masini autonome

Un raport al FBI, ajuns în atenția publicului, specifică faptul că mașinile autonome, fără șofer, ar putea fi folosite, în viitor, ca arme de către teroriști.

Acest raport care, la origini, era unul secret, arată îngrijorarea pe care și-o exprimă cei din cardul Federal Bureau of Investigation (Biroul Federal de Investigații) cu privire la mașinile fără șofer, care ar putea fi folosite ca arme letale pe viitor de către diverse facțiuni teroriste.

Documentul în cauză se referă la faptul că natura noilor mașini autonome schimbă jocul și pot revoluționa modul în care se efectuează urmăririle în viteză. FBI-ul prezice că mașinile care se conduc singure, cum sunt cele din cadrul Proiectului Google, care nu au nevoie de prezența unui șofer pentru a fi manevrate, vor avea un impact important asupra a ceea ce poate face un suspect sau un ofițer al legii cu un asemenea vehicul.

De exemplu, o mașină autonomă poate fi programată pentru a fi folosită la scăparea dintr-o urmărire, în timp ce pasagerul ar avea posibilitatea de a se ocupa de urmăritorii săi, nefiind nevoie ca acesta să fie atent la drum, din moment ce mașina se conduce singură.

În documentul dat publicității, FBI ține să noteze și avantajele pe care le-ar putea avea un vehicul autonom pentru poliție. Supravegherea, în acest caz, ar fi mai eficientă și mai ușoară și ar exista mai puține șanse ca o mașină de patrulă să piardă din vedere un vehicul suspect.

[divider]

Mașinile autonome mai pot fi programate, de asemenea, să păstreze și o anumită distanță față de vehiculul suspect, pentru a nu fi reperate. Google nu a spus încă ce măsuri de siguranță și ce sisteme ar putea fi implementate pe noile mașini autonome, iar autoritățile din Marea Britanie nu au dorit să-și exprime o părere concretă cu privire la amenințarea pe care o reprezintă sau nu vehiculele autonome.

Legislația europeană în vigoare spune destul de clar că o mașină autonomă nu poate ieși pe drum decât dacă la volanul acesteia se află și un conducător. Volvo, care are deja câteva prototipuri de mașini fără șoferi pe străzi, a explicat că a implementat mai multe sisteme care nu permit unui vehicul autonom să plece la drum fără o persoană la volan.

Volvo a pus senzori în volanul mașinilor lor care detectează dacă un șofer este distras, pentru a opri vehiculul în siguranță, atunci când este nevoie. De asemenea, tehnicienii Volvo vor mai implementa și senzori care monitorizează ritmul cardiac al șoferului, pentru a opri mașina în siguranță în eventualitatea în care conducătorul auto are o urgență medicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.