem să părăsim relația, ne îndreptăm spre un viitor nesigur, poate un partener și mai nefavorabil sau poate va trebui să ne obișnuim cu viața de om singur. E mai ușor să ne complăcem în situația actuală decât să ne îndreptăm spre ceva ce poate părea ca o alternativă mai proastă.

4. Suntem manipulați

În momentul în care partenerul nostru simte că există o șansă să fie părăsit, poate încerca să ne manipuleze pentru a evita această variantă. Cele mai multe abuzuri sunt de natură psihologică, în momentul în care una dintre persoanele implicate se simte efectiv incapabilă să părăsească relația.

5. Investiții

Un alt motiv temeinic o reprezintă investițiile făcute împreună, în cadrul relației. Perspectiva unui divorț, al împărțirii bunurilor nu e tocmai una plăcută. Și iar, e mai ușor să alegem o situație neplăcută decât să trecem prin discuții și tărăgăneli pe care considerăm că le putem evita.

6. Continuăm să sperăm

Și hai să recunoaștem, cu toții am fost în punctul acesta. Vedem că lucrurile nu merg în direcția bună, încercăm să comunicăm, să discutăm, să rezolvăm problemele și, în cele din urmă, sperăm ca totul să fie mai bine. Și poate chiar devin mai pozitive, pentru o zi, două, pe urmă revin la normal. Și ajungem în acest cerc vicios în care tot sperăm, însă în mare parte degeaba.

Ca și concluzie, de multe ori perspectiva de a rămâne singuri pare una întunecată și tristă însă, gândind logic poate fi o variantă mult mai sănătoasă decât cea de a fi prinși într-o relație care nu ne satisface și ne face să ne simțim neîmpliniți.

Pasul, decizia finală este grea de luat, însă pe termen lung va aduce doar beneficii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.