Unele dintre companiile care astăzi sunt foarte cunoscute unui public extrem de larg, au ajuns să existe în forma actuală având în spate istoria vânzării unor produse care astăzi nu ar mai avea nimic de-a face cu domeniul în care activează.
Unele companii au reușit să reziste testului timpului și continuă să vândă și astăzi aceleași produse sau servicii pe care le vindeau și la înființare, însă altele au fost nevoite să-și schimbe strategia de afaceri și să treacă de la o industrie la alta, pentru a reuși să supraviețuiască sau să se susțină financiar.
Mai jos, vă voi oferi doar câteva exemple de astfel de companii care au pornit la drum cu un anumit obiectiv, dar au sfârșit, în cele din urmă, prin a avea un cu totul alt destin decât cel stabilit inițial.
1. Avon
Avon este una dintre cele mai bune firme de cosmetice din lume, această dedicându-și activitatea și produsele pe care le face femeilor. Istoria firmei, este, însă, destul de interesantă. Fondatorul companiei, David H. McConell, era la origini un vânzător ambulant de cărți. Pentru a avea mai mult succes în vânzarea cărților sale, el obișnuia să le ofere femeilor mostre de parfumuri, de fiecare dată când acestea cumpărau o carte de la el.
Curând, el a observat că femeile erau cu mult mai interesate de acele parfumuri, decât erau de cărțile în sine. Așa că a decis să înființeze compania California Perfume Industry, care, ulterior, a devenit Avon.
2. Nokia
Toată lumea știe că, în zilele noastre, Nokia este un gigant al telecomunicațiilor. Însă această companie nu s-a ocupat dintotdeauna cu producerea și vânzarea de telefoane mobile, ci, în trecut, mai exact în 1865, când s-a înființat, Nokia era doar o mică fabrică ce producea pasta din care se face hârtia.
Odată cu trecerea anilor, Nokia s-a văzut nevoită să se depărteze de industria producției de hârtie și să se ocupe de alte domenii, ajungând ca, în final, să devină unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața telecomunicațiilor.
3. Wrigley
Nici istoria companiei Wrigley nu este una obișnuită. Fondatorul acesteia, William Wrigley Jr, avea doar 32 de dolari în buzunar atunci când s-a mutat în Chicago. Pentru a se putea susține din punct de vedere financiar, el a început să vândă diverse mărfuri, precum săpun și praf de copt, oferind, totodată, alături de aceste produse, și gume de mestecat gratuit.
Nu după multă vreme, a observat că gumele pe care le oferea gratuit erau mult mai populare în rândul clienților săi decât produsele pe care el le vindea. Atunci, Wrigley și-a dat seama de potențialul unei astfel de afaceri și a decis să fondeze propria sa compania producătoare de gumă de mestecat.
4. Tiffany & Co.
Tiffany este o firmă foarte cunoscută pentru bijuteriile de argint pe care le vinde. Inițial, această mică afacere a pornit ca un magazin care vindea cadouri și mici obiecte de papetărie. În timp, compania a crescut și și-a concentrat atenția asupra altor bunuri, printre care obiectele de porțelan și din sticlă de Boemia, ajungând, ulterior, să vândă bijuterii.
5. Colgate
Colgate este un nume asociat de oricine cu igiena orală. Inițial, această companie și-a început afacerile cu vânzarea săpunurilor, amidonului și a lumânărilor. Între 1806 și 1872, firma a testat diverse modalități și segmente de piață pentru vânzarea săpunului.
În 1873 a început să vândă pentru prima dată și pastă de dinți la tub. Astăzi, compania este una dintre cele mai mari din industria produselor de igienă din lume!