Da, stiu, probabil la toti ne place sa calatorim. Nu in aceeasi maniera sau masura, insa macar actiunea in sine e destul de populara. Prietenii mei prefera sa calatoreasca spre un loc cu soare, plaja si mare, unde sa poata sta tot concediul cu o carte in mana si un cocktail bun. Mama prefera calatoriile culturale, calatorii din care ramai mereu cu informatii, te apropii intelectual de locul vizitat, sa zicem asa.
Eu prefer sa calatoresc hai-hui, if that’s a thing. Adica, prefer sa ma trezesc dimineata la un AirBnb (nu hotel, daca se poate), sa mananc, sa beau cafeaua si sa pornesc dupa politica “care strada e mai atragatoare? Stanga sau dreapta?”.
Trebuie sa recunosc, de-a lungul aventurilor modalitatea asta m-a dus spre multe obiective pe care altfel nu le-as fi vazut, sau poate nici nu erau considerate obiective per se.
Idea e, ca nu conteaza cum preferi sa te bucuri de concediu, ce stil de a calatori ai, tot ce conteaza e sa iti faci bagajele, sa ai in mare parte o destinatie setata si sa pornesti la drum.
De ce insist asa de mult asupra calatoriei in sine?
- Reduce stresul
Orice ai zice, nu cred ca nu duci o viata stresanta. In acest secol, incercarea de a evita o viata stresanta e cam la fel de imposibila ca aceea de a avea un job nestresant. Dar e ok, asa ne-am obisnuit. Insa uneori avem nevoie de o pauza, atat la nivel fizic cat si la cel psihic. S-a dovedit stiintific ca aerul curat reduce oboseala si stresul. 90 de minute de plimbare in aer liber/ in padure au redus semnificativ nivelul de stres acumulat in creier.
- Lasa-ti imaginatia libera
Suntem obisnuiti sa umplem fiecare repaus, fiecare moment de posibila pauza cu verificarea email-urilor, cu sunatul pentru un serviciu sau altul, pes curt, tinandu-ne mereu conectati. Nu stim sa punem telefonul sau laptopul la o parte mai mult de cateva minute pe zi.
Un studiu efectuat pe un grup de oameni care au fost lasati pret de cateva zile intr-o zona mai ascunsa, fara telefoane, fara calculatore, fara electronice, de fapt, arata ca, creativitatea lor a crescut cu peste 50%.
- Fii mai puternic
A calatori nu e doar despre a vedea locuri noi si frumoase si a face o gramada de selfi-uri. A calatori inseamna a te conecta, insa nu cu electronice, ci cu o alta civilizatie, cu o alta cultura.
Iar acest lucru, pe termen lung, ne deschide orizonturile, ne lasa sa vedem lumea cu alti ochi si din alte perspective. Cu alte cuvinte, ne construieste un caracter mai puternic, un caracter care a vazut mai multe, un caracter mai pregatit sa infrunte orice fel de provocare.
- Creste increderea
Nu doar in sine, ca ai facut acest pas mare de a iesi din zona ta de confort, ci si in altii. Cand calatorim suntem fortati, in majoritatea cazurilor, vrand, nevrand, sa socializam si sa apelam la localnici. De exemplu, mie personal mi s-a furat telefonul in prima mea zi in Portugalia. Trist, nu am putut suna pe nimeni de acasa, sa le dau de veste ca totul e ok. Insa cei de la hotelul la care stateam au fost foarte simpatici si s-au oferit instant sa ma ajute.
Ce vreau sa zic e ca, atunci cand calatorim, pornim de acasa cu un bagaj de prejudicii, pe care suntem tentati sa le aplicam, mai mult sau mai putini. Iar iesind din zona de confort, de multe ori soarta ne dovedeste ce adevarul este mult mai diferit decat ce ne dicta noua imaginatia.
Pe scurt, daca ar fi sa facem o lista cu motivele pentru care a iesi in lume, a cunoaste lumea si a calatori este benefic pentru creierul, pentru spiritual si psihicul nostru, lista ar fi mult mai lunga si convingatoare decat daca am incerca sa ne convingem ca statul acasa va fi mai bun. Nu e nevoie sa mergi in partea cealalta a lumii. De fiecare data cand trec granite, din Romania, spre oricare parte as lua-o, nu e nevoie sa fac mai mult de 10 km pentru a ma lovi de o cultura net diferita fata de a noastra.
Totul consta in a avea curajul necesar sa iesi din zona de confort, sa epxlorezi, sa te bucuri de un concediu altfel si sa iti oferi libertatea de a-ti schimba parerile si convingerile. Asa ca, hai sa facem bagajele si sa alegem urmatoarea destinatie!