caine

Dacă vrei să ai un câine cuminte, ascultător și fericit este nevoie să urmezi câteva reguli.

Aceste reguli trebuiesc stabilite încă de la intrarea puiului în familie și respectate de către toți membrii ei. Familia pentru micul pui înseamnă nouă lui haită, iar ca în orice haită trebuie să existe un șef și subalternii lui. Micuțul trebuie să își cunoască poziția în haită încă de la început, de accea este important ca toți membrii familiei să respecte aceleași reguli.  Ca să poți stabili câteva reguli de bază trebuie mai întâi să cunoști caracteristicile rasei prietenului tău și ceea ce vrei de la el. Câinii sunt diferiți și au caractere diferite, ca și oamenii! Doar  cunoscându-i caracterul îl vei înțelege. Tu vei fi mulțumit că el te ascultă, iar el va fi fericit  pentru că are un stăpân ca tine! Din momentul în care fiecare își cunoaște poziția în haită (tu fiind șeful, iar el subordonatul) dresarea lui va fi foarte ușoară. Atenție însă la momente în care el va încerca să câștige teren și să se abată de la reguli prin drăgălășenii. Câinele întotdeauna își folosește corpul ca să comunice cu tine, trebuie să înveți toate aceste semne prin care el încearcă să-ți transmită starea lui emoțională. Învățând expresiile lui faciale, poziția corpului sau sunetele pe care le scoate poți evita situații neplăcute, dar cel mai important este că poți ști ce tip de emoție trăiește. Trebuie să ajungi să îl cunoști ca să îți poți da seama când este nerăbdător, mulțumit, fericit, stresat, speriat sau agresiv.

Tu decizi ce anume vrei să îl înveți, dar trebuie să ții cont de personalitatea lui. Nu toți câinii pot învăța să execute aceleași comenzi, iar fiecare are ritmul lui de învățare. Trebuie să ai răbdare ca dintr-un pui să ajungă un adult ascultător.

Prima regulă. Înainte de a încerca să îl înveți orice, asigură-te că ești calm și relaxat. Niciodată nu trebuie să țipi la el sau mai rău, să-l lovești. Această greșală este foarte comună. Câinele nu înțelege de ce ești supărat și nu vei ajunge la nici un rezultat. Câinele trebuie să știe că șeful lui este competent ca să se poată baza pe comenzile lui. Ești competent atunci când îi arăți că tu controlezi situația, în nici un caz invers!

2.Înainte de orice comandă trebuie să îi atragi atenția, spune-i pe nume, iar după ce se uită la tine, da-i comanda. Dacă tu îl înveți comanda pe un ton calm acasă, afară dacă vei țipa la el nu va înțelege. Ei înregistrează orice comandă împreună cu tonul folosit. Încearcă să repeți cu el în diferite medii, nu doar în casă sau curte.

  1. Alege, cu grijă, pentru fiecare comandă un cuvânt și nu îl uita sau schimba. Lucrul ăsta îl va face confuz. Alege cuvinte diferite pentru comenzi diferite, ca el să știe exact ce are de făcut și nu le folosi pentru alte lucruri.

4.Pentru câine, tu ești cea mai importantă persoană din viață lui. Dacă simți că a greșit și devii furios, mai bine fă o pauză și calmează-te. Dacă îți verși toată furia asupra lui, nu va mai avea ingredere în el și nici nu se va mai simți în siguranță lângă tine. Dacă vrei să-l pedepsești, gonește-l și ignoră-l, dar niciodată mai mult de câteva minute, maxim o oră! Fii ferm! Tonul vocii îl va face să înțeleagă că a greșit. Această este cea mai cruntă pedeapsă pentu el. Ai grijă ca în timpul ăsta nimeni altcineva să nu îl mângâie, să-i dea mâncare sau să îl invite la joacă. Spune-le că este pedepsit! Pedeapsa se termină după ce îl chemi la tine și îl mângâi pe cap.

  1. Atunci când îți chemi câinele, iar el vine la tine, chiar dacă este a 2-a sau a 10-a oară după ce l-ai strigat, el trebuie primit cu o mângâiere și cu un ‘Bravo’. Întotdeauna când ești mulțumit de execuția lui trebuie mângâiat și adăugat un ‘Bravo’. El nu fuge niciodată de tine, decât dacă simte că poți deveni agresiv! Dacă nu vine când îl chemi, nu îl mai mângâia, dar nu îl certa dacă vrei ca el să fie ascultător.

 Nu uitați! Aveți nevoie de calm și multă răbdare. Succes!

În următoarele articole vom vorbi mai pe larg despre primele comenzi pe care orice câine poate și trebuie să le învețe. Până atunci îmi puteți lăsa comentarii mai jos despre peripețiile prietenului vostru!

Pentru a reuşi în viaţă, ai nevoie de doua lucruri: de ignoranţă şi de încredere. (Mark Twain)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.