Sporturi recomandate copiilor cu ADHD

Implicarea copiilor in sporturi le aduce multiple beneficii, de la dezvoltarea fizica armonioasa la dezvoltarea abilitatilor sociale si cresterea stimei de sine. Insa pentru copiii diagnosticati cu ADHD (tulburarea de hiperactivitate si deficit de atentie) este posibil ca anumite sporturi sa fie mai benefice si mai placute decat altele.

Cea mai frecventa tulburare de neurodezvoltare din copilarie, ADHD este diagnosticat in jurul varstei de 6 sau 7 ani. Cauza exacta nu este cunoscuta, insa printre factorii de risc s-ar numara leziunile cerebrale, consumul de alcool si fumatul pe durata sarcinii, sau expunerea la factori nocivi in mediu.

Diagnosticul este pus de un medic psihiatru dupa observarea copilului in diferite contexte: acasa, cu prietenii, la scoala, in momentele cand se joaca etc. Tratamentul combina, de obicei, un tratament medicamentos cu terapia comportamentala, si implica toate persoanele importante din viata copilului.

Tulburarea se manifesta printr-o varietate de simptome. Cel mai adesea, copiii cu ADHD manifesta trei caracteristici principale: hiperactivitate, impulsivitate si neatentie, la diferite intensitati. Este de retinut faptul ca ADHD nu depinde de inteligenta copilului, fiind observata inclusiv la copiii supradotati.

Tinand cont de aceste particularități, copii cu ADHD se pot simti mai bine atunci cand sunt implicati in sporturi sau activitati fizice care pun accent pe performanta individuala. Insa si sporturile de echipa pot fi placute, in functie de ritmul activitatii, raportul cu antrenorul (daca acesta exista) si rolul jucat intr-o echipa.

Iata, in continuare, mai multe detalii despre sporturile si activitățile sportive, atat individuale cat si de echipa, recomandate copiilor cu ADHD.

Sporturi de echipa sau sporturi individuale?

Mulți specialiști in domeniu recomanda pentru copiii cu ADHD sporturi care se concentrează, in principal, pe performanta individuala. Acest lucru nu exclude sporturi de echipa in care performanta unui jucător contribuie la performanta echipei.

In sporturile de echipa sau in cele in care copilul are un sprijin unu-la-unu din partea unui adult (antrenor, educator, parinte etc.), copilul va beneficia de atentia acestuia, va fi expus la mai putine distrageri si, astfel, ii va fi mai usor sa isi concentreze atentia pe activitatea desfasurata.

Cateva sporturi in care copiii cu ADHD vor beneficia de oportunitatea de a se face remarcati si de a colabora mai strans cu un antrenor sau instructor sunt artele martiale, inotul sau atletismul.

In ce priveste sporturile de echipa, baschetul, fotbalul sau hocheiul pot fi benefice deoarece sunt sporturi in care activitatea fizica este destul de constanta. Astfel, copiii isi pot consuma energia, iar distragerile sunt mai putine.

Desigur, exista multe activități fizice care presupun implicarea intr-un efort fizic susținut – tenisul, mersul cu bicicleta sau chiar  utilizarea unei perechi de role copii in parc, pentru câteva ore, pot fi benefice, oferindu-i copilului atât oportunitatea de a-si consuma energia cat si de a socializa.

Este important sa il ajutati pe copil sa isi gaseasca un sport preferat, chiar daca acest lucru inseamna sa incerce mai multe sporturi pana il gaseste pe cel care il inspira.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.