Comunicarea este un element extrem de important atunci când vine vorba de relaționarea interumană, iar domeniul afacerilor nu face excepție. Chiar dacă în ultimii ani tehnologia ne-a pus la dispoziție nenumărate aplicații pentru a ține legătura cu cei din jur, precum e-mailul, telefonul sau mesageria instant, comunicarea față în față nu poate fi înlocuită cu niciuna dintre acestea.
Așadar, chiar dacă aplicațiile amintite mai sus, precum și altele, sunt extrem de utile atunci când partenerii de afaceri, de exemplu, sunt despărțiți de o distanță considerabilă, atunci când se pun în discuție probleme vitale pentru afacere cel mai indicat ar fi să se opteze pentru o întâlnire față în față.
Iată de ce:
1. Limbajul corpului
Potrivit studiilor din domeniu, se pare că cel mai important aspect al relaționării interumane este reprezentat de limbajul corporal. Astfel, în procesul comunicării, cuvintele acoperă doar un procent de 7%, restul fiind reprezentat de mimică și limbajul corporal.
Date fiind cele de mai sus, este lesne de înțeles de ce o întâlnire față în față cu un client sau un partener de afaceri poate fi mult mai productivă decât o „întâlnire” virtuală. Așa vei putea fi atent la expresia interlocutorului și îți vei putea adapta discursul în funcție de manifestările pe care acesta le provoacă.
2. Eliminarea neînțelegerilor
Atunci când trimiți un e-mail sau chiar când vorbești la telefon cu cineva este mai mult decât probabil ca în discuție să se strecoare și „erori” de comunicare. Fie din cauza diferențelor culturale, fie din cauza unor aspecte tehnice, mesajul tău poate să nu ajungă cum trebuie la receptor (interlocutor), iar din cauza timpului și spațiului limitat există posibilitatea ca eroarea să nu poată fi corectată.
În schimb, în cazul unei discuții față în față, poți corecta eroarea de înțelegere chiar în momentul în care aceasta apare.
3. Crearea de noi relații
Este mai greu să dezvolți o relație de afaceri de încredere atunci când ții legătura cu un partener sau un client doar prin telefon, e-mail sau Skype. Deși această variantă poate funcționa destul de bine, nimic nu poate depăși relaționarea față în față. În acest mod oamenii sunt mai empatici, mai atenți la ceea ce spune interlocutorul și mai predispuși la a pune bazele unei relații bazate pe încredere și sinceritate.
4. Respectul față de parteneri
În cazul majorității afacerilor, mai ales a celor mici, primul pe lista tăierilor atunci când parcursul companiei nu este cel așteptat este bugetul pentru călătorii. O practică greșită, dacă e să luăm în calcul faptul că a te deplasa la o întâlnire cu un partener sau client îi arată acestuia că valoarează suficient pentru ca tu să depui acest efort. Astfel, vei fi sigur că mesajul tău va fi ascultat și înțeles în totalitate, iar deplasarea va merita toți banii cheltuiți.