alaptarea_la_san

Cum ştim dacă bebe este sătul, care sunt situaţiile în care lactaţia nu este suficientă şi în ce fel este ea influenţată de stările emoţionale ale mamei? Iată doar câteva întrebări la care doamna doctor Irina Iordache Grecea, medic primar pediatru neonatolog Spitalul Sanador, ne-a răspuns.

Citește și aici un articol interesant despre hrănirea și diversificarea meniului la bebeluși.

Din experienţa dumneavoastră, care sunt temerile cel mai des întâlnite în rândul viitoarelor mămici, referitoare la alăptare?

Dr. Irina Iordache Grecea: Există multe „temeri“ şi întrebări pe care şi le pun mămicile în legătură cu alăptarea, dar cele mai frecvente ar fi: „Voi avea lapte suficient pentru a hrăni bebeluşul?“, „Este laptele meu îndeajuns de hrănitor?“, „Cum ştiu dacă micuţul s-a săturat?“.

Cum pot fi îndepărtate aceste temeri? Să le luăm, de exemplu, pe primele două…
Nu există lapte de mamă de calitate slabă, el poate fi doar insuficient din punct de vedere cantitativ.

Când se poate vorbi de o alăptare eficientă, în sensul că laptele este suficient de hrănitor?
Laptele de mamă, considerat „standardul de aur“ în alimentaţia nou-născutului şi a sugarului până la vârsta de 6 luni, reprezintă cel mai hrănitor aliment pentru acesta.

Recomandarile redactiei: 
Vezi produse pentru bebelusi pe Emag.ro

Care sunt „semnalele“ concrete că bebe este sătul?
Copilul este sătul dacă, după ce masa la sân ia sfârşit, adoarme sau este liniştit.

Şi de câte ori pe zi trebuie hrănit?
Copilul alimentat exclusiv natural mănâncă la cerere, în sensul că nu există un interval prestabilit între mesele lui. Alăptatul exclusiv presupune un efort din partea mamei care trebuie să fie permanent, zi şi noapte, la dispoziţia puiului ei pentru a-l hrăni.

Ce trebuie să facă o tânără mamă dacă observă că micuţul nu vrea să sugă?
În primul rând, e nevoie să fie identificat motivul pentru care bebe nu vrea să sugă. Dacă este vorba de un nou-născut în primele zile de viaţă, atunci trebuie insistat şi găsită poziţia cea mai confortabilă pentru mamă şi copil. Dacă, însă, vorbim de un sugar mai mare, atunci trebuie verificat ca scutecul să fie curat, laptele suficient etc.

Poate influența starea emoțională calitatea/ cantitatea laptelui?
Starea emoţională a mamei, precum şi odihna, alimentaţia şi hidratarea corectă influenţează lactaţia doar din punct de vedere cantitativ.

Există o poziţie ideală în care trebuie să stea mama atunci când îşi hrăneşte la sân copilul?
Nu există o poziţie ideală de alăptat, cei doi „actori“, mama şi copilul implicaţi în acest proces, îşi vor găsi poziţia optimă în care confortul ambilor să fie maxim.

Care sunt situațiile în care lactaţia nu este suficientă şi ce trebuie să facă mama în acest context?
Teoretic, cantitatea de lapte produs de sânul mamei este direct proporţională cu cererea copilului. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci mama care alăptează poate apela, după consultul la medic, la diferite stimulente de lactaţie din extracte de plante.

Până la ce vârstă este recomandată alimentaţia exclusiv la sân?
OMS (n.r. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii“) recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, iar ulterior diversificării, alăptatul poate continua până la vârsta de 2 ani.

Recomandarile redactiei: 
Vezi produse pentru bebelusi pe Emag.ro

Un alt articol interesant despre hrănirea și diversificarea alimentației la bebeluș poți citi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.