obezitatea infantila

Obezitatea infantilă este o problemă des întâlnită în ultimii ani. Mulți părinți ajung în situația de a avea copii obezi sau supraponderali, deși credeau că lor nu li se poate întâmpla așa ceva. Coincidență sau nu, acest fenomen pare a merge mână în mână cu obsesia noastră pentru alimentația “bio”.

Știu că mulți dintre voi, părinții, nu v-ați gândit că o să ajungeți vreodată să aveți un copil supraponderal sau, mai rău, obez. Și cum să vă imaginați așa ceva, dacă tot timpul ați fost adepții alimentației sănătoase, ați cumpărat produse bio și v-ați hrănit puiuții cu tot ce ați găsit mai bun… Cu toate acestea, vă găsiți în situația de a lupta cu obezitatea. Iată ce ați greșit și ce ați putea face pentru a preveni obezitatea infantilă:

Controale regulate

Copiii trebuie să fie văzuți de pediatru nu doar atunci când sunt răciți sau când trebuie să facă un vaccin. La fiecare vizită, anuală sau lunară, în funcție de vârsta copilului, asistenta îl măsoară și îl cântărește pe copil, fapt care poate evidenția anumite probleme de greutate. Chiar dacă până atunci bănuiai că cel mic are câteva kilograme în plus, faptul că le vezi comparate pe un tabel te va face să conștientizezi dimensiunea problemei și vei ști că trebuie să iei măsuri.

Mergi la nutriționist

Trăim într-o țară unde mâncărurile tradiționale sunt pline de grăsime și mult prea greu de digerat de cei mici. Multe mămici și-au hrănit bebelușii de nici un an cu sarmale sau cu ciorbă de porc, gândindu-se că sunt mâncăruri sănătoase, naturale, care nu au ce rău să facă. Repercusiunile apar, însă, mai târziu… O soluție pentru a scăpa de obiceiul de a găti mâncăruri tradiționale( ce-i drept, delicioase, dar foarte grase) este să consulți un specialist. În ultima vreme, tot mai mulți nutriționiști și-au deschis cabinete, așa că vei găsi cu siguranță unul și în orașul tău.

Pachetul pentru școală

Multe școli derulau până nu demult programul “cornul și laptele “ (sau alte variațiuni ale acestuia), pentru a evita ca cei mici să consume alimente nesănătoase cumpărate de la chioșcuri sau fast-food-uri. Însă programul a fost un eșec. Nefiind capabili să furnizeze alimente proaspete și gustoase, care să fie pe placul copiilor, programul a funcționat invers decât ar fi trebuit. Părinții nu le-au mai dat celor mici pachețel de acasă, bazându-se pe cornul și laptele de la școală, iar copiii, nemulțumiți de calitatea produselor primite, apelau tot la junk-food pentru a-și astâmpăra foamea.

Pentru a evita acest fenomen, ai putea să discuți cu cei mici și să îi întrebi ce ar vrea să primească la pachet. Faceți împrenă un meniu care să vă mulțumească în egală măsură. Având posibilitatea să mănânce ceva care îi place, copilul nu va mai apela la snacks-urile de la magazin.

Puterea exemplului

Tot ceea ce facem constituie un exemplu pentru copiii noștri. Depinde de noi dacă oferim un exemplu pozitiv sau negativ. Așadar, nu poți avea pretenția ca cei mici să mănânce ca la carte în timp ce noi ne desfătăm cu prăjituri, cartofi prăjiți sau altele de acest gen. Pentru a-i educa pe cei mici să urmeze un regim alimentar sănătos și pentru a evita obezitatea infantilă, toată familia trebuie să urmeze acest exemplu și să își schimbe total stilul de viață.

Așa cum spuneam la început, problema obezității infantile pare să meargă mână în mână cu obsesia noastră pentru hrană bio, naturală, eco sau cum vreți să îi mai spuneți. Este normal să îi oferi copilului tău hrană de cea mai bună calitate, dar nu trebuie să exagerezi. Menține un echilibru în toate, mai încalcă regulile din când în când (cei mici sunt pofticioși și mai vor și dulciuri uneori!), iar cei mici nu se vor simți presați să urmeze un anumit program sau regim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.