1. Sandviciul a fost inventat de ducele de Sandwich – fals

Este cunoscută povestea conform căreia John Montagu (1718-1792), duce de Sandwich,  nedorind să își întrerupă jocul de cărți, cere servitorilor săi să îi aducă o bucată de carne între două felii de pâine, preparat ce mai târziu avea să devină cunoscut sub  numele de „sandwich”.

Deși este cunoscut faptul că al patrulea duce de Sandwich era un împătimit al jocurilor de noroc și că petrecea mult timp la masa de joc, ideea sandviciului nu îi aparține: preparatul pe care se spune că îi plăcea să îl consume la masă de joc exista dinainte, fiind cunoscut sub numele de  „bread and meat” („pâine și carne”), astfel că aportul ducelui la populara gustare se reduce la numele sub care este cunoscut astăzi: Sandwich.

  1. Coca-Cola a fost concepută ca medicament – incert

Există legende potrivit cărora farmacistul John Pemberton încerca să inventeze un sirop de tuse cu un gust mai plăcut sau un medicament pentru durerile de cap atunci când a creat băutura acidulată de culoare închisă ce avea să devină cea mai populară băutură răcoritoare din lume.

Însă compania Coca-Cola neagă zvounurile care susțin că băutura ar fi fost vreodată un medicament, la fel ca și pe cele conform cărora băutură ar fi conținut inițial cocaină. Ceea ce se știe cu siguranță este că băutura a fost invantata în 1886 și vândută pentru prima data la farmacia Jacobs pentru cinci cenți paharul.

Frank Robinson, angajatul lui Pemberton, a sugerat numele de Coca-Cola, motivând că cei doi „C” ar arata bine pe panouri și postere.

  1. Bomboanele PEZ erau inițial un produs anti-fumat – adevarat

În încercarea de a-i ajuta pe fumători, austriacul Eduard Haas inventează, în 1927, un substitut pentru țigări sub formă unor bomboane cu gust răcoritor de mentă (în germană, Pfefferminze, de unde și denumirea de PEZ).

În 1948 sunt vândute și primele aparate pentru bomboanele PEZ, create special pentru a aminti de forma unei brichete. În anii `50, PEZ au fost introduse în Statele Unite, au apărut aromele de fructe, iar aparatelor PEZ le-au fost adăugate figurine pentru a atrage copiii.

  1. Pastele iși au originile în Italia – fals

Peste tot în lume, pastele sunt văzute ca un produs al bucătăriei italienești, și aproape nimeni nu se îndoiește de faptul că acest preparat își are originile în peninsula italică. Este adevărat că italienii sunt cei care au diversificat și perfecționat prepararea pastelor, și că imigranții din acesta țară au răspândit pastele peste tot pe unde au mers.

Însă pastele, care sunt preparate din aluaturi nedospite de făină de grâu, au apărut cu mult înaintea apariției statului italian. Deși cercetătorii nu s-au pus de acord nici astăzi cu privire la originea pastelor, cei mai mulți par să considere că arabii sunt cei care au adus pastele (împreună cu spanacul, vinata și trestia de zahăr) în bazinul mediteranean. Pastele sunt consemnate pentru prima dată în Talmud, în secolul 5 î.Hr.

  1. Chipsurile de cartofi au fost preparate prima data ca o gluma – adevarat

Au fost preparate pentru prima data mai mult ca o gluma de George Crum, bucatarul sef al Moon Lake Lodge din Saratoga Sprigs, New York.

Enervat ca unul dintre clientii sai ii trimitea in mod repetat cartofii inapoi la bucatarie, pe motiv ca sunt prea grosi si nu indeajuns de crocanti, Crum a decis sa ii pregateasca pretentiosului client cartofi cat se poate de subtiri si crocanti, adugand si multa sare.

Contrar asteptarilor bucatarului, clientul a fost foarte multumit de cartofi, care au devenit unul dintre cele mai populare mancaruri din meniu, sub numele de ”Saratoga Chips”.

Aceasta se intampla in 1853, insa chipsurile de cartofi si-au capatat marea popularitate abia in 1920, atunci cand au inceput sa fie produse in masa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.