Trebuie sa recunosc, de mult ma mananca sa scriu o mica recenzie personalizata despre Friends. Pe scurt, fac partea din acea minoritate care nu a vazut faimosul serial pana de curand. Astfel, voi adresa articolul la restul de nestiutori care s-au temut sa vizioneze Friends pentru un motiv sau altul.
Motivele mele care au fost? Serios, un serial de prin anii 90 ce poate sa ofere unei culturi mileniale? Toate glumele sigur fac referinta la perioada respectiva si nici macar nu va fi amuzant. Personajele vor fi toate imbracate conform modei din anii 90 si ma va dispera la culme.
Pana la urma insa am cedat presiunii si am inceput sa ma uit la un episod. Doua. Un sezon. La cateva luni de la primul episod plangeam si radeam impreuna de personajele principale la cele mai esentiale scene din serial. In cele din urma, pe la inceputul verii am reusi performanta de a devora toate cele 10 sezoane, gandindu-ma, „dar de ce au facut numai 10? 10 nu sunt indeajuns!”.
Bine, adevarul e ca fiecare episod dureaza aproximativ 20 si ceva de minute, deci spre deosebire de alte seriale, nu stai o ora intreaga pe un singur episod. Ceea ce face devorarea lor in masa mult mai usoara. Dai play si uiti complet de tine.
Pentru cei neinitiati in d’ale „Friends-ului”, va prezint pe scurt si superficial personajele principale. O avem pe Rachel, fata cea rasfatata, dintr-o familie bogata, frumoasa, superficiala, care intra subit in serial fugind de la propria nunta. Pe urma e Monica, un personaj pe care poti sa il iubesti sau sa il urasti, insa orice alta nuanta de gri intre cele doua extreme este imposibila.
Pentru mine a fost usor sa empatizez cu Monica, fiind genul de tipa super obsedata de curatenie, ordine, putin OCD, sa zicem. Apoi diametral opus o gasim pe Phoebe, care nu are absolut nici o treaba cu lumea asta. Este mega zen, lucreaza ca si maseuza, poate fi un fel de personaj hippie, daca vrei sa o consideram asa. Trecand la partea masculina a serialului, il avem pe Ross.
Personajul meu cel mai putin preferat insa hai sa nu va influentez. Un tip obsedat de fosile, traind partial in lumea lui si indragostit de Rachel inca din clasa a9-a. pe urma il avem pe Chandler, cel mai probabil personajul preferat de majoritatea fanilor. Un tip cu un sarcasm veritabil si un umor ce nu te va lasa sa te desprinzi de ecrane. Iar nu in ultimul rand este si Joey, personajul tipic de womanizer, care schimba tipele ca pe sosete si nu poate avea o relatie serioasa.
Care e faza? Pai, pe scurt, trecem prin viata acestor New Yorkezi pe parcursul a cativa ani, incepand de cand sunt majoritatea in pragul de 20 de ani pana cand depasesc varsta critica de 30 de ani. De ce ai vrea sa te uiti la un serial banal in care vei vedea povestite vietile a 6 personaje cu care nu ai nici o treaba? Cum sa explic asta in cuvinte umane?
Tocmai faptul ca sunt personaje oarecare, fiecare reprezentand un fel de extrema, un stereotip dus la maxim, nu exista sa nu te poti identifica macar cu unul dintre ele. Si de ce sa te uiti? Pai, in cazul in care nu preferi filmele de actiune, este un serial ideal. Pentru mine, cel putin, a fost o oaza de relaxare. De multe ori privim problemele care apar in viata noastra de zi cu zi cu spranceana ridicata si un oftat profund.
Si in Friends vei intâlni diferite ipostaze, unele super triste la care vei avea nevoie de o batista si altele care iti vor misca inima in feluri pe care nu le credeai posibile. Insa un lucru e cert: nici o situatie din Friends nu este rezolvata altfel decat cu zambetul pe buze si o gluma (care poate fi proasta).
In alta ordine de idei, daca va va placea Friends, ceea ce consider ca e imposibil sa nu placa cuiva, va mai pot recomanda si This is Us, despre care am vorbit deja intr-un alt articol, chiar aici. Insa sincer, nu exista moment mai bun sa va initiati in Friends decat zilele caniculare de vara cand oricum nu puteti sta afara in cele 40 si ceva de grade. Enjoy!