Toti vorbim despre fitness de parca ar fi vorba de un lucru pe care il facem de sute de ani, insa putini stim ce inseamna acest termen, defapt. Asadar, pentru a inlatura cat mai multe necunoscute privind acest domeniu, am incercat sa adun cele mai importante informatii despre lumea fitness-ului. Afla ce a iesit, in cele ce urmeaza.
Potrivit Wikipedia, fitness-ul este definit ca fiind calitatea sau starea de a fi in forma.
Parintele fitness-ului este Francois Henri Jack LaLanne, un american care pana la varsta de 15 ani era dependent de dulciuri si de mancare nesanatoasa. Aceasta alimentatie i-a afectat pana si comportamentul pe langa faptul ca organismul sau avea mult de suferit. Viata lui s-a schimbat din momentul in care a participat la o conferinta sustinuta de nutritionistul Paul Bragg. Dupa ce si-a schimbat radical stilul de viata, inlocuindu-l pe cel nesanatos cu unul ideal, bazat pe o alimentatie echilibrata si insotita de sport, a scris numeroase carti pe aceasta tema si a participat la emisiuni, incurajand oamenii sa fie mai atenti cu organismul lor.
In ceea ce priveste functia specifica, fitness-ul este atribuit persoanelor care poseda abilitati aerobice sau anaerobe semnificative, adica tarie sau rezistenta. Un program de fitness bine potrivit imbunatateste o persoana in toate aspectele de fitness in comparatie cu practicarea doar unuia, cum ar fi doar rezistenta cardio/respiratorie sau doar de formare in greutate.
Un program cuprinzator de fitness adaptat unei persoane se concentreaza in mod obisnuit pe una sau mai multe abilitati specifice si pe varsta sau pe nevoi legate de sanatate, cum ar fi sanatatea osoasa. Multe surse mentioneaza de asemenea sanatatea mentala, sociala si emotionala ca o parte importanta a modului de fitness general. Acest lucru este adesea prezentat in manuale ca un triunghi alcatuit din trei puncte, care reprezinta fitness-ul fizic, emotional si mental.
Capacitatea fizica poate, de asemenea, sa previna sau sa trateze multe afectiuni cronice de sanatate cauzate de un stil de viata nesanatos sau imbatranire. Exercitiile fizice pot ajuta, de asemenea, unii oameni sa doarma mai bine si, eventual, sa atenueze unele tulburari de dispozitie la anumite persoane.
Cine a stabilit cat si cum sa ne miscam?
Instructiunile privind activitatea fizica pentru americani (preluate apoi si de restul lumii) au fost create de Biroul de Prevenire a Bolilor si Promovarea Sanatatii. Aceasta publicatie sugereaza ca toti adultii ar trebui sa evite inactivitatea pentru a promova o buna stare a sanatatii din punct de vedere mental si fizic.
Pentru beneficii substantiale pentru sanatate, adultii trebuie sa participe in cel putin 150 de minute pe saptamana cu intensitate moderata sau 75 de minute pe saptamana de activitate fizica aeroba intensa sau o combinatie echivalenta de activitate aeroba cu intensitate moderata si viguroasa.
Exercitiile aerobice, care imbunatatesc capacitatea cardiorespiratorie, implica miscare care mareste ritmul cardiac pentru a imbunatati consumul de oxigen al organismului. Cateva exemple sunt: jogging-ul, exercitiile pe bicicleta eliptica, mersul pe jos, inotul, exercitii pe banda de alergare, exercitii la aparate multifunctionale, ciclismul.