Prea multe jucarii? Cum sa iei decizii smart cand cumperi jucarii noi

Fara sa iti dai seama, jucariile pot ajunge sa iti domine fiecare spatiu din casa. Acest lucru incepe destul de inocent, cumparand celor mici jucariile pe care si le doresc. Insa, dupa putin timp, copiii lasa jucariile peste tot, este dificil sa tii pasul cu curatenia, si nimeni nu mai este multumit.

Suna familiar? Nu esti singur. Majoritatea familiilor au prea multe jucarii. Dar ceea ce multi parinti bine intentionati nu inteleg este ca, in realitate, mai multe jucarii inseamna mai putine ore de joaca, deoarece copiii vor fi usor coplesiti de multitudinea de optiuni.

Din ce in ce mai multe familii adopta abordarea minimalista a achizitionarii jucariilor, reducand aglomeratia si concentrandu-se pe calitate in loc de cantitate. Alte familii se concentreaza pe a gasi acele jucarii care stimuleaza imaginatia copiilor cu adevarat, in loc sa ii amuze doar la inceput, cand sunt noi.

In orice caz, exista cateva strategii pe care le poti aplica pentru a lua decizii mai intelepte atunci cand cumperi jucarii noi:

1. Recicleaza sau doneaza jucariile vechi

In primul rand, inainte de a cumpara o jucarie noua, verifica-le pe cele vechi. Arunca/recicleaza ceea ce este stricat si nu se poate repara, si doneaza jucariile bune de care cel mic nu mai este interesat sau care nu mai sunt potrivite varstei sale.

Poti pastra una sau doua jucarii pentru valoarea sentimentala dar, in general, este mai bine sa nu fii foarte indulgent(a), deoarece exceptiile se aduna si te vei trezi din nou cu casa plina de jucarii.

2. Aseaza jucariile la vedere

Atunci cand copiii nu isi pot vedea jucariile, nu se joaca cu ele. Da, probabil te irita sa te impiedici de jucarii insa, in loc sa le strangi in cutii si cosulete, de ce sa nu le asezi la vedere?

Poti utiliza un dulapior cu usi transparente, unde sa organizezi jucariile pe categorii. Astfel, copilului ii va fi mai usor sa decida cu ce sa se joace, si va fi si mai usor sa tineti pasul cu dezordinea.

3. Alege jucarii cu un scop clar

Jucariile trebuie sa fie unelte care sa ii ajute pe cei mici sa isi dezvolte imaginatia, spiritul de echipa, creativitatea, sau abilitatile fizice.

Prin urmare, renunta la a alege jucariile colorate care fac sunete haioase, si alege cuburi pentru construit, puzzle-uri sau obiecte care ii ajuta sa faca miscare, precum o trotineta sau o pereche de role copii.

4. Cumpara mai putine jucarii

In mod logic, o strategie buna pentru a evita o abundenta de jucarii este sa cumperi mai putine jucarii. Cum poti face acest lucru? Seteaza un buget anual pentru jucarii si limiteaza numarul de jucarii pe care cei mici le pot primi de la prieteni si rude.

Inlocuieste jucariile cu experiente – carti, vacante, o plimbare pana la un magazin cu inghetata etc.. Astfel il vei invata si pe cel mic sa pretuiasca mai mult momentele frumoase, in locul obiectelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.