Cum faci mersul pe bicicletă sigur pentru copilul tău

Majoritatea părinților care cumpără o bicicletă pentru copil o fac doar în ideea ca cel mic să se poată bucura de o plimbare distractivă în parc și să mai facă puțină mișcare. Puțini sunt conștienți însă că până la urmă bicicleta este un mijloc de transport și că cel mic trebuie să fie educat pentru a o folosi în mod corespunzător.

În primul rând, trebuie să îi explici celui mic la ce pericole se expune dacă nu folosește bicicleta așa cum trebuie ori dacă ”uită” să poarte echipamentul de protecție.

În al doilea rând, nu ar strica să îl înveți pe copil și câteva reguli elementare de circulație, astfel încât, atunci când va fi mare și va ieși cu bicicleta pe stradă, acestea să îi fie bine întipărite în minte, să le considere o normalitate, nu niște reguli pe care le poate încălca fără probleme sau consecințe din cele mai neplăcute.

În afară de cele amintite mai sus, mai trebuie să ai grijă și de alte aspecte pentru ca cel mic să se poată bucura în siguranță de plimbarea cu bicicleta. Iată care sunt acestea.

1. Alege mărimea potrivită

Optarea pentru o mărime mai mare, indiferent că e vorba de haine, încălțăminte sau bicicletă, nu e niciodată o bună idee. De ce? În primul rând pentru că cel mic nu se va simți confortabil, atunci când e vorba de haine, și în al doilea rând pentru că riscă să se accidenteze, dacă vorbim de bicicletă.

Așadar, nu merge pe această idee când îi cumperi o bicicletă copilului. O poți vinde fără probleme atunci când îi rămâne mică sau o poți păstra pentru alt copil, nepot, etc.

2. Verifică periodic starea bicicletei

Ajungi în parc, scoți bicicleta din mașină și îl trimiți pe copil să dea rapid o tură? Asta nu ar fi neapărat o problemă, dar dacă nu a mai folosit bicicleta demult ori dacă nu ai mai verificat-o de ceva vreme, atunci nu e cea mai bună variantă.

Alege întodeauna să faci o verificare rapidă a bicicletei înainte ca cel mic să se urce pe ea. Verifică lanțul, pneurile, încheieturile, pedalele și coarnele. Dacă sunt în regulă, dă-i liber la distraciție!

3. Măsuri de siguranță

Este bine să îl înveți pe copil ce să facă atunci când se confruntă cu situații limită. De exemplu, dacă merge cu viteză și îi apare un alt copil în față. Este important să nu se panicheze și să știe exact ce are de făcut, căci în caz contrar poate avea loc un accident destul de urât.

Învață-l să rămână calm și să ocolească persoana care i-a apărut în cale sau, dacă acest lucru nu este posibil, să frâneze brusc, dar să se țină bine în șa pentru a nu fi aruncat de pe bicicletă.

Alte măsuri de precauție pe care le poți lua este să îi montezi un claxon, să îl înveți să poarte mereu cască și să nu se îndepărteze prea mult de tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.