De ce nu ar trebui să luați vitamine și suplimente care au depășit data de expirare?


În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a utilizării suplimentelor. Ierburi, amestecuri și diferite vitamine sunt susținute de celebrități cunoscute și prezentate în ambalaje atrăgătoare. Dar știm cum ar trebui păstrate pentru a evita degradarea sau expirarea lor?

Iată câteva informații care să vă ajute să vă păstrați vitaminele eficiente și sigure.

Da, vitaminele au o dată de expirare.

Deoarece FDA nu impune o dată de expirare, majoritatea vitaminelor nu au o dată de expirare menționată pe ambalaj, dar acestea expiră. Cu toate acestea, administrarea vitaminelor după data limită de valabilitate este încă sigură.
 
Vitaminele sunt încă sigure de luat după [data de expirare], dar își pot pierde potența sau pot începe să se degradeze„, spune Chelsea Tersavich, PA-C și participant la Physician Assistant Foundation Nutrition Outreach Fellowship. „Degradarea se poate referi la vitamina în sine sau la compușii [non-vitaminici] cu care este combinată pentru a crea tableta de vitamine, pilula, pilula masticabilă sau guma.
 
Nu există niciun acord cu privire la momentul în care vitaminele expiră sau își pierd potența, deoarece fiecare vitamină expiră într-un ritm diferit. Acest lucru se datorează faptului că fiecare formulă de vitamină este unică, cu ingrediente, cantități și ambalaje diferite.
 
Pe de altă parte, comprimatele și pastilele durează mai mult decât vitaminele lichide sau gumate, deoarece exteriorul lor dur rezistă la umiditate. De asemenea, acestea pot rezista la fluctuații mai mari de temperatură, deoarece sunt protejate.
 
„Umpluturile din vitaminele masticabile și gumate, deși le fac mai plăcute de luat, le fac mai susceptibile de a absorbi umezeala și, astfel, de a se descompune mai repede decât tabletele și pastilele. În plus, vitaminele gumate au un interval de temperatură mult mai restrâns la care pot fi expuse fără să se topească„, explică Tersavich.
 
Deși administrarea de vitamine care au depășit data de expirare nu va fi toxică, aceasta poate fi totuși periculoasă, în funcție de circumstanțe. Dacă sunteți însărcinată, de exemplu, corpul dumneavoastră și copilul au nevoie de nutrienți suplimentari, cum ar fi folatul ( Acidul Folic ). „Luarea de folat expirat poate indica faptul că o [persoană însărcinată] nu primește atât de mult folat pe cât crede sau pe cât are nevoie„, spune Tersavich.

Cum să vă păstrați corect vitaminele

Este esențial să păstrați medicamentele departe de factorii de mediu, cum ar fi lumina soarelui, umiditatea, apa și chiar aerul, deoarece acestea vor reduce potența sau vor descompune compoziția vitaminei.

Iată o listă de vitamine comune și elementele care le influențează ( sursa ):

  • Riboflavina (B2) – lumina soarelui și de oxigen
  • Acidului folic (B9) – lumina soarelui și de oxigen
  • Biotina: lumina soarelui și oxigenul.
  • Vitamina C – Umiditatea
  • Vitamina D – Umiditatea

Iată câteva indicații despre cum să vă păstrați corect vitaminele:

  • Păstrați-le la temperatura camerei (între 46 și 77 grade Fahrenheit).
  • Evitați să le depozitați în frigider, care conține multă umiditate.
  • Găsiți un loc întunecat pentru a vă proteja de soare.
  • Păstrați-le departe de baie, deoarece umiditatea de la duș poate degrada vitaminele.
  • Păstrați-le în ambalajul lor original.
  • Evitați să le depozitați în bucătărie, dacă dulapurile sunt din sticlă și primesc lumina directă a soarelui.

 
În plus, căutați un loc de depozitare care să fie convenabil pentru rutina zilnică. De exemplu, nu ați dori să păstrați vitaminele pe un raft înalt, departe de vedere, deoarece este mai probabil să uitați de ele. În schimb, puneți-le lângă aparatul de cafea sau pe noptieră, unde le veți vedea la prima oră dimineața sau înainte de culcare.
 
Este esențial să tratați orice supliment sau vitamină ca și cum ar fi un medicament. Pentru a evita ingerarea accidentală, acestea trebuie ținute departe de animalele de companie și de copii.

De final…

Deși vitaminele nu se degradează cu adevărat, efectele timpului, ale temperaturii și ale umidității le pot reduce eficacitatea.

Este esențial să le depozitați în mod corespunzător pentru a le menține potența și eficacitatea. Chiar dacă vitaminele diferă în ceea ce privește modul în care se degradează, cel mai bun mod de a le depozita este departe de toți factorii de mediu potențial dăunători, cum ar fi apa, soarele și aerul.

Nu cumpara vitamine si suplimente mai mult decat ai nevoie doar pentru ca le gasesti la o promotie sau reduceri. Oferte vor exista tot timpul, in special pe Vegis.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de produse naturiste din România. Pe Crazy-Deals.ro vei gasi, asa cum te-ai obisnuit deja, toate promotiile Vegis cat si coduri reducere sau Voucher Vegis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.