Elon Musk a declarat luni, printr-o postare pe platforma X, că un implant Neuralink a fost introdus pentru prima dată în creierul unui pacient uman.
„Primul om a primit un implant de la @Neuralink ieri și se recuperează bine,” a scris Musk. „Rezultatele inițiale arată detectarea promițătoare a impulsurilor neuronale.”
Primul produs se numește Telepatie, a spus Musk într-o postare ulterioară, adăugând că dispozitivul „permite controlul telefonului sau computerului tău și, prin intermediul lor, aproape oricărui alt dispozitiv, doar gândindu-te. Utilizatorii inițiali vor fi cei care și-au pierdut utilizarea membrelor.”
„Imaginează-ți dacă Stephen Hawking ar putea comunica mai rapid decât un dactilograf sau un licitator,” a continuat el. „Acesta este obiectivul.”
Musk a declarat anterior că dispozitivul Neuralink va înregistra și stimula activitatea cerebrală, acționând ca un „Fitbit în craniu,” și a afirmat că implantul va rezolva în cele din urmă condiții precum autismul și schizofrenia.
Hilary Brueck de la Business Insider a raportat în 2019 că neurologii cred că Neuralink nu va putea „rezolva” afecțiunile de sănătate mintală sau schimba arhitectura dezvoltării creierului când acesta este afectat de boli precum Alzheimer.
Cu toate acestea, tehnologia poate fi eficientă în stimularea electrozilor, ajutând astfel pacienții paralizați să obțină o mobilitate mai bună sau ajutând pacienții orbi să vadă.
Ani de zile în pregătire
Miliardarul CEO Tesla și SpaceX a promis că Neuralink va începe curând testele pe oameni încă din 2019.
FDA a respins inițial cererea Neuralink de aprobare pentru testarea cipurilor sale cerebrale la oameni în martie anul trecut, invocând temeri că acestea ar putea supraîncălzi sau mișca în creier, potrivit Reuters. Aprobarea a fost acordată în cele din urmă în mai 2023.
Aprobarea a determinat mii de pacienți potențiali să se înscrie ca voluntari pentru a li se îndepărta o parte din craniu și a li se insera implantul.
Când compania a început recrutarea pentru primul său studiu uman în septembrie, Neuralink a spus într-o postare pe blog că caută pacienți cu leziuni ale măduvei spinării care au paralizie la toate cele patru membre sau care au fost diagnosticați cu scleroză laterală amiotrofică, cunoscută și sub numele de boala Lou Gehrig.
În timp ce Neuralink spune că speră să ajute oamenii cu tulburări neurologice cu ajutorul dispozitivelor sale implantate, compania vizează și dezvoltarea unui implant care va permite oamenilor să trimită mesaje sau să joace jocuri folosind doar gândurile lor.
Musk, care în 2022 a afirmat că intenționează să își implanteze unul dintre cipuri în propriul creier într-o zi, a declarat că intenționează să creeze o astfel de interfață puternică prin Neuralink, încât va permite oamenilor să proceseze informații mai rapid, să accelereze cogniția și să „realizeze o formă de simbioză cu inteligența artificială.”
Dar unii experți sunt sceptici. În 2019, Hilary Brueck de la Business Insider a discutat cu neurologul de la Universitatea Columbia, Randy Bruno, care a spus că nu era sigur că Neuralink ar putea facilita vreodată o astfel de putere de gândire super-îmbunătățită din cauza funcției de bază a creierului.
„Neuronii funcționează la o anumită viteză,” a spus Bruno, un cercetător care implant probe în creierele șoarecilor. „Cred că asta va fi în cele din urmă limitant.”
Alții au ridicat întrebări cu privire la etica tehnologiei și dezvoltarea sa, precum și la promisiunile lui Musk despre ceea ce va putea face Neuralink.
„Desigur, ar trebui să sperăm că intervenția funcționează în cele din urmă așa cum este anunțată, cu puține efecte secundare potențiale adverse,” a declarat Jason T. Eberl, profesor și director al Centrului Albert Gnaegi pentru Etica Îngrijirii de Sănătate la Universitatea Saint Louis, pentru Healthline în 2022.
„Ampak, vsaka medicinska družba s ciljem dobička ima tudi lasten interes v ustvarjanju potencialne baze de consumatori, zato delajo včasih grandiozne trditve, ki jih delajo.”
Acest articol a fost preluat de Science Alert