policieni preferati de romani

Deși în ultima vreme scena politică românească este presărată doar cu scandaluri, vizite la DNA și arestări preventive, se pare că românii încă mai au încredere în unii aleși. Potrivit rezultatelor unui sondaj recent lansat pe piață, președintele Klaus Iohannis încă se află pe primul loc în topul preferințelor conaționalilor noștri.

Chiar dacă, potrivit sondajului, președintele Iohannis se află pe primul loc în topul încrederii printre români, cu 58,6%, procentul este cu 3% mai mic față de rezultatele unui sondaj similar din luna iulie a acestui an, semn că lipsa din spațiul public începe să îi afecteze imaginea și să zdruncine încrederea votanților.

Imediat după șeful statului în preferințele românilor se situează Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, unul dintre cele mai populare personaje de pe scena politică autohtonă, cu 41,6%. Acesta este urmat la o diferență considerabilă de fostul șef al SRI, George Maior, cu 29,7% dintre opțiuni.

În ceea ce îl privește pe premierul Victor Ponta, se pare că scandalurile privind plagiatul și desele vizite la DNA nu i-au afectat prea tare imaginea, acesta bucurându-se în continuare de încrederea a 22,8% dintre respondenții acestui sondaj. Astfel, șeful Guvernului ocupă un nesperat loc patru în topul politicienilor preferați de români.

De încrederea a 21,7% dintre respondenții sondajului amintit se bucură și Gabriel Oprea, liderul partidului UNPR, un alt personaj cu o reputație destul de controversată, dar care încă se mai bucură de susținerea votanților.

Pe următoarele poziții se află alte personaje aflate în aceste zile în atenția publică, nu datorită unor fapte notabile ci grație scandalului iscat de moțiunea de cenzură depusă de PNL în Parlament, pentru demiterea premierului Victor Ponta. Aceștia sunt, în ordine: Mihai-Răzvan Ungureanu, Călin  Popescu Tăriceanu, Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu, Mircea Geoană și Traian Băsescu.

Pe ultimele poziții ale clasamentului privind încrederea românilor în personalitățile de pe scena politică se află Vasile Blaga, Monica Macovei, Crin Antonescu, Ion Iliescu, Elena Udrea, Kelemen Hunor și Laszlo Tokes.

Dacă ar fi să facem o analiză a evenimentelor care au avut loc în ultimele zile pe scena politică, începând de la desele plimbări ale președintelui Iohannis (și implicit absența de pe scena publică a țării) și până la tentativa hilară a PNL de a-l înlătura pe Victor Ponta de la șefia Guvernului, este lesne de înțeles de ce încrederea românilor în politicieni scade pe zi ce trece.

De mirare însă este faptul că persoane aflate sub incidența justiției, arestate și judecate pentru fapte de corupție, încă se mai află în topul încrederii și preferințelor românilor. Un astfel de exemplu este fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu. Chiar dacă este în arest preventiv (până la pronunțarea unei sentințe definitive, fostul primar beneficiază de prezumția de nevinovăție), acesta se bucură încă de 13,9% încredere din partea respondenților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.