Ce este gătitul pentru noi? De fapt, ce reprezintă gătitul în zilele noastre? E o întrebare bună și probabil fiecare dintre noi are un răspuns diferit. Unii gătim ca să avem ce mânca. Unii dintre noi gătesc pentru că e mai ieftin decât să mănânci mereu la restaurant. Alții gătesc pentru că le face plăcere să se joace cu ingredientele și condimentele, pe alții îi relaxează jocul din bucătărie. În concluzie, unii gătesc din plăcere, pe când alții din pură necesitate. Unii gătesc pentru propria familie pe când altora acesta le e jobul.
Ne-am gândit vreodată, totuși, care e istoria gătitului? Cum am ajuns în acest moment în care putem vorba despre gătit ca despre oricare altă artă? Arta culinară. Și nu fără motiv.
Cum am ajuns noi, ca omenire, să ne preparăm mâncarea?
Evident, gătitul nu a reprezentat mereu o artă. A început din simpla necesitate de face mâncarea… mâncabilă! Se spune că totul a pornit din simplul motiv că mâncare avea gust mai bun când era gătită. Orice vânat era mai gustos cald, gătit, moale. Dar nu acesta a fost singurul motiv. Atunci când preparăm un meniu, fibrele pe care le conține sunt eliberate mai ușor, sunt mai accesibile pentru noi. De asemenea, hai să recunoaștem, mâncarea gătită e mult mai ușor de mestecat decât cea crudă, astfel anceștrii noștri au scăpat de o grămadă de timp ce altfel e pierdut pe această activitate.
Ce s-a schimbat?
Deja în Roma Antică gătitul a devenit un simbol social. Oamenii bogați își permiteau mese la fel de bogate, variate și bucătari buni. Deja existau competiții între bucătari, care erau susținuți de clasele considerate mai inferioare la momentul respectiv, brutari, cei ce se ocupau de procesarea mâncării în stare brută șamd.
Ajunși în secolele 14-15 în Europa, distincția dintre clasele sociale, bazată pe mâncare, a devenit din ce în ce mai acută. Nobilimea își permitea să publice așa numitele cărți de bucate, în care adunau cele mai bune și elegante rețete. Prin aceste cărți de bucate se făcea diferența, la vremea respectivă, între rețete demne de gătit la case mari, la case de nobili, la prinți sau chiar regi și rețete mai puțin gustoase sau extravagante.
Deja ajunși mai aproape de secolul 19 a apărut tehnologia, care a ajutat mult în arta gătitului. Puteai face mai multe sarcini în același timp. De asemenea, apariția mijloacelor de transport mai avansate a permis circulația mai frecventă a mâncărurilor, puteai avea acces mai ușor la ingrediente proaspete și exotice chiar.
Unde suntem în momentul actual?
Precum ziceam, tehnologia avansează și tot avansează și avem acces la cât mai multe mașinării care ne fac treaba în bucătărie mai ușoară. Avem fierbătoare de ouă, de apă, mixere, blender-e și multe altele. Am avansat de la un ”job” care era considerat al întregii familii, când toată lumea trebuia să contribuie la crearea unui meniu la o muncă ce a ajuns pe spatele femeilor, în cea mai mare parte.
Și momentan avem mâncăruri semipreparate la fiecare pas, fast food-uri, shaormerii și tot felul de apariții care sunt menite să ne faciliteze accesul la mâncare rapidă, gătită. Dar sunt aceste lucruri oare ceea ce putem numi, mâncare?
Timpul este limitat, în zilele noastre, și nu ne permitem să avem un job de 9 ore și să ne petrecem restul serii în bucătărie gătind. Însă totuși, care ar fi balanța ideală pentru a ne hrăni relativ sănătos, fără a abuza de mâncăruri sintetice, și fără a sta toata ziua în bucătărie?
Răspunsul e simplu
Nu fiecare mâncare necesită o grămadă de timp. Acest lucru este un mit care ne descurajează din start să încercăm, măcar, să pătrundem tainele gătitului.
Și să nu uităm că trăim într-o eră a complexității, o eră a posbilităților. Nu îți place carnea, nicio problemă. Preferi mâncărurile fără carne roșie? Se rezolvă. Ai vrea să încerci o dietă vegană? În zilele noastre găseși rețete accesibilie pentru toate preferințele, toate gusturile.
Astfel, am pregătit azi pentru voi niște cărți care vor veni să dovedească faptul că putem face din gătit o activitate relaxantă, odihnitoare care să ne aducă beneficii extrem de mari! Există rețete simple, eficiente pe care puteți începe să le experimentați chiar de mâine!