Despre mobilitatea urbana in vremuri de carantina

Traim vremuri istorice, in care trebuie sa ne adaptam si sa ne schimbam stilul si ritmul de viata. Iar atunci cand vine vorba despre mobilitatea urbana, lucrurile au ajuns la un paradox. Nu mai folosim transportul in comun pentru ca suntem prea aglomerati si ne putem inbolnavi de covid. Asa ca am ajuns sa folosim masinile personale si acum suntem prea aglomerati  in trafic si ne putem inbolnavi de noxe.

Asadar, care este solutia?

Chiar daca in general ar trebui sa ne orientam spre modalitati mai ecologice de transport, iata ca noul coronavirus ne obliga sa ne reorientam si sa ne schimbam stilul de viata. Poate ca unii lucram de acasa, poate ca unii lucram mai putin, poate ca unii lucram mai mult ca niciodata. Cert este ca daca in trecut ideea transportului in comun ne facea cu ochiul, astazi este atat ineficient cat si periculos pentru sanatatea noastra.

Iar asta a creat si o revolutie in industria mobilitatii. Un exemplu elocvent ar fi faptul ca au reaparut firmele care inchiriaza trotinete electrice, dupa ce au avut parte de o perioada tumultoasa si aproape ca disparusera complet. Taxi-urile si masinile de tip Uber au impus reguli pe care pana acum le credeam doar demne de filmele americane: panouri despartitoare intre sofer si pasagerii din spate, masti, manusi si dezinfectanti in aproape toate vehiculele.

Asadar, ramane intrebarea despre ce putem face noi in aceste vremuri istorice?

Cu siguranta, daca vrem sa evitam transportul in comun, taxi-urile sau statul in masina personala la orele de varf, in blocajele de trafic, atunci ne putem orienta catre inchiriatul trotinetelor electrice.

Totusi, asta presupune atat costuri mari cu inchiriatul cat si disconfortul general. Trotineta nu este cea mai comoda metoda de a traversa orasul, iar atunci cand iesi de la birou va trebui sa cauti cea mai apropiata statie.

Dar cum ar fi oare sa apelam la celelalte mijloace de transport pe doua roti?

Cel mai bun exemplu ar fi, daca urmam modelul Italiei, scuterul. Una din cele mai simple si eficiente metode de transport modern, scuterul inca este o raritate in Romania. Usor de folosit si de parcat, cu un cost de achizitie scazut si cu o pleiada de magazine specializate in piese scutere, scuterul poate fi o alternativa reala chiar si pentru noi romanii.

As putea argumenta si pentru biciclete ca si metoda de deplasare, dar avand in vedere educatia noastra rutiera, modul in care sunt trasate pistele de biciclete cat si disconfortul general ma fac sa nu fiu cel mai mare fan al lor.

Raman in schimb la ideea ca scuterul poate fi cea mai buna alternativa la ora actuala, indiferent daca vorbim despre scuterul clasic sau electric. Da, un scuter clasic este ieftin de cumparat si de intretinut, dar la un scuter electric nu vei sti niciodata ce inseamna sa schimbi piese pentru scuter sau sa alimentezi benzina sau sa urmezi un plan de mentenanta.

Tu esti pregatit pentru a face fata vremurilor istorice care ne asteapta, in materie de mijloc de transport? Personal acum lucrez de acasa, redactand acest articol, si folosesc masina doar pentru a merge la cumparaturi si inapoi.

Dar oare chiar merita sa plimb masina doar pentru capatul strazii?

1 COMENTARIU

  1. Mi-ar place un scuter,care asa cum bine ati spus e usor nu necesita prea mult spatiu de parcare.Si mai ales cel electric mi-ar placea,dar…. Vom vedea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.