arme airsoft

Airsoft-ul este un joc sportiv care provine, la origine, din Asia de Est, unde a fost inventat la sfârșitul anilor ’50. Era practicat în special în Japonia, acolo unde, din cauza legilor armelor și munițiilor destul de stricte, cetățenii nu puteau obține foarte ușor o armă de foc reală, pe care s-o utilizeze în scop sportiv sau pentru apărare.

Astfel, cei care doreau să aibă parte de aceeași senzație pe care ți-o oferă trasul cu o armă de foc reală, s-au văzut nevoiți să adopte o alternativă, reprezentată de armele de airsoft. Acestea, fiind, practic, doar niște jucării (dar care respectă, de cele mai multe ori, forma și mărimea armelor reale după care sunt făcute), nu folosesc gloanțe adevărate ca proiectile, ci niște bile de plastic, ce au o greutate cuprinsă între 0,12 și 0,43 de grame.

Există trei tipuri de arme de airsoft, și anume: cele cu acționare manuală, cele pe bază de gaz (CO2 sau orice alt tip de gaz comprimat), și replicile cu propulsie electrică. Din câte se poate observa, fiecare dintre ele are un anumit tip de funcționare.

Replicile cu acționare manuală

În general, sunt cele mai ieftine dintre toate. Ele nu au un mecanism complex de propulsare al bilei, tocmai de aceea costurile de fabricare și de achiziționare sunt mai reduse decât în cazul armelor electrice sau pe bază de gaz. Pentru a trage cu o armă manuală, trebuie să se încarce, de fiecare dată, la fiecare foc, un proiectil nou pe țeavă, prin armarea cu mâna.

Armele cu acționare manuală au un arc ce permite proiectilului să fie expulzat de pe țeavă la apăsarea trăgaciului. Nefiind automate sau semi-automate, trebuie armate la fiecare tragere, așa după cum am spus anterior.

Replicile pe bază de gaz

Bila, în cazul unei arme de airsoft pe bază de gaz, este expulzată către țintă de către un gaz comprimat, la fiecare acționare a trăgaciului. Nu este nevoie a se arma replica la fiecare foc, așa după cum se face la o armă manuală. Tot procesul se desfășoară automat, arma propulsând toate bilele către țintă, până când se golește încărcătorul sau se consumă gazul.

La această categorie, se pot include două sub-categorii de arme pe bază de gaz: cele cu recul (blow-back) și cele fără recul (non-blowback). O armă de tip blow-back este ceva mai realistă, deoarece se comportă exact ca una adevărată când se trage cu ea, adică, manșonul se mișcă înainte și înapoi la fiecare foc și, la final, când arma rămâne fără muniție, acesta se blochează pe poziția înapoi (spre utilizator).

Armele fără recul sunt un pic mai economice decât cele cu blow-back, la sensul că, neavând un mecanism asemănător, consumă o cantitate mai mică de gaz în momentul tragerii, strict pentru propulsarea bilei pe țeavă.

Replicile cu acționare electrică

Mai sunt cunoscute și sub denumirea de AEG-uri (Automatic Electric Gun(s)). După nume, ne putem da ușor seama cum funcționează. Aceste arme au un motor electric, acționat de o baterie sau de un acumulator, care pune în mișcare mecanismul de tragere și de propulsare al bilei. Pot fi automate sau semi-automate, și sunt printre cele mai utilizate arme în rândul jucătorilor de airsoft, datorită puterii, performanței și realismului de care dau dovadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.