Principalele avantaje si dezavantaje ale bicicletei pliabile

Ai in vedere sa iti cumperi o bicicleta pliabila si vrei sa stii mai multe despre aceasta? Iata cateva informatii care iti vor fi de ajutor.

Ce este o bicicleta pliabila?

Bicicleta pliabila (denumita si bicicleta plianta) este un tip de bicicleta care prin pliere isi poate reduce considerabil dimensiunile si poate fi transportata si depozitata foarte usor oriunde te-ai duce.

Caracteristici si avantaje ale bicicletei pliabile

De obicei, bicicletele pliabile sunt ideale pentru mediului urban sau, mai exact, pentru o suprafata de rulare dreapta, fara prea multe denivelari. Cu toate acestea, exista si biciclete pliabile de munte, special confectionate pentru a face fata terenurilor mai dificile.

In general, acest model de bicicleta este construit pentru a parcurge distante scurte deoarece diametrul rotilor este mai mic iar efortul pedalarii este mai mare. Greutatea maxima pe care o sustine o bicicleta pliabila este de aproximativ 100 de kg.

In multe tari europene, in care utilizarea bicicletei pliabile este raspandita, oamenii o folosesc ca mijloc de transport combinat cu masina personala sau cu mijloacele de transport in comun (metrou, tren, autobuz, tramvai).

Spatiul pe care o bicicleta pliabila il ocupa in pozitia compacta este de aproximativ 35 x 65 x 80 cm, iar greutatea lor variaza intre 8 si 15 kg.

Timpul de pliere al unei biciclete este de circa 1 minut sau chiar mai putin pentru persoanele experimentate. Un avantaj al lor este faptul ca nu pot fi furate usor, avand in vedere ca le poti lua dupa tine in orice cladire.

Dezavantaje ale bicicletei pliabile

Exista doua tipuri de probleme cu care te poti confrunta daca detii o astfel de bicicleta: cele legate de compromisurile facute de producatori pentru a realiza o bicicleta cat mai compacta si cele legate de mecanismul de pliere.

1. Compromisuri in procesul de fabricatie. De obicei, bicicletele pliabile au roti cu diametru mai mic decat cele normale, au doar 3 sau 4 trepte de viteza si nu reusesc sa atinga viteze foarte mari (in jur de 40 km/h). Astfel, va trebui sa depui mai mult efort la pedalare pentru a ajunge acolo unde iti doresti. De asemenea, cadrul se face cat mai usor, pentru a nu incomoda persoana care le transporta, ceea ce rezulta intr-o rezistenta mai scazuta la socuri si lovituri.

2. Defectiuni la mecanismul de pliere. Mai ales daca il vei folosi zilnic sau de mai multe ori pe zi, acesta se poate deteriora in timp, iar elementele care il contin se pot rupe.

Dupa cum bine poti observa dezavantajele de mai sus pot fi trecute usor cu vederea daca stii ca te vei folosi de o astfel de bicicleta doar pentru a face naveta la serviciu si pentru plimbari ocazionale prin oras.

In acest caz, cu siguranta o bicicleta pliabila reprezinta una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face, mai ales daca si spatiul de depozitare reprezinta o problema cu care te confrunti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.