O bem zi de zi, dar nu ne gândim niciodată la ea ca la ceva amuzant sau care ar avea în spate o istorie bogată și interesantă. Însă cafeaua te poate surprinde nu doar cu tăria și gustul bogat, ci și cu aspecte mai puțin cunoscute din existența ei.
Unele amuzante, altele doar interesante, lucrurile pe care urmează să le citești vor pune cu siguranță într-o altă lumină băutura ta preferată din fiecare dimineață.
1. Persoanele care consumă cea mai mare cantitate de cafea într-o zi, se pare că sunt newyorkezii. Și asta nu e deloc de mirare având în vedere stilul de viață super aglomerat al acestora. În plus, se pare că aici ar fi locul ideal pentru a-ți deschide o cafenea, deși concurența e acerbă.
2. În strânsă legătură cu aspectul de mai sus, dacă vrei să îi intreci pe locuitorii din New York la numărul de cafele consumate într-o zi, ai grijă să nu depășești 99 de cești. Ceașa numărul 100 te poate omorî, dacă este să ne luăm după specialiști. E clar că nimeni nu va ajunge (sau nu a ajuns) atât de departe, dar s-a stabilit că doza de cofeină din 100 de cești normale de cafea poate să îți facă inima să se oprească.
3. Voltaire (scriitor și filosof francez) iubea foarte mult gustul minunat al cafelei. Tocmai de aceea, spun unele voci, ar fi ajuns să consume chiar și 50 de cești într-o zi. Destul de aproape de limita de mai sus, dar din păcate nu a mai apucat să atingă recordul.
4. Vechii arabi se pare că luau foarte în serios consumul de cafea. Astfel, potrivit legilor de atunci, singurul motiv pentru care o soție de arab ar fi putut cere divorțul era dacă soțul nu îi furniza suficientă cafea. Și este de înțeles, având în vedere efectele pe care le are eliminarea cofeinei din dietă, după ce ani de zile ai fost fan al cafelei.
5. Să fii barista (persoană care prepară și servește cafea) în Italia este un motiv de mare mândrie. Astfel, acolo vei întâlni barista de vâsrtă mijlocie, în timp ce la noi doar tinerii sunt încurajați sau apreciați dacă fac asta.
6. Creamerul pentru cafea a fost ”inventat” de un doctor francez. Acesta a început să le recomande pacienților să consume cafea cu lapte, pentru a ameliora anumite boli, dar și pentru a reduce din efectele pe care le avea cafeaua neagră asupra sănătății: deshidratare, tensiune mărită, etc.
7. Cafeaua a fost descoperită de capre. Potrivit legendei, cafeaua a fost descoperită de un păstor etiopian. Acesta a observat că oile sale deveneau cu mult mai pline de energie atunci când se hrăneau cu niște fructe sălbatice roșii.
8. O echipă BBC a construit o mașină care folosește drept combustibil cafea macinată. Au numit-o “Car-puccino”.
9. Bach a scris “The Coffe Cantata”, o operă comică de mici dimensiuni dedicată pasiunii pentru cafea.
10. Cafeaua era inclusă în rația de mâncare primită de soldați în timpul Războiului Civil.