Inainte de a porni intr-o cursa mai lunga sau mai dificila trebuie sa te antrenezi in mod corespunzator, dar si sa inveti anumite trucuri ce iti pot usura substantial misiunea.
Numai cine nu merge in mod constant cu bicicleta nu stie ce efort presupune asta, mai ales daca ai de parcurs un traseu foarte lung sau accidentat. De aceea, daca vrei sa faci fata cu brio urmatoarei provocari, iata la ce ar trebui sa fii atent:
1. Verifica si repara bicicleta
Indiferent ca vorbim de biciclete de munte, cursiere sau de oras, acestea trebuie verificate cu atentie de fiecare data, inainte de a incepe o cursa sau pur si simplu o plimbare mai lunga. Printre aspectele pe care trebuie sa le verifici se numara pozitia in care este montata saua, presiunea si integritatea anvelopelor, precum si integritatea celorlalte piese importante ale bicicletei (sistemul de franare, pedalele, transmisia, etc.)
2. Incalzeste-ti bine muschii
La fel ca si in cazul unui antrenament in sala de fitness, si atunci cand ai de parcurs o cursa mai lunga, trebuie sa ai grija sa iti pregatesti bine muschii, pentru a evita durerile si crampele musculare.
Cele mai importante tipuri de exercitii pe care le poti executa inainte de a porni la drum sunt cele de stretching, insa poti opta fara probleme si pentru exercitiile clasice de inclazire (care contin si elemente de stretching) pe care le stim cu totii de la orele de educatie-fizica.
3. Nu uita sa iei cu tine apa si gustari
In functie de distanta pe care o ai de parcurs, trebuie sa socotesti de cata apa ai nevoie (de obicei, este recomandat sa te hidratezi o data la 15 minute cu cel putin 150-200 ml de apa, in functie de anotimp si de efortul depus).
In plus, pentru a-ti mentine fortele trebuie sa iti completezi si necesarul de macronutrienti. Poti face asta cu ajutorul unor gustari usor de transportat si consumat chiar in timp ce pedalezi. Printre cele mai la indemana alegeri pot fi fructele uscate, bananele, batoanele energizante si chiar sandwich-urile.
4. Ia cu tine cateva scule de baza
Pentru a nu fi nevoit sa abandonezi cursa in cazul unei defectiuni sau a unei pene, nu ar trebui sa pleci fara sa iei cu tine cel putin un kit de pana, o pompa si o cheie universala. De asemenea, daca nu ai anvelope tubleless, nu uita sa pui in kitul de urgenta si o camera pentru anvelopa.
5. Relaxeaza-te
Indiferent de miza pe care o are cursa la care participi, aminteste-ti sa ramai relaxat si sa iti dozezi bine fortele astfel incat sa ajungi la linia de finish.
De asemenea, odata cu terminarea traseului, ti-ar prinde bine o perioada de relaxare si odihna in care sa iti relaxezi si muschii cu ajutorul unei role de spuma. In acest fel, mai reduci din eliberarea acidului lactic, iar febra musculara va fi mai putin suparatoare.