Cati dintre voi stiati ca trebuie sa platim pentru a ne informa despre legile Romaniei ? Oare nu autoritatile publice sunt obligate sa asigure o informare corecta a cetatenilor asupra treburilor publice?
Ei bine ,sincer nici eu nu stiam acest lucru , pana azi cand am afalat ca miercuri, (4 martie 2015) Senatul a respins o initiativa legislativa prin care se cerea ca Cetatenii Romaniei sa aiba acces Gratuit la legile adoptate de legiuitorii tarii si care sunt publicate in Monitorul Oficial.
In cazul in care nu stiati romanii platesc catre guvern patru taxe anuale de acces la propiile legii.
Aceste taxe sunt:
Taxa nr.1, platita de Cetatenii Romaniei prin taxe şi impozite, in calitate de contribuabili, catre bugetul de stat, din care Guvernul cheltuie bani pentru finantarea activitatii Monitorului Oficial;
Taxa nr.2, platita de Cetatenii Romaniei prin taxe si impozite, in calitate de contribuabili, catre bugetul de stat, din care Guvernul aloca bani catre diverse structuri bugetare, care, pentru publicarea in Monitorul Oficial a legilor emise, platesc la randul lor suplimentar catre Monitorul Oficial, deci tot din banii romanilor, conform Art. 20 (1) din legea Monitorului Oficial: “Cheltuielile determinate de publicarea actelor în Monitorul Oficial, părţile I, III–VII, şi a celor prevăzute la art. 6 lit. D se suportă de către emitenţi, pe baza tarifelor aprobate anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Secretariatului General al Guvernului”;
Taxa nr.3, platita de Cetatenii Romaniei atunci când in calitate de persoane private mai platesc inca o taxa catre Monitorul Oficial pentru a putea intra in posesia legilor in varianta printata pe suport de hartie, conf. Art. 18 din legea Monitorului Oficial: “Regia Autonomă „Monitorul Oficial“ editează Monitorul Oficial atât în format tipărit, cât şi în format electronic pe care îl pune la dispoziţia tuturor categoriilor de utilizare contra cost. ”
Taxa nr.4, platita de Cetatenii Romaniei atunci cand in calitate de persoane private mai platesc inca o taxa catre Monitorul Oficial pentru accesul legilor publicate în Partea I a MO, in varianta de citire pe calculator, dupa consumarea celor 10 zile de acces gratuit on-line, de pe site, conf. Art. 18 din legea Monitorului Oficial: “Regia Autonomă „Monitorul Oficial“ editează Monitorul Oficial atât în format tipărit, cât şi în format electronic pe care îl pune la dispoziţia tuturor categoriilor de utilizare contra cost. ”
Preturile de abonament la publicatiile legislative pe suport de hartie pentru anul 2015 preluate de site-ul Monitorului Oficial sunt urmatoarele:
, iar pentru varianta in citire pe calculator (varianta online) preturile sunt :
Initiativa de modificare a Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României apartine senatorului independent Valeriu Todiraşcu. Acesta propunea eliminarea taxei nr. 4 platita de cetateni pentru accesul la propriile lor legi publicate în Partea I a MO, in varianta de citire pe calculator, dupa consumarea celor 10 zile de acces gratuit on-line, de pe site-ul Monitorului Oficial.
De mentionat este ca din 107 de senatori prezenti in Senat la momentul propunerii legislative, 70 din acestia(reprezentanţii PSD si membrii grupului PLR-PC) au fost impotriva acesteia.
Intr-un comunicat remis de Epoch Times , senatorul independent Valeriu Todiraşcu semnaleaza:
„Guvernul României, prin Monitorul Oficial (MO), va continua să revândă accesul cetăţenilor la propriile lor legi prin menţinerea actualelor patru taxe aprobate de Guvern şi Parlament, respectiv: TAXA nr. 1 plătită de cetăţeni prin taxe şi impozite către bugetul de stat din care Guvernul finanţează activitatea Parlamentului şi a Monitorului Oficial; TAXA nr. 2 plătită suplimentar de cetăţeni prin taxe şi impozite din care Guvernul alocă bani către diverse structuri bugetare care plătesc către MO pentru publicarea legilor emise; TAXA nr.3 plătită suplimentar de cetăţeni către MO atunci când doresc să intre în posesia legilor în varianta printată pe suport de hârtie; TAXA nr.4 plătită suplimentar de cetăţeni către MO atunci când doresc să vizualizeze legile în varianta de citire pe calculator, după consumarea celor 10 zile de acces gratuit on-line.”
Senatorul Valeriu Todiraşcu mai precizeaza ca modificarea propusa nu aducea actualei platforme online a Monitorului Oficial nici o modificare care sa implice costuri suplimentare, deoarece vizualizarea online Gratuita nu afecteaza varianta printata pe suport de hartie sau varianta electronica, sub forma de fisier pdf.
Dupa cele relatate i-as intreba pe cei 70 de senatori : De ce nu se vrea accesarea gratuita a legilor acestei tari de catre cetateni ?
Ce argumente au pentru acest vot? Cu ce ii deranjeaza?