Banii și fericirea, împreună sau despărțiți?

Există un mit conform căruia banii nu ar aduce fericirea. Pe bune? Sigur? Asta a spus-o cineva care nu a avut niciodată suficienți bani sau cineva care s-a trezit dintr-o dată pe vreun sac de bani cu care nu a știut ce să facă, irosindu-i pe prostii și regretând apoi? Sau de cineva căruia mintea nu i-a mai debitat nimic altceva nici înainte să aibă bani și nici după?

De ce nu ar aduce fericirea? Pentru că unii care au bani nu știu să fie fericiți? Pentru că banii le-au luat mințile altora și i-au făcut să o ia razna stând călare pe teancurile de bani cu care nu au știut ce să facă? Sau, poate că unii dintre cei care au dat de gustul banilor și-au dorit doar să facă și mai mulți bani și iar bani….și asta cu banii pe care îi aveau deja? Ori pentru că auziseră de Hagi Tudose și i-au urmat exemplul fără să se gândească măcar o singură clipă că poate există și o altă cale?

Cum să nu îți aducă banii fericirea, câtă vreme știi ce să faci cu ei?

Dar, să o luăm pe rând. Ce fac banii? Ce simți când ai bani în buzunar? Banii îți dau, în primul rând siguranță. Siguranța zilei de azi, a celei de mâine, iar dacă ai destul de mulți, vei avea și siguranța anilor care vor urma. Asta dacă nu ești lipsit de cuget și nu te repezi să îți iei cele mai tari, mai mari și mai scumpe mașini și nu îi cheltuiești pe femei, bărbați, hoteluri luxoase, păcănele, cluburi exclusiviste, croaziere bengoase, excursii în locuri din ce în ce mai exotice și lachei, servitori, asistente personale sau alte fițe de prost gust de care nici nu vreau să vorbesc…. Apoi începi să îți mănânci de sub unghii pentru că întreținerea tuturor celor enumerate te mai costă încă o avere adunată în câțiva ani? Sau risipită….

Așadar, am stabilit deja că bani îți conferă o oarecare siguranță: îți poți permite o casă decentă, o mașină decentă, un trai decent, vacanțe la care alții doar visează. Îți poți desăvârși o educație, poți face cursuri, te poți școli, îți poți cumpăra cărți, ținute elegante, bijuterii frumoase. Îți cumperi ce îți poftește inimioara. Dacă nu vrei să gătești, iei masa la restaurant fără să îți numeri nici banii din buzunar și nici zilele pe care le mai ai până la următorul salariu.

Nu îți mai este teamnă că te dă afară de la locul de muncă un șef tâmpit care te hărțuiește, te exploatează sau îți pune în cârcă din ce în ce mai multe sarcini, până când cedezi psihic și nu îți ridică nimeni nicio statuie. Iar amărâtul pe care îl ai acasă va trebui să suporte singur toate cheltuielile până când îți vei găsi tu un alt loc de muncă, un alt șef tâmpit, alte ore suplimentare neplătite și alte sarcini care vor deveni în scurt timp prea grele. Plus fițele tâmpitului cu bani și fără minte sau omenie, dar șef….

Te poți plimba în jurul lumii dacă deții fondurile necesare, te bucuri de viață. Reduci astfel stresul pe care alții îl au pentru că trebuie să muncească suficient încât să își asigure traiul zilnic, atât lor cât și familiei.

Apoi, dacă îți permiți și nu vrei să mai muncești nici măcar o zi în viața ta, îți poți ocupa timpul în mii de feluri plăcute, chiar și la ani lumină depărtare de plictiseală, iar dacă vrei să faci ceva util și plăcut, există soluții și pentru asta. Sau, poate ai vreun hobby de genul: colecționezi „ceva”-uri care vor valora la un moment dat mai mult decât investiția. Scrii poezii, proză sau te apuci de gătit. Sau te ocupi de acțiuni caritabile, drept pentru care te poți învârti în lumea bună și a celor cu bani….și puțină activitate.

Dacă vrei să începi o afacere sau dacă deja ai una și vrei să o dezvolți, atunci banii nu îți pot fi decât de ajutor. Ceea ce îți ține mintea ocupată nu poate fi decât benefic.

Dacă ai copii și bani suficienți încât să nu ai grija lor, atunci îi poți folosi în mii de feluri pentru ei, dezvoltarea, creșterea și educația lor. Dacă nu ai copii, atunci te poți gândi serios să te apuci de treabă, pentru că banii nu vor mai fi o problemă! Iar dacă nu poți avea copii din diverse motive, banii te vor ajuta să apelezi la ajutorul specializat pe care ți-l poate oferi acum știința. Sau, poți adopta copii câți vrei, că bani să îi crești, ai!

Dacă ești femeie îți vei permite să îți prelungești tinerețea, silueta și frumusețea cât mai mult posibil. Iar dacă sunteți un cuplu care simt o atracție irezistibilă și au destulă minte încât să știe că nu tot ce zboară se și mănâncă, atunci vor ști să trăiască decent, fără cheltuieli prea mari cu întreținerea casei și a mașinilor, apoi vor călători împreună cât vor putea de mult, își vor face bucurii reciproce, iar viața frumoasă pe care vor ști să și-o facă singuri îi va face să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți, veșnic îndrăgostiți și bucuroși că s-au întâlnit în viața asta!

Mai departe….să presupunem că te îmbolnăvești, deși nu dorește nimeni să vorbească despre aceste lucruri. Te vei putea trata, vei putea căuta cei mai buni medici, te vei putea duce și în altă țară ca să profiți de știința, dotarea și grija care îți pot fi acordate acolo, dacă este mai bine pentru sănătatea ta. Banii îți vor asigura accesul la cele mai bune, mai scumpe medicamente, remedii sau tehnologii ori descoperiri în domeniu. Ce șanse are un simplu muritor la o intervenție chirurgicală care se poate face în nu știu ce țară și care costă de o sută sau o mie de ori mai mult decât salariul lui lunar?? Haideți, să nu fim ipocriți și să spunem că îl va ajuta statul cu asigurările lui medicale cu tot! Doar de sărbători sunt „promoții” cu sloganuri și campanii de genul „să fim mai buni și să ne ajutăm semenii în suferință”….

Arătați-mi, vă rog, pe cineva care procedează astfel și nu ar fi fericit cu toate acestea? Ce te-ar putea împiedica să spui că banii ți-au adus fericirea?? Oameni buni, pe ce lume trăim?

„Oricine crede că banii nu aduc fericirea merge la cumpărături în locuri nepotrivite” spunea Malcolm Forbes. Și aș adauga faptul că nu te obligă nimeni să cumperi și să mănânci brânză Epoisses de Bourgogne (care, fie vorba între noi și pute și este și foarte scumpă), dar te poți delecta cu un caș ardelenesc. Și ideea poate fi extrapolată și față de nu știu ce mașină, vilă, loc super exotic, iaht …etc., după care salivează un procent alarmant de mare din populație….

Banii îți pot aduce multă, constantă și nebănuită fericire dacă vei ști cum, unde, cât și cu cine să îi cheltuiești. Depinde ce înțelege fiecare din cuvântul „fericire”….. Poate tocmai de aceea pentru unii fericirea este imposibil de atins, de păstrat sau de înțeles!

Dar, dacă tot se plâng unii că banii nu le-au adus fericirea, atunci nu înțeleg de ce îi păstrează?? Ba, mai mult: devin paranoici și li pare că toată lumea îi minte, îi fură și îi înșală….

Cineva spunea odată că, atunci când vine vorba de bani, nu poţi câştiga niciodată.

Dacă te concentrezi asupra obţinerii lor, eşti o persoană materialistă.

Dacă încerci să-i procuri, dar nu reuşeşti, atunci eşti un ratat.

Dacă totuşi câştigi bani, dar preferi să-i păstrezi, eşti un avar.

Dacă câştigi bani, dar îi cheltuieşti, atunci eşti un risipitor.

Dacă nu te interesează cum să-i procuri, atunci nu eşti o persoană ambiţioasă.

Dacă ai agonisit mulţi bani, dar îi păstrezi până mori, atunci eşti un prost – pentru că ai încercat să-i iei cu tine.

Singurul mod în care poţi câştiga în pariul cu banii este să nu fii posesiv cu ei, ci să fii generos, pentru a realiza lucruri de valoare.

Dale Carnegie a scris : ” Viaţa unui om bogat ar trebui să se împartă în două perioade: o perioadă de agonisire şi alta de distribuire a acestei agonisiri. Singura modalitate de a-ţi păstra o atitudine generoasă este să-ţi faci un obicei din a dărui timpul, atenţia, banii şi resursele tale.“

Fiți fericiți cu ce aveți, doriți-vă mai mult și luptați ca să obțineți, dar când veți obține, nu uitați de unde ați plecat și nici nu lăsați banii să facă din voi ceea ce nu ați vrut să deveniți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.