10 lucruri pe care nu le stiai despre fotbalul de masa

Jucat de oameni din intreaga lume, indiferent de gen sau varsta, fotbalul de masa este o activitate distractiva cu o istorie bogata si interesanta.

Daca ai impresia ca acest joc a aparut in ultimii ani si ca este destinat in special copiilor, afla ca te inseli. Istoria acestui tip de fotbal este mult mai veche si mai interesanta decat ai fi crezut.

Iata doar 10 lucruri dintre cele mai interesante pe care le-am descoperit despre acest sport.

1. Aparitie incerta

Desi multa lume il iubeste si il joaca, nimeni nu stie cu exactitate cine l-a inventat. Cu toate acestea, cel care a obtinut prima patentare a mesei de fotbal, a carei macheta era o cutie de chibrituri si betele din aceasta, este Harold Searles Thornton, in anul 1923. Iata, deci, asa cum spuneam si mai sus, ca istoria acestui joc de masa este mai veche decat credeai.

2. Stiluri de fotbal de masa

Trebuie sa stii, indiferent daca esti sau nu un impatimit al acestei activitati, ca exista 5 stiluri diferite de fotbal de masa: american, brazilian, francez, german si italian. De asemenea, este important de mentionat faptul ca mesele de fotbal produse in Europa au 3 figurine pe linia de tras la poarta, in timp ce acele mese de fotbal produse in America au doar o figurina pe respectiva linie.

3. Competitie de Cartea Recordurilor

Un adevarat maraton de fotbal de masa, jucat la dublu, a durat nu mai putin de 61 de ore si 17 minute, fapt care l-a adus si in Cartea Recordurilor.

4. Recunoastere oficiala

Prima Liga a fotbalului de masa a fost infiintata in Belgia, in anul 1950. In 2002, s-a infiintat, in Franta, Federatia Internatională de Fotbal de Masa (FIFM), cu intentia de a promova acest sport si de a organiza, cu regularitate, competitii internationale de profil.

In Romania, prima asociere destinata iubitorilor si prcaticantilor acestui sport a luat fiinta in anul 2006. Asociatia Sportiva „Academia de Fotbal de Masa” organizeaza evenimente la care participa cei mai experimentati jucatori din tara si numara aproximativ 400 de membri. Din 2007, asociatia este recunoscuta oficial de catre FIFM ca unic reprezentant al Romaniei la competitiile oficiale.

5. Prima masa de fotbal

Prima masa de fotbal, asa cum o cunoastem astazi, a aparut in anul 1970, in America, realizata de catre compania Hayes and Furr.

6. Parintele fotbalului de masa

Lee Peppard din Seattle, Washington, este considerat fondatorului fotbalului de masă profesionist. Acesta a organizat, in 1975, primul campionat de fotbal de masa, ale carui premii atingeau suma de un sfert de milion de dolari.

Cu toate acestea, cel mai mare premiu castigat vreodata la un turneu de fotbal de masa a fost de un milion de dolari, in anul 1978.

Acestea fiind spuse, iata ca fotbalul de masa este departe de a fi doar un joc recreational, ci poate starni adevarate pasiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.