Să presupunem că ești femeie și ai opțiunea de a alege cine să îți fie superior: un „șef” sau o „șefă„. Dilema există pentru că, evident, există și destule diferențe între ei.

Dacă ați avut parte și de unul și de celălalt, știți cam care ar fi diferența…

1. Șeful nu se va uita urât la tine dacă întârzii dimineața la program. Dacă faci și un pic pe fâstâcita și ești puțin îmbujorată din cauza pașilor pe care i-ai iuțit ca să ajungi cât de cât la timp, scapi cu siguranță de perdaf. Eventual, te va întreba zâmbind complice dacă nu te-ai putut trezi la timp din cauza faptului că „cineva” (și aici îți va face cu ochiul la modul complice și înțelegător!) a dormit pe cămașa ta de noapte…. Prin comparație, șefa te va întreba din vârful limbii dacă ai citit programul de lucru afișat la intrare, apoi va intra în birou trântind ușa cu putere în urma ei. Asta imediat după ce te va amenința că următoarea dată când vei îndrăzni să întârzii îți va tăia din salariu întreaga zi de muncă.

2. Șeful nu te va măsura niciodată dimineața din cap până în picioare și invers decât aprobator, admirativ și încântat de priveliștea de care se va bucura întreaga zi. Să te ferească Dumnezeu de privirea cea veninoasă și letală a șefei, atunci când vei veni îmbrăcată la muncă în vreo rochie sau taior care îți pune în evidență formele mult mai frumoase decât ale ei, sau nu neapărat…

3. Șeful nu te va suspecta niciodată de intenții ascunse dacă vorbești, râzi și glumești cu partenera lui de viață! Imaginează-ți ce palme sau ce șuturi ți-ar da șefă-ta dacă ai proceda la fel cu bărbatu’-său! Eventual, închipuie-ți pe ce ton îl va chema în birou ca să îl întrebe cu o sonorizare superioară de ce se holba ca tontălăul la decolteul sau picioarele tale înțopoinate pe tocuri….și ce-o mai păți acasă, numai el știe. Mai ales dacă ești mai tânără, mai slabă sau mai înaltă decât ea. Sau singură. Adică, în majoritatea situațiilor, de fapt…

4. Șeful nu te va trimite să îi faci comisioane, să îi duci blănurile la curățătorie, ceasurile scumpe la reparat, lănțișoarele de aur sau ramele extra scumpe de ochelari la lipit, să îi cumperi dresuri, medicamente anti SPM (femeile știu ce este) sau tampoane. Eventual, șeful te va pune să suni la vreo florărie ca să trimită flori pe undeva sau nevestei, ori să îi faci vreo rezervare telefonică la vreun restaurant….eventual, te va ruga să îți ții gura.

5. Șeful nu te va ține peste program, nu te va chema de acasă la birou în ziua ta liberă și nu îți va cere să prestezi ore suplimentare decât dacă situația arde, frige și el n-are încotro. Chiar și așa fiind, te va răsplăti pentru efortul tău și va avea grijă să poți pleca altădată mai devreme sau să îți poți lua libere. Șefa, în schimb, te va ține peste program de câte ori va avea ocazia, de cele mai multe ori doar pentru motivul că „tocmai” a intrat cineva în birou, „tocmai” trebuie să vină cineva, „tocmai” a intervenit o urgență, „tocmai” are să îți dea ceva neapărat de făcut, sau „tocmai” trebuie să stea închisă singură în birou și să vorbească la telefon cu vreo fufă de prietenă de-a ei….cam o oră, poate chiar două….și asta în timp ce tu spumegi și cel de acasă te așteaptă nerăbdător sau grijuliu. Apoi, exact în momentul în care intri în biroul ei cu „urgența” rezolvată, te mai ține în picioare vreo cinci minute ca să își încheie bârfa de la telefon, apoi te anunță cu un aer nesimțit că puteai să o termini și mâine că s-a făcut târziu…

6. Șeful nu îți va vorbi urât decât dacă nu este normal la cap sau zdravăn la minte, dar în acest caz, n-ar sta prea mult în funcția de „șef”…. Șefa, în schimb, va ține neapărat să îți demonstreze că este șefă, chiar dacă este cu mult inferioară ție din punct de vedere profesional. Sau, mai ales atunci…. În schimb, va avea grijă să te pună la punct exact când este cineva de față și în special în fața colegilor tăi. Nu contează dacă are sau nu dreptate. Mai mult, îți va vâna greșelile, îți va exploata punctele sensibile și va marja pe cele slabe, doar-doar te va prinde pe picior greșit…

7. Șeful nu va avea chef de bârfe, nici să le asculte, nici să le întrețină. Șefa, în schimb, va atrage în jurul ei un „cuib de viespi” care vor șopcăi pe la colțuri cu și fără ea, vor înflori și răspândi orice poveste banală și vor face din tânțar armăsar, pe care l-ar călări toate dacă n-ar fi doar în imaginația lor tâmpă și bârfitoare.

8. Șeful nu te va întreba niciodată de unde ți-ai cumpărat cerceii sau de unde ai inelul care strălucește discret dar elegant pe degetul tău inelar, nici din ce material este brățara ta nouă și nici cât ai dat pe pantalonii de piele care ți se mulează perfect pe…..care ți se mulează perfect. Șefa, în schimb, te va măsura, te va ancheta, te va invidia și îi va veni, pe rând, să te ia la întrebări, la palme, la șuturi și, eventual, să te dea afară pe ușă, în cazul în care nu îi vor conveni răspunsurile tale. Iar când te întorci ca să ieși pe ușa biroului ei, să știi că întotdeauna, dar subliniez întotdeauna te va privi răutăcios, invidios și cu ochi răi. Să nu te îndoiești de asta niciodată. Mai ales dacă ești mai tânără decât ea, mai slabă sau mai înaltă…

9. Șeful nu va da niciodată fuga să își cumpere niște pantaloni mai strâmți decât ai tăi, o rochie mai mulată decât a ta, o bluză mai roșie decât cea de ieri sau o fustă mai scurtă decât cea pe care tocmai ți-ai cumpărat-o. Șefa, în schimb, exact asta va face…. Nu contează dacă este grasă, bondoacă sau are picioarele strâmbe….

10. În fine, șeful te va respecta, îți va da concediu sau banii aferenți și nu te va bate la cap cu întrebări stupide de genul celor din seria „când te măriți”, „de ce divorțezi” sau „când faci copii”, etc.. Șefa, în schimb, va vrea să știe tot, să îi povestești totul, să te consilieze, să pară că îi pasă de tine, să îi ceri sfatul și părerea, să te plângi la ea, să afle toate amănuntele relației tale de care, fie vorba între noi nu îi va păsa dacă ți-o faci praf din cauza oboselii acumulate sau a orelor prestate peste program, mergând pe principiul că „ce, în altă parte crezi că este mai bine?”…. Da, în altă parte poate fi mai bine. În definitiv, de ce nu?

Așadar, ce alegi? Un „șef” de care, inițial ești tentată să fugi, ca nu cumva să te „hărțuiască”….sau o „șefă” care aparent ar trebui să empatizeze cu tine pentru că sunteți din aceeași tagmă, dar, în realitate s-ar putea să fie, de fapt, împotriva ta??

Evident, totul este relativ și poate fi și altfel (în cazuri izolate, dar nu imposibile), deși, în mare parte lucrurile cam așa se vor desfășura…..

După cum știm, nu toți bărbații sunt făcuți să fie buni politicieni, dar nici toate femeile nu sunt potrivite să fie niște șefe bune!

Alege un șef. Te vei înțelege mult mai bine cu el și nu este musai să ai și vreo aventură. Cel care te va aprecia pentru ceea ce ești ca angajat nu îți va pretinde și altfel de „prestații” sau favoruri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.