Cand iti cumperi teren, trebuie sa cunosti punctele tari si cele slabe ale unei asemenea investitii, mai ales daca pamantul iti trebuie pentru a construi casa visurilor tale. Trebuie sa cunosti diferentele de pret in diferitele parti ale orasului, cum iti alegi o zona buna pentru casa si, mai ales, de ce trebuie sa te feresti atunci cand perfectezi actele de vanzare-cumparare.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stie cumparatorul este diferenta de pret intre terenurile din oras si cele din afara acestuia. In zonele limitrofe oraselor, pamantul este mai ieftin, in timp ce in oras preturile sunt extrem de piparate. “Cel mai bine este sa cumperi teren in zonele cu potential de dezvoltare. Daca vrei sa vinzi proprietatea la un moment dat sau daca vei fi nevoit sa faci acest lucru, vei incasa o suma de bani consistenta, acest gen de proprietati prezervandu-si valoarea“, a precizat specialistul Casapronto.ro.

La prima vedere, cele mai convenabile locatii sunt cele de la marginea oraselor, pentru ca preturile sunt mai mici, poti cumpara suprafete mai mari de teren pentru curte si gradina, poluarea este mai mica, peisajul mai frumos si dispui si de ceva verdeata, nu doar de betoane cenusii.

Inconvenientele sunt legate de utilitati (apa, canalizare) si drumuri. In perioada actuala, din lipsa de fonduri, primariile nu prea mai asigura dezvoltarea acestora si in zonele limitrofe, asa incat singura solutie mai convenabila este sa-ti construiesti locuinta in zone unde mai exista case, pentru a scapa mai ieftin. Unele drumuri de acces de la periferie sunt deja proprietate privata.

Alta problema este cea a deplasarii spre casa si este bine sa ai masina proprie daca lucrezi in oras, pentru ca deplasarea zilnica la serviciu cu taxiul acolo unde nu exista trasee de transport in comun nu este o solutie rezonabila.
Atentie mare la aspectele marunte!

Alte lucruri pe care trebuie sa le stie cumparatoul sunt legate de actele prin care se perfecteaza o astfel de tranzactie. Cumparatorul trebuie sa verifice cu mare atentie contractul de vanzare-cumparare, actul de donatie, certificatul de mostenitor, hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, in caz de partaj etc. sau titlul de proprietate detinut de vanzator.

casapronto
De asemenea, in cazul incheierii unor acte de promisiune de vanzare, este bine ca acestea sa se realizeze printr-un notar public, pentru ca acesta poate verifica certificatul fiscal care atesta plata tuturor taxelor si impozitelor de catre proprietar si poate cere un extras de carte funciara care sa demonstreze ca imobilul nu este grevat de sarcini.

Atunci cand vizionezi terenul, trebuie sa te interesezi daca acesta este situat in apropierea unor conducte sau are pe el stalpi de inalta tensiune sau daca exista conducte de gaze care trec pe sub teren sau constructii anterioare care au afectat structura solului.

Este un aspect mportant, pentru ca in cazul in care terenul este subtraversat de conducte de gaz, este interzisa constructia pe un perimetru destul de mare, desi terenul este intravilan.

Mai trebuie verificat si daca terenul este lipit de cel al altui proprietar, fara ca intre ele sa existe strada. In acest caz, vanzatorul terenului trebuie sa lase o fasie de-a lungul terenului ca drum de acces, pentru ca pe viitor sa nu descoperi ca vecinul are drept de servitute pe terenul tau.

Nu neglija sa verifici la primarie eventuala obligatie de a lasa un spatiu pentru trotuar in zonele unde nu s-a construit foarte mult si unde nu exista inca strazi si trotuare asfaltate, ca sa nu fi nevoit ulterior sa retragi gardul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.