Așa cum am promis în articolul trecut, astăzi vreau să îți propun câteva reguli de dresaj pe care orice câine poate și trebuie să le învețe pentru a fi disciplinat.
Trebuie să te înarmezi cu multă răbdare pentru ca dintr-un mic ghem de blană să devină un câine matur și ascultător. Tu ești șeful, iar el trebuie să știe că se poată baza pe comenzile tale. Trebuie să îl răsplătești și să-l lauzi de fiecare dată când execută o comandă și niciodată nu trebuie să fii supărat/ă pe el. Totul trebuie să pară ca o joacă dacă vrei să nu fie stresat. Înainte de orice trebuie să îi cunoști personalitatea, să știi ce vrei de la el și să te faci înțeles. Trebuie să stabilești câteva reguli încă de când este pui, cum ar fi:
- să nu-și mai facă nevoile în casă;
- dacă are voie să cerșească mâncare, atunci când tu iei masa;
- să știe care este locul lui;
- să se obișnuiască cu lesa.
După trei luni poți începe câteva lecții ușoare de dresaj, de exemplu: la loc, aici, șezi, culcat, la pas, așteaptă, șamd.
Alege cu grijă pentru fiecare comandă un cuvânt și folosește-l numai pe acela.
Trebuie să fii consecvent ca el să poată înțelege ce anume îi ceri. Nu folosi niciodată alt cuvânt pentru aceași comandă deoarece va fi derutat. Înainte de ai da orice comandă trebuie să-l faci atent strigându-l pe nume.
Comanda ”la loc”: Trebuie stabilit de la început, încă de când intră în casa sau în curtea ta, care este locul lui.
Întotdeauna câinele are un loc al lui în care îi place să stea și să doarmă. După ce ai stabilit care este locul lui nu îl lăsa să își aleagă un altul. Dacă face asta, chemă-l la tine și dai comanda: ”la loc”. Insistă până execută și răsplătește-l cu un ”bravo”. Trimite-l la loc de câte ori prezența lui nu este dorită; atunci când mănânci, dai cu aspiratorul sau ai invitați.
Atenție însă ca locul lui să nu fie asociat cu pedeapsa. Nu îl trimite la locul lui când încerci să-l pedepsești pentru că va asocia asta cu faptul că te-a supărat.
Comanda ”aici”. Este o comandă ușoară și prima care trebuie învățată odată cu numele sau. După ce îl chemi spune-i: ”aici” și arată cu mână în jos, cu degetul arătător către picioarele tale. Mai târziu va executa comanda doar prin asocierea acesteia cu gestul tău. După ce îți chemi câinele totdeauna trebuie primit cu fericire și niciodată pedepsit sau certat. Dacă îl chemi ca să îl cerți, el poate fugi la gândul că tu vei fi dur cu el. Acest exercițiu trebuie practicat încă de când îl aduci acasă, nu uita să îl primești cu o mângâiere și un ”bravo”.
Comanda ”șezi”: Se învață de la patru luni imediat după ce a învățat să răspundă la comandă ”aici”. La început când îl vezi că se așează spune acest cuvânt ca el să le poată asocia. Apoi îl chemi pe nume, la tine și îi spui: ”șezi”. Dacă se uită, fără să execute atunci îl apeși uor pe șezut până cedează, trebuie să-l lauzi, zi-i bravo. Repetă cu el comanda în fiecare zi câteva minute și fii bucuros/ă când el o execută.
Comanda ”culcat”: Se învață imediat după comanda ”șezi”. Este o comandă mai grea, dar folositoare. Îl chemi la tine, îl faci să șeadă, iar apoi îi spui ”culcat”, apăsându-l ușor în zona omoplaților până cedează. Nu uita să îl mângâi și să-i spui bravo dacă reușește să-și mențină poztia câteva secunde. Aceste două comezi trebuiesc repetate zilnic.
Comanda ”stai”: Dacă a învățat comanda ”șezi”, este timpul să învețe și comanda ”stai”. Pune-l să stea în fața ta, ridică mână cu degetul arătător și spune-i: ”stai”. Fă doi, trei păși înapoi în timp ce îl privești în ochi. Dacă nu a venit după tine, așteaptă puțin, apoi întoarce-te lângă el și lăuda-l. Dacă te urmează, repetă comanda. Cu timpul mărește distanța dintre voi, încearcă să nu îl mai privești în ochi și chiar să te întorci cu spatele. Ai grijă să nu îi spui numele pentru că va crede că îl chemi la tine!
Comanda ”așteaptă”. Este o comandă de control foarte folositoare în diverse situații. Ține foarte mult de controlul fiecărui câine. Din poziția ”șezi” în față unei uși închise, mângâie-l pe bot și spune-i: ”așteaptă”. Deschide ușa și pleacă. Dacă te urmează trebuie să repeți comanda. Nu uită să îl lauzi dacă te așteaptă cu o mângâiere și un ”bravo”.
Comanda ”la pas”. Un câine merge corect când este lângă tine, în partea stângă. Niciodată în fața ta sau în spatele tău. Dacă face asta, trage-l ușor de zgarda lângă tine și spune-i: ”la pas”. Această comandă se învață după șase luni și la început trebuie să fii mulțumit/ă dacă va face câțiva păși în această poziție. Nu uita să te bucuri când face asta. Cu timpul totul va deveni natural și va merge lângă tine fără nici un efort. Nu îl brusca și ai grijă ca zgarda să nu fie foarte strânsă. Trebuie să fii înțelegător și să ai răbdare cu el, dacă te superi nu va învăța nici mai repede și nici mai bine. După ce devine obișnuit cu acesta comandă și vrei să meargă normal, da-i o altă comada, cum ar fi: ”liber”. Asta înseamnă că nu mai trebuie să execute nimic altceva, că se termină perioada de așteptare și nu mai trebuie să stea lângă tine.
”NU” trebuie să fie singura comandă prin care îți arăți nemulțumirea față de el.
Dacă ți-ai pierdut răbdarea. Regăsește-ți-o! Dresajul se face cu foarte mult calm, dacă vrei să ai un câine ascultător care să te bucure. Dacă îl cerți și ești nemulțumit, el va deveni stresat și nu se va mai simți în siguranță, la plimbare, în preajma ta.
Atenție! Orice comandă se uită dacă nu este repetată la două, trei zile!
Ține cont de aceste reguli pentru a avea un câine educat și fericit.
Nu uitați! Aveți nevoie de calm și multă răbdare. Succes!
Îmi puteți lăsa comentarii mai jos despre peripețiile prietenului vostru! 🙂