efecte negative

În ultima vreme, telefoanele mobile și tabletele pare că ne-au acaparat cu totul viața. Pe oriunde mergi, în parc, în mijloace de transport, școli, restaurante sau cluburi, toată lumea stă cu nasul în telefon și uită că mai există ceva în jur. Acestă dependență de dispozitivele mobile ne afectează serios calitatea relațiilor interumane, dar, din păcate, nu mulți dintre noi realizăm acest fapt.

efecte negative

Iată care sunt cele mai neplăcute 8 efecte negative ale dependenței de smartphone sau tabletă.

1. Utilizatorii devin neatenți, fapt care îi poate pune în pericol atât pe ei cât și pe cei din jur. Nu puține sunt cazurile în care oamenii au suferit accidente serioase pentru că au butonat telefonul în timp ce se aflau la volan sau în timp ce traversau strada. De altfel, autoritățile au demarat o sumedenie de campanii prin care să îi facă pe oameni să conștientizeze riscurile acestui obicei.

2. Folosirea îndelungată a acestor dispozitive fără a face o pauză sau fără a folosi o protecție pentru ochi (ochelari sau picături) poate să dea naștere la Sindromul Privitului la Calculator (Computer Vision Syndrome). Astfel, ochii pot fi iritați și uscați, iar vederea afectată ireversibil.

3. Dispare capacitatea de a purta un dialog si de a comunica eficient cu cei din jurul tău. Sau, mai exact, dispare interesul tău de a comunica cu oamenii din jur. Ți se pare mult mai comod să stai cu nasul în telefon decât să o asculți și să o încurajezi pe prietena ta, care, să spunem, suferă după o despărțire…

4. Poziția defectuoasă pe care o adopți atunci când te joci pe telefon sau tabletă poate să ducă la dureri de cap sau de ceafă. Redu timpul petrecut butonând telefonul sau fă o pauză pentru câteva exerciții ușoare pentru gât și spate și vei scăpa de multe neplăceri.

5. Relațiile intime cu partenerul de viață se pot deteriora sau deveni chiar inexistente din cauza faptului că unul dintre parteneri îl neglijează pe celălalt, în favoarea telefonului. În cele mai rele cazuri, partenerii se ignoră reciproc și se refugiază în viața virtuală, care li se pare mult mai palpitantă decât rutina din viața reală. Multe cupluri au ajuns chiar să se despartă sau să divorțeze din cauza unor astfel de neînțelegeri.

6. Dacă stai tot timpul cu ochii în telefon, riști să pierzi evenimentele cu adevărat importante din jurul tău și vei uita să te bucuri de natură, de exemplu. Cum ai putea să observi că au înflorit copacii dacă tu te uiți doar în pământ? Organizează ieșiri în natură împreună cu prietenii și învață să de bucuri din nou de frumos!

7. Specialiștii în sănătate și nutriție sunt de părere că o folosire excesivă a dispozitivelor mobile poate duce și la probleme grave de greutate. Atunci când nu ești atent la ce ai în farfurie, riști să mănânci alimente nu tocmai sănătoase și să exagerezi cu cantitatea, lucru care îți poate aduce rapid câteva kilograme în plus. Dacă nu vrei să te îngrași, renunță la dispozitivele mobile măcar în timp ce iei masa. Va fi o pauză binevenită.

8. Nu mai ai timp de tine. Ai observat că de când ți-ai cumpărat acest telefon ultraperformant nu mai timp să citești, să ai grijă de corpul și mintea ta? Dacă nu vrei să te trezești o cu totul altă persoană, ar fi cazul să îți mai ridici nasul din telefon și să te concentrezi asupra ta. Fă o baie fierbinte, răsfață-te și ieși la o plimbare! Corpul și mintea ta îți vor fi recunoscătoare!

Tu cât timp poți să stai fără să îți verifici e-mailul, mesajele sau actualizările de pe rețelele sociale?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.