Dacă obișnuiești să te deplasezi zilnic cu bicicleta, fie că mergi la birou sau la plimbare cu prietenii, atunci știi cu siguranță că este dificil să te strecori prin traficul aglomerat. În plus, cu cât mergi mai mult prin oraș, cu atât ești mai predispus la accidente, de la cele ușoare până la unele cu consecințe grave.
Chiar dacă mersul pe bicicletă într-un oraș aglomerat poate fi destul de dificil și periculos, asta nu înseamnă că trebuie să renunți. Mai bine este să îți iei câteva măsuri de precauție și să te educi astfel încât să te ferești de evenimentele neplăcute.
Iată câteva sfaturi în acest sens:
1. Reguli
Atât timp cât respecți regulile de circulație, dar și pe ceilalți participanți la trafic, riscul de a fi victima unui accident scade considerabil.
De asemenea, dacă în orașul tău există piste marcate pentru bicicliști, atunci mergi pe traseul marcat. Dacă asta este posibil, evident. În cazul în care traseul trece ”printr-un” copac, așa cum se întâmplă de multe ori pe traseele de bicicletă de la noi din țară, e clar că vei fi nevoit să încalci regula.
Și nu în cele din urmă, contează foarte mult și atenția ta. Dacă mergi pe bicicletă cu căștile în urechi, ori dacă ții o mână pe coarne și una pe telefon, să nu te miri dacă vei suferi un accident cât de curând. Așadar, fii cu ochii în patru, căci mergi prin oraș nu pe un traseu de munte. Vei admira peisajul cu altă ocazie.
2. Colaborare
De cele mai multe ori accidentele în care sunt implicați cicliști și conducători auto pot fi prevenite dacă cei dintâi ar oferi indicii cu privire la acțiunile pe care intenționează să le facă. Cel mai elocvent exemplu este ”semnalizarea”: ridică brațul drept dacă vrei să virezi la dreapta și pe cel stâng pentru direcția opusă.
De asemenea, este important să nu te grăbești și să nu presupui că ai fost văzut ori că ți s-a permis să treci. Așteaptă ca mașina să încetinească înainte de a trece prin fața ei.
3. Siguranță
Chiar dacă nu îți face plăcere, nu pleca niciodată cu bicicleta fără a purta casca de protecție. Aceasta te va proteja în cazul unui accident și va reduce din consecințele acestuia.
De asemenea, dacă circuli pe timp de noapte, este important să porți o vestă reflectorizantă, iar bicicleta să fie dotată cu lumini. Vei fi mult mai ușor de reperat de ceilalți participanți la trafic.
4. Bun simț
Poate una dintre cele mai importante măsuri de siguranță. Fără acesta nu vei conștientiza importanța căștii și a echipamentului reflectorizant și nu vei înțelege că nu ești singur pe șosea. Îți trebuie bun simț și răbdare pentru pedalatul printr-un oraș aglomerat. Trebuie să fii dispus să aștepți, să dai prioritate, să nu sari în fața mașinilor.
Respectă-te pe tine și pe ceilalți participanți la trafic, iar riscul de a suferi un accident va scădea considerabil.