plan de afaceri

Unul dintre primii pași în dezvoltarea unui plan de afaceri este determinarea pieței țintă și motivului pentru care aceasta ar dori să cumpere de la voi. Trebuie să răspundeți la anumite întrebări care reprezintă fundația pe care vă veți construi acest plan.

Pe scurt, în doar trei pași destul de simpli, iată ce ar trebui să faceți pentru a vă asigura că afacerea pe care vreți să o puneți pe picioare va fi una de succes.

1. Cunoașteți foarte bine oferta afacerii voastre

Pe lângă produsele sau serviciile pe care le aveți de oferit, trebuie să mai determinați și ce alte lucruri mai aveți de oferit. În orașul vostru sunt, poate, foarte multe alte firme ca ale voastre care vând cam aceleași produse și servicii. De exemplu, sunt multe restaurante care vând mâncare. Însă, în principiu, fiecare dintre aceste restaurante abordează diferit acest subiect.

Unele sunt restaurante de tip fast-food, altele au un profil mai local sau tradițional, în timp ce altele sunt localuri mai de lux, unde se servesc mâncăruri și băuturi foarte fine. Evident, astfel de restaurante se adresează acelor persoane care au o situație materială peste medie.

Continuând cu exemplul de mai sus, toate aceste restaurante sunt în același domeniu și vând același produs: mâncarea. Însă, ceea ce le deosebește este publicul căruia i se adresează. Așadar, per total, ele vând ceva mai mult decât o masă bună clienților lor. Ele oferă o combinație de produse, valoare, ambianță și experiență.

Este important să înțelegeți ce trebuie să faceți pentru a vă diferenția afacerea pe care o începeți de toate celelalte deja existente. Trebuie să știți ce nevoi sunt de acoperit.

2. Învățați să vă creați o strategie și să vă identificați caracteristica specifică

Întotdeauna, înainte de a vă apuca să oferiți un serviciu sau produs unor clienți, este bine să știți ce anume vreți să le vindeți acestora exact. Nu încercați să oferiți ceva ce nu sunteți siguri că s-ar vinde bine, deoarece acest lucru poate avea un impact negativ asupra dezvoltării afacerii voastre.

Pentru afacerile mici, este important ca acestea să se priceapă bine la un singur lucru pe care să-l facă perfect, decât să se complice să încerce să vândă prea multe servicii sau produse în același timp. Puteți începe prin oferirea unor bunuri sau servicii specializate care să atragă o anumită categorie de cumpărători.

3. Cunoașteți-vă segmentul de piață

Pentru ca afacerea voastră să aibă succes, este important să vă cunoașteți segmentul de piață în care activați. Sau, dacă acesta nu există încă, segmentul care trebuie creat. Multă lume poate identifica relativ ușor segmentul sau nișa de piață pentru afacerea lor prin propriile cunoștințe despre acea piață în cauză, însă este mai bine dacă s-ar apela la o cercetare de piață mai amănunțită.

Iată ce trebuie identificat în cadrul procesului de cercetare:

– zonele în care există deja competitori;

– zonele în care numărul acestora este mai mic

Trebuie să identificați aceste oportunități și segmente de piață pentru a vă ajuta să creați un plan de afaceri cât mai bun, care este esențial în atingerea succesului noi voastre afaceri.

Trăim într-o lume în care informația reprezintă PUTEREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.