justitia isi va urma cursul

În ultimele zile pe scena politică din România se intâmplă lucruri pur şi simplu inimaginabile. Premierul României Victor Viorel Ponta este declarat suspect în dosarul Dan Şova şi in mod normal aşa cum susţinea nu cu mult timp în urmă, că justiţia nu trebuie îngrădită de acţiunile Parlamentului, acesta ar trebui sa dea frâu liber procurorilor să facă lumină in acest dosar şi eventual sa îşi doveadească nevinovăţia.

Surprinzător, Premierul Romaniei, după aflarea dupa aflarea vestei că este suspect în acest caz nu îşi mai menţine propria declaraţie din 26 ianuarie 2015 în care menţiona următoarele:

 Suntem de acord să modificăm textul constituţional care se referă la imunitate. Vorbim despre Constituţie pentru că, după cum ştiţi, nu există imunitate decât pentru arestare şi percheziţie, nu mai există niciun fel de altă imunitate. Dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituţiei aceste prevederi iar, în rest, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimele cazuri aduse în faţa Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiţiei

,

mai presus de atât nu are bunul simţ de a-şi da DEMISIA, căci nicăieri in lumea asta nu se poate să existe ÎNCĂ ÎN FUNCŢIE, printre primii 5 oameni la conducerea unei ţări, un demnitar suspectat de fapte de corupţie.

Asadar sunt împins sa spun vorba : „Ca la noi, la nimeni altcineva” , trist dar complet adevărat.

Marţi dimineaţa judecătorul Horațius Dumbravă, fost președinte și actualmente membru al Consiliului Superior al Magistraturii  ia adresat o scrisoare descrisă premierului, pe care, fara alte comentarii o redăm si noi în rândurile ce urmează:

SCRISOARE DESCHISĂ PRIMULUI MINISTRU AL ROMÂNIEI,

DOMNULUI VICTOR PONTA -,

Mă adresez dumneavoastră public în acest fel cu credinţa că veţi reflecta, măcar pentru câteva momente, asupra unor lucruri esenţiale pentru tot ce înseamnă România azi: integrarea ei în Uniunea Europeană, curăţirea ei de tarele dictaturilor din deceniile trecute, curăţirea societăţii româneşti de flagelul corupţiei, sentimentul românilor din generaţiile de după Revoluţie că în sfârşit azi, 2015, nu mai trebuie să se considere generaţii sacrificate.

Da, ştiu, pot fi cuvinte mari, dar ele, cuvintele, capătă sens atunci când le raportăm la ce se întâmplă în spaţiul public românesc, la dorinţele noastre ca cetăţeni oneşti în a avea o ţară în care merită să trăieşti şi nu să-ţi doreşti să o părăseşti pentru că nu-ţi găseşti locul.

Justiţia şi-a asumat rolul de a schimba România în bine. O face zi de zi.

Rezultatele sunt evidente dacă ne uităm la modul în care sunt scoase la suprafaţă şi sancţionate acte de extorcare a banului public, de furt din avuţia naţională, acte prin care a fost pus în pericol însuşi viitorul copiilor noştri (vă dau ca exemplu recent retrocedarea ilegală şi exploatarea sălbatică a pădurilor României).

Nu a făcut singură acest lucru, domnule Prim ministru, a fost ajutată logistic de executiv, atât cât s-a putut în actuala criză economică: suplimentări de posturi la instanţe şi parchete, o politică investiţională mult mai eficientă cu privire la sediile instanţelor.

În acelaşi timp, ca şi dumneavoastră, sunt perfect conştient că, în acest context, justiţia are sincopele ei: oameni arestaţi preventiv şi, ulterior, achitaţi definitiv; spectacol public cu zeci de inculpaţi aduşi la anchete cu dube sau chiar elicoptere şi după aceea achitaţi; procese care durează ani de zile şi care puteau fi soluţionate mult mai repede, în interesul justiţiabililor; redactări de hotărâri proaste sau cu mare întârziere frângând speranţa unor justiţiabili într-o justiţie eficientă şi rezonabilă.

Aici sistemul are o mare vulnerabilitate. Şi trebuie să recunosc, sunt convins că alături de dumneavoastră, că justiţia trebuie să-şi facă curat în propria ogradă. Şi are această capacitate ca şi instrumentele de a o face, vă asigur de acest lucru.

Trebuie să ţinem cont că, totuşi, justiţia a arătat că e în stare să facă acest lucru, inclusiv în ce priveşte stârpirea faptelor de corupţie. Câteva cifre sunt concludente: în perioada 2006 – 2012 au fost condamnaţi definitiv 50 de judecători şi procurori, în anul 2013 au fost condamnaţi definitiv 25 de judecători şi procurori, iar în anul 2014 au fost condamnaţi alţi 25 de judecători şi procurori, toţi pentru fapte de corupţie.

De acord că justioţia mai are multe de făcut. Dar prin ceea ce a făcut în aceşti ultimi ani nu i se poate contesta faptul că a devenit un pilon al statului de drept.

Şi nu am nicio îndoială că justiţia din România va continua acest trend. Justiţia nu se va lăsa intimidată de crearea unor aşa zise „comisii speciale de evaluare a democraţiei” tocmai la nivelul unei autorităţi constituţionale – Parlamentul – care a dovedit că nu înţelege democraţia din moment ce respinge pe bandă rulantă nemotivat şi în contradicţie cu valorile statului de drept cereri de ridicare a imunităţii parlamentare pentru unii politicieni acuzaţi de diverse infracţiuni.

De aceea, domnule Prim ministru, fac apel la domnia voastră, cu atât mai mult cu cât aţi fost magistrat şi cunoaşteţi valorile intrinseci ale justiţiei şi statului de drept, în a întări capacitatea democraţiei româneşti de a rezista trecătoarelor interese meschine şi de grup.

Motiv pentru care, amintindu-mi declaraţia publică nu mai departe decât acum câteva luni pe care aţi făcut-o de la înălţimea demnităţii şi funcţiei pe care o deţineţi (declaraţia publică a domniei voastre din 26 ianuarie 2015, citez cu fidelitate: „Suntem de acord să modificăm textul constituţional care se referă la imunitate. Vorbim despre Constituţie pentru că, după cum ştiţi, nu există imunitate decât pentru arestare şi percheziţie, nu mai există niciun fel de altă imunitate. Dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituţiei aceste prevederi iar, în rest, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimele cazuri aduse în faţa Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiţiei”), vă cer respectuos:

  • Să renunţaţi, în acord cu cele afirmate ritos de dumneavostră, la imunitatea parlamentară privind cererea Procurorului General al României în ce vă priveşte, aflată azi pe rolul Camerei Deputaţilor, de declanşare a urmăririi penale pentru presupuse fapte penale. Este datoria procurorului să aducă probe, fie că ar exista fapte penale, fie că aceste fapte nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală, ori nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni. Acolo, în faţa magistratului veţi putea să arătaţi că acuzele aduse nu sunt întemeiate. Veţi arăta, în acest fel, că democraţia funcţionează în România, că instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria;
  • Ca lider politic, să vă ţineţi promisiunea şi să solicitaţi comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului introducerea ca teză de modificare a Constiuţiei României înlăturarea imunităţii parlamentarilor, aşa cum de altfel aţi promis în declaraţia publică din 26 ianuarie 2015. Evident, singura imunitate care trebuie să rămână în Constituţie trebuie să fie cea legată de votul parlamentarilor şi discursurile de la tribuna Parlamentului. În acest fel, domnule Prim ministru, separaţia puterilor în stat ar funcţiona, iar blocajele constituţionale ce aparent apar acum între Parlament şi justiţie ar fi astfel înlăturate, rezultatul fiind întărirea statului de drept;
  • Să renunţaţi în a mai face conexiuni nedrepte şi nefericite între acuzaţiile oficiale pe care vi le aduce Ministerul Public şi lupta/bătălia politică. Personal nu am înţeles de ce aţi uzat de acest artificiu public, în loc să fi dat la timp, fără scandal mediatic, explicaţiile necesare procurorului de caz. Obiectiv privind, ancheta penală aflată în derulare la DNA, azi, nu are de-a face cu răsturnarea unui guvern sau mai ştiu eu ce moţiuni de cenzură aflate în dezbatere in Parlament. Pur şi simplu sunt acuzaţii care, după cum înţeleg din ceea ce aţi exprimat public zilele acestea, sunt uşor de demontat. Sincer vă spun că acelaşi lucru îl observ şi la adversarii politici ai domniei voastre: implicarea actului de justiţie într-o bătălie politică. Ancheta penală îşi va urma cursul, sunt convins că sunteţi conştient de acest lucru, indiferent de bătăliile efemere politice, indiferent că temporar nu vi s-ar ridica imunitatea. De aceea, ştiind că sunteţi un jurist eminent, fac apel la domnia voastră în a nu lăsa antrenate instituţii ale democraţiei în bătălii care nu le sunt specifice.

Cu credinţa sinceră că apelul meu public a fost înţeles la justa lui valoare, adică făcut fără părtinire, cu dorinţa de a salva democraţia şi statul de drept din România, daţi-mi voie să vă adresez toate cele bune, al dvs.,

Horatius Dumbravă,

judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România

Nu ne mai ramâne nimic de spus după citirea acestei scrisori şi, sperăm ca toate lucrurile să meargă pe o direcţie cât mai dreaptă pentru interesul şi NUMAI interesul locuitorilor acestei ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.